Gregorrro Napisano wczoraj o 19:43 Napisano wczoraj o 19:43 (edytowany) Cześć, pomożecie? Sprzęt taki jak w temacie, pokój jak na zdjęciu (około 25M). Góra jest ok, ale dół... Jest mega basowo i mam wrażenie, że mułowato. Bas jakby dudni, brakuje według mnie sporo średnicy. To kwestia akustyki czy może to wina NADa? Dirac ewentualnie cos pomoże czy raczej rozejrzeć się za innym zasilaniem? Edytowano wczoraj o 19:45 przez Gregorrro Odpisz, cytując
Heathen Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Wrzuć szkic pokoju i zaznacz pozycję miejsca odsłuchowego i kolumn. Na zdjęciu perspektywa jest straszna i ciężko ocenić odległości, ale raczej to kwestia ustawienia i akustyki 1 Odpisz, cytując
Gregorrro Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu 31 minut temu, Heathen napisał: Wrzuć szkic pokoju i zaznacz pozycję miejsca odsłuchowego i kolumn. Na zdjęciu perspektywa jest straszna i ciężko ocenić odległości, ale raczej to kwestia ustawienia i akustyki Miejsce odsłuchowe jest tam gdzie robiłem pierwsze zdjęcie. Które odległości potrzebujesz? Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowany) Na twoim miejscu spróbował bym dla samego sprawdzenia ustawić je na drugiej ścianie przed kaloryferem. Tylko tak by tył kolumn był co najmniej 40-50cm od ściany. Tylko jak byś próbował przesuwać tą szafkę RTV to podkleić podkładki pod nóżki, by nie rysować paneli. No i dobrze by przed kolumnami był jakiś grubszy dywan. U siebie co prawda z innym sprzętem miałem podobny problem. Gdy sprzęt stał na krótkiej ścianie (ale nie tak w kącie jak u ciebie), to miałem problemy z basem. Przez mod basowy znikał on w miejscu odsłuchowym(a wtedy do kolumn miałem około 4-4,5 metra), a było go słychać w innych miejscach. Wtedy pomógł mi Dirac, ale za namową gościa ,który go robił po jakimś czasie przeniosłem sprzęt na drugą dłuższą ścianę. Ustawiłem wszystko w trójkącie równobocznym(trójkąt równoboczny to bardzo często najlepsze ustawienie) po 230cm od siebie(czyli kolumny i miejsce odsłuchowe), i problem z basem zniknął jak ręką odjął. Nawet dirac zrobiłem ponownie i nie był w stanie nic lepszego wnieść bo akustyka w takim ustawieniu jest bardzo dobra. Ale też dobrze jak na ścianach o ile nie mamy paneli akustycznych to było sporo obrazów, czy półek z ksiązkami lub płytami. Takie duże kwiaty dobrze poustawiać z boku na lini odbić kolumn, potrafią też sporo wnieść. U siebie teraz na obu bocznych ścianach mam grube aksamitne zasłony, z jednej strony zasłaniają okna, a z drugiej wejście do pokoju, gdzie nie mam drzwi. To także pomaga ,dzięki temu mam mniej odbić dzwięku. Edytowano 11 godzin temu przez Tomasz Kluczynski 1 Odpisz, cytując
Heathen Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 2 godziny temu, Gregorrro napisał: Miejsce odsłuchowe jest tam gdzie robiłem pierwsze zdjęcie. Które odległości potrzebujesz? Tu możesz sprawdzić czy problemy z basem nie wynikają z modów pomieszczenia. https://www.mega-acoustic.pl/poradnik-akustyczny/kalkulator-akustyczny/?v=288404204e3d W linku sam zobaczysz jakie wymiary Ci są potrzebne Odpisz, cytując
Gregorrro Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu Wyniki z kalkulatora. Ktoś przetłumaczy na polski? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 40 minut temu, Gregorrro napisał: Wyniki z kalkulatora. Ktoś przetłumaczy na polski? Wynik pokazuje, że w miejscu, w którym siedzisz wszystko jest ok 😁. Ale skoro masz jednak problemy z basem to chyba coś jest na rzeczy. Przede wszystkim - pezepraszam za szczerość - ustawienie jest fatalne. Jedna kolumna ustawiona w rogu i przyklejona do obu ścian. Druga, na środku pokoju, przyklejona do do tylnej ściany. Twoja pozycja odsluchowa też nie jest zbyt szczęśliwa. Trudno tutaj mówić o jakimś sweet spocie i budowaniu sceny stereo. Zresztą sama odległość słuchacza od kolumn też jest daleka od przyzwoitej. Sprzęt masz naprawdę fajny ale przy takim ustawieniu raczej niewiele z niego wycisniesz. Ktoś wyżej podpowiedział, żeby przerzucić system na dłuższą ścianę. Mozesz też spróbować przesunąć szafkę RTV w stronę drzwi, przestawić jedna kolumnę na ich lewą stronę a tę z rogu wysunąć trochę do środka. 1 Odpisz, cytując
Gregorrro Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu 4 minuty temu, KrólKiczu napisał: Wynik pokazuje, że w miejscu, w którym siedzisz wszystko jest ok 😁. Ale skoro masz jednak problemy z basem to chyba coś jest na rzeczy. Przede wszystkim - pezepraszam za szczerość - ustawienie jest fatalne. Jedna kolumna ustawiona w rogu i przyklejona do obu ścian. Druga, na środku pokoju, przyklejona do do tylnej ściany. Twoja pozycja odsluchowa też nie jest zbyt szczęśliwa. Trudno tutaj mówić o jakimś sweet spocie i budowaniu sceny stereo. Zresztą sama odległość słuchacza od kolumn też jest daleka od przyzwoitej. Sprzęt masz naprawdę fajny ale przy takim ustawieniu raczej niewiele z niego wycisniesz. Ktoś wyżej podpowiedział, żeby przerzucić system na dłuższą ścianę. Mozesz też spróbować przesunąć szafkę RTV w stronę drzwi, przestawić jedna kolumnę na ich lewą stronę a tę z rogu wysunąć trochę do środka. Też bym chciał ustawić to jak należy, ale niestety taki pokój... Generalnie ustawienie tego na innej ścianie totalnie nie przejdzie, przestawienie jednej kolumny za drzwi też będzie lipa bo przewód będzie w przejściu. Jedyne co mogę zrobić to wywalić ten świecznik przy drzwiach i przesunąć całość trochę w lewą stronę, ale zyskam na tym może 20 cm... Czy to coś da te 20 cm? Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) 30 minut temu, Gregorrro napisał: Też bym chciał ustawić to jak należy, ale niestety taki pokój... Generalnie ustawienie tego na innej ścianie totalnie nie przejdzie, przestawienie jednej kolumny za drzwi też będzie lipa bo przewód będzie w przejściu. Jedyne co mogę zrobić to wywalić ten świecznik przy drzwiach i przesunąć całość trochę w lewą stronę, ale zyskam na tym może 20 cm... Czy to coś da te 20 cm? Jak się chce to wszystko można. Kabel zawsze można jakoś schować, lub poprowadzić nad drzwiami, no wiąże się to z tym, że kabel musi być dłuższy. Można też dać go w miejscu łączenia paneli z białą terakotą, tylko trzeba wydłubać fugę i założyć ozdobną listewkę. Wtedy kabel nie będzie przeszkadzał. Jak pisałem wcześniej , tylko dla próby zrób eksperyment ustawić kolumny z nadem przed kaloryferem i drugie tak jak kolega radził z przesunięciem kolumny za drzwi. Chodzi o sprawdzenie czy to coś daje i jak zmienia się to co słyszysz. Nie musisz to tego przesuwać szafki RTV, wystarczy sam wzmak na dole i kolumny , tylko ustawić je tak by miały wkoło trochę wolnej przestrzeni. Obecne ustawienie jest tak deikatnie mówiąc dziwne, bo po co sprzęt za grubo ponad 20tys zł, jeśli ustawimy go tak, że podobny efekt możemy dostać ze sprzętem za 5 tys zł. Jeśli już masz taki sprzęt to i trzeba mu zapewnić odpowiednie warunki by usłyszeć co on na prawdę potrafi. Spróbuj na początek przesunąć o te 20cm, ale i kolumny przy tym wysuń do przodu też jeszcze chociaż o te 20-30cm więcej . Edytowano 6 godzin temu przez Tomasz Kluczynski Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu I tak generalnie to temat do działu stereo raczej się nadaje. @MariuszZ, czy możesz go tam przenieść 🙂? Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Kilka punktów. 1. Te kolumny tak grają to odróżnia je od modeli 408 i 409 które mimo wiekszego basu lepiej , znacznie lepiej go kontrolują. 2. Trzeba lubić taki przekaz basu. Ja na przykład lubię 407 w muzyce elektonicznej 3. Odegłość od ścian u ciebie nie pomaga 4. Brak dywanu. Musisz tłumic odbicia. 1 Odpisz, cytując
Bo0M Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Odpal Dirac, jesli masz jakiś przyzwoity mikrofon pomiarowy. Ja mam sporą górkę w okolicach 60hz. Po korekcji nic już nie dudniło. Bas stał się bardziej zdefiniowany w różnych jego zakresach, wyraźniejszy, zniknęła buła na różnych, basowych albumach. Jeśli nie posiadasz wersji full, zawsze możesz sprawdzić 14 dniową wersję na laptopie. Pamiętaj też, że możesz wgrywać gotowe krzywe, np. Harmana z podbitym basem. U mnie oryginalna krzywa trochę ten bas za bardzo ściszyła. Ważne, żeby nie przesadzać i nie wyciągać za bardzo dołu bo kolumny mogą nie ogarnąć. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Recommended Posts