Skocz do zawartości

Nowy DAC/AMP od Fiio K13 R2R - pierwsze testy, porównania, opinie

Recommended Posts

Napisano
18 minut temu, młodymeloman napisał:

Jeśli potrzebujemy tylko dac to k11 + dobry zasilacz bo reszta dodatków z k13 jest zbędna.
k13 używa dokładnie tego samego układu dac + r2r co k11. 

Ale wygląda ładniej z tym podświetlonym okienkiem. :) 

Napisano (edytowany)

Też się spotkałem z informacjami że r2r jest ulepszony w k13 ale od anonimowych lub sprzedawców. W każdym razie w opisach produktów na fiio.com w obu modelach opisana jest ta sama drabinka r2r. Uważam, że gdyby w tej kwestii nastąpił jakiś upgrade fiio pochwaliłoby się tym. Jeśli ktoś potrzebuje potwierdzić można zawsze do nich napisać email.

fiio.com k11:
"FIIO' s newly self-developed four-channel fully differential 24bit R2R DAC consists of 2x 48 precision thin-film resistor arrays per channel, totaling 192 resistors with 0.1% tolerance and low temperature drift (30ppm). This configuration delivers a unique and charming sound."

fiio.com k13:
"FIIO’s proprietary four-channel fully differential 24-bit R2R resistor array DAC is composed of 48 precision thin-film resistors per channel, for a total of 192 resistors across four channels. Each resistor features 0.1% accuracy and low temperature drift (30ppm). This R2R DAC allows the K13 R2R to deliver a uniquely rich and musical sound."

Sprzedawcy lubią dokładać od siebie aby podkręcić sprzedaż np. tutaj któryś pokusił się o porównanie:
https://www.treoo.com/guides/fiio-k11-r2r-vs-k13-r2r-desktop-dac-amps
Na dole artykułu jest tabelka porównawcza, gdzie dla k13 "Refined R2R ladder with improved resistor matching"
Co jest sprzeczne z oficjalnym info produktowym

Sam osobiście nie porównywałem tych dwóch modeli.

Edytowano przez młodymeloman
Napisano

Za tydzień będzie u mnie. Sceptycznie podchodzą do tematu, ale może się miło zaskoczę. W przypadku rozczarowania poleci zwrot. Wcześniej miałem na testach około 5 innych dac i żaden nie grał lepiej od wbudowanego w Magnat MR780.

Napisano
14 minut temu, Maciej H napisał:

Za tydzień będzie u mnie. Sceptycznie podchodzą do tematu, ale może się miło zaskoczę. W przypadku rozczarowania poleci zwrot. Wcześniej miałem na testach około 5 innych dac i żaden nie grał lepiej od wbudowanego w Magnat MR780.

A jakich 5 wcześniej testowałeś? 

Napisano
3 godziny temu, młodymeloman napisał:

Też się spotkałem z informacjami że r2r jest ulepszony w k13 ale od anonimowych lub sprzedawców. W każdym razie w opisach produktów na fiio.com w obu modelach opisana jest ta sama drabinka r2r. Uważam, że gdyby w tej kwestii nastąpił jakiś upgrade fiio pochwaliłoby się tym. Jeśli ktoś potrzebuje potwierdzić można zawsze do nich napisać email.

fiio.com k11:
"FIIO' s newly self-developed four-channel fully differential 24bit R2R DAC consists of 2x 48 precision thin-film resistor arrays per channel, totaling 192 resistors with 0.1% tolerance and low temperature drift (30ppm). This configuration delivers a unique and charming sound."

fiio.com k13:
"FIIO’s proprietary four-channel fully differential 24-bit R2R resistor array DAC is composed of 48 precision thin-film resistors per channel, for a total of 192 resistors across four channels. Each resistor features 0.1% accuracy and low temperature drift (30ppm). This R2R DAC allows the K13 R2R to deliver a uniquely rich and musical sound."

Sprzedawcy lubią dokładać od siebie aby podkręcić sprzedaż np. tutaj któryś pokusił się o porównanie:
https://www.treoo.com/guides/fiio-k11-r2r-vs-k13-r2r-desktop-dac-amps
Na dole artykułu jest tabelka porównawcza, gdzie dla k13 "Refined R2R ladder with improved resistor matching"
Co jest sprzeczne z oficjalnym info produktowym

Sam osobiście nie porównywałem tych dwóch modeli.

Fiio oficjalnie o tym mówił, zwróć uwagę szczególnie na drugi punkt.

image.png.01422427b63403d9958b2a27769cb297.png

Napisano
8 minut temu, młodymeloman napisał:

@tmnich
Mówię o wykorzystaniu k11 jako sam dac.
Punkt 2 w tym przypadku nie obowiązuje. On dotyczy sekcji wzmocnienia dla słuchawek.
Punkt 1. inne scieżki PCB nie wpłyną na poprawę jakości brzmienia daca.

K13 ma lepszy zasilacz, oczywiście możesz podłączyć inny….

Jak pisałem wcześniej, gra fajnie i muzykalnie za 1,2 k 🙂

Napisano (edytowany)

Chodzi o to że jeśli korzystasz z niego jako sam dac to tańszą i bardziej kompaktową opcja jest k11 r2r + ifi ipower X 
A dźwięk masz ten sam.

Wydaje mi się, że ifi ipower X będzie lepszym zasilaniem niż to w k13 więc teoretycznie ta tańsza opcja nawet da Ci ciut lepszy dźwięk.

Nie znam się na elektronice i tego typu układach ale wydaje mi się również te te wszystkie dodatki jak bluetooth mogą mieć negatywny wpływ na jakość dźwięku samego dac. Im mniej tych dodatkowych układów w dac tym lepiej.

Edytowano przez młodymeloman