Mprezi Napisano Czwartek o 23:03 Napisano Czwartek o 23:03 Witam Zaczynam wątek związany z nadchodzącym Nowym DAC/AMP Fiio K13 R2R. Kto pierwszy mial okazję go przesłuchać i porównać do K11 R2R. Moze być fajnym rozwiązaniem do systemu Audio i dość tanim 300€ jak DAC i z balansem na wyjściach. Czekam na pierwsze opinie. Odpisz, cytując
Maciej H Napisano Piątek o 10:33 Napisano Piątek o 10:33 Zacznę od tego kto używał k11 r2r? 1 Odpisz, cytując
ralfpolo89 Napisano Piątek o 12:20 Napisano Piątek o 12:20 1 godzinę temu, Maciej H napisał: Zacznę od tego kto używał k11 r2r? Np. ja 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano Piątek o 14:34 Napisano Piątek o 14:34 K11 r2r mamy i znamy doskonale natomiast na K13 r2r w dalszym ciągu czekamy i z fiio nie jest to takie oczywiste kiedy może się pojawić. Jeśli oczekujesz barwnego grania z dobrze zaznaczonym dołem to k11 r2r w swoim przedziale cenowym jest dobrym wyborem. Nie jest to przetwornik, który dzieli włos na czworo ale nie można także powiedzieć, że jest to DAC, który gubi detale. 1 Odpisz, cytując
Saimons69 Napisano Piątek o 14:42 Napisano Piątek o 14:42 A wiecie czy jest duża różnica między zwykłym k11 a k11 r2r? Odpisz, cytując
Mprezi Napisano Piątek o 15:43 Autor Napisano Piątek o 15:43 5 godzin temu, Maciej H napisał: Zacznę od tego kto używał k11 r2r? Używam obecnie K11 R2R Odpisz, cytując
il Dottore Napisano wczoraj o 09:13 Napisano wczoraj o 09:13 18 godzin temu, Saimons69 napisał: A wiecie czy jest duża różnica między zwykłym k11 a k11 r2r? Zasadnicza. K11 jest delta-sigma zaś K11 R2R jest R2R. Z innych różnic, to K11 R2R jest ok. 30€ droższy. Ale i tak byłby moim wyborem z tej dwójki. Tanich przetworników D/A jest bowiem opór, ale tanich R2R - raczej nie uświadczysz. To już nawet mój Cayin RU-6 był droższy od tego FiiO. Mam nadzieję że pomogłem. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano wczoraj o 09:20 Napisano wczoraj o 09:20 (edytowany) 7 minut temu, il Dottore napisał: tanich R2R - raczej nie uświadczysz. Audio-GD miało kiedyś w ofercie niedrogie modele R2R, ale jednak były wycenione wyżej od tych Fiio - trochę ponad 1 tys. zł. To było kilka lat temu, nie wiem, jak teraz. Edytowano wczoraj o 09:21 przez Rafał S Odpisz, cytując
il Dottore Napisano wczoraj o 09:26 Napisano wczoraj o 09:26 4 minuty temu, Rafał S napisał: Audio-GD miało kiedyś w ofercie niedrogie modele R2R, ale jednak były wycenione wyżej od tych Fiio - trochę ponad 1 tys. zł. To było kilka lat temu, nie wiem, jak teraz. Nieeeeeeeeeeeeee... teraz mój DAC to ich najtańszy R2R ale to już w okolicach 1000€. Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu To że jest r2r nie oznacza że gra lepiej od DS. R2r jest teraz modne i widać że Fiio to wykorzystuje. Oznacza to że mają łeb na karku a nie że to jest lepsze urzadzenie. Odpisz, cytując
Maciej H Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 5 godzin temu, Artur Charicki napisał: To że jest r2r nie oznacza że gra lepiej od DS. R2r jest teraz modne i widać że Fiio to wykorzystuje. Oznacza to że mają łeb na karku a nie że to jest lepsze urzadzenie. Mam podobne przemyślenia. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 7 godzin temu, Artur Charicki napisał: To że jest r2r nie oznacza że gra lepiej od DS. No właśnie oznacza. Mówię o całokształcie. Mówię o tym, czy DAC gra muzykę. Bo w każdym izolowanym aspekcie delta-sigma może być lepsza. Tyle, że nic z tego nie wynika. Bo z najlepszych nawet chipów delta-sigma dźwięk będzie sztuczny i nieprawdziwy. A nawet najtańszy DAC R2R zapewni dźwięk naturalny i oczywisty. Dlaczego? Bo R2R pracuje na danych rzeczywistych. Na wartościach pomierzonych wprost z drabinki rezystorowej. A delta-sigma pracuje na wartościach urojonych - wyliczonych z algorytmu. Czyli na wartościach, które wydają się przetwornikowi, że są prawdziwe. Poza tym immanentną cechą delta-sigma jest generowanie zakłóceń w domenie czasu. To wynika wprost z zastosowalnej technologii przetwarzania D/A. R2R są wolne od tej wady i to słychać natychmiast. Dodajmy do tego agresywną obróbkę oryginalnego sygnału: upsampling i filtrowanie cyfrowe - i otrzymamy dźwięk, który nie ma nic wspólnego z naturalnością obecnością i oczywistością R2R. Mój DAC nie ma upsamplingu i nie ma żadnego filtrowania cyfrowego - dlatego go kupiłem. Niestety - w niektórych R2R, nawet tych uznanych i docenianych choć upsampling można wyłączyć, to filtry cyfrowe działają cały czas bez możliwości wyłączenia a nawet bez informowania nabywcy o tym fakcie! Dopiero na pomiarach to wychodzi. Oczywiście degraduje to dźwięk. I tak będą te przetworniki lepsze od delta-sigma ale nie są w tym momencie propozycją dla purystów. R2R to nie jest moda. To jedynie słuszna metoda przetwarzania D/A. Problem odkryto w Japonii już na początku pojawienia się chipów delta-sigma w produkcji. Długo trwały badania i pomiary, żeby wyizolować źródło problemu, ale teraz już wszystko wiadomo. Dlatego cała światowa czołówka przetworników jest R2R, bo już od dawna wiadomo, że używając delta-sigma nie mamy szans na prawdziwy dźwięk. Edytowano 1 godzinę temu przez il Dottore 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts