Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
23 minuty temu, elektron6 napisał:

Anglicy w latach 60 tych opracowali membrany z Bextrenu czyli gumowy polistyren. 
Technologie opracowała firma Kef a zaraz potem własne patenty wypuścił Spendor, Rogers i Herbeth. 
Materiał po różnych modyfikacjach jest używany w obecnych konstrukcjach. Fakt w dotyku materiał przypomina plastik z gumą. 

https://www.hifi.pl/slownik/bextrene.php 

Aczkolwiek, z tego co ja pamiętam, pierwotnie chodziło o odtwarzanie głosu ludzkiego w radiowych wozach transmisyjnych BBC przy transmisji FM.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, pairtick napisał:

Nie to abym się czepiał... 😉 

Tannoy_Kensington_GR_unbx-0008.jpg

To nieadekwatne porównanie, nie ta polka cenowa. BTW chociaż nie podobają mi się Twoje lewackie poglądy polityczne, z chęcią zajechałbym do Szkocji i posłuchał tych Kensingtonow!

Edytowano przez Sipo
Napisano
7 minut temu, kaczadupa napisał:

@Slawko69 Sławek, gdzie jesteś?

Twoje ulubione Spendory grają. :) 

Jestem jestem czekam cierpliwie na Twoje wrażenia. Szczególnie jak sprawdzić się Spendor z tranzystorem. Jak już pisałem z Octave było wciągająco

Napisano (edytowany)

@Rafał S słucham i się śmieję.

Kuna, najlepsi Angole potrafią zrobić cuda nawet z tanich przetworników. To nie może być przypadek. Albo jakiś wybitny talent albo lata poświęcone  na ciągły rozwój swojej wizji. I to się sprawdza. 
Poprzeczka dla Contour 20 BE zawieszona wysoko, oj wysoko. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
3 minuty temu, kaczadupa napisał:

Przyszedłeś, żeby przypomnieć o Harbethowych wokalach. Wiedziałem, że jesteś złośliwy

Wokale są zjawiskowe, to fakt, ale są Harbethy i Harbethy. Ja mam starą wersję bez XD, obdarzoną podobno szczególną magią. ;)

XD i XD2 już tak magiczne nie są.  Maja więcej precyzji ale mniej magii na średnicy. Taka jest zgodna opinia znawców, do których się nie zaliczam. W necie spotkałem opinię że do 10 tys € lepszej średnicy niż z P3ESR się nie uzyska. Nie ma takiej siły.

Jak mówię - z Harbethem miałem przedtem bardzo mało doświadczeń. Kupiłem z czystej ciekawości, bo miały fanatyczne opinie w necie (a ja lubię sprzęt, który ma wyznawców a nie klientów) i doskonałą cenę second hand. Poza tym są po prostu słitaśne w tym dobieranym na lustrzane odbicie palisandrze... Jeśli nawet moja żona mówi, że głośnik jest ładny, to ja nie mam pytań. Do tej pory wyrażała się tak wyłącznie o Sonusach. 

mag5.jpg

mag4.jpg

har3.jpg

har.jpg

A że średnica Spendora jest inna niż Harbetha, to się nie przejmuj. Normalka. Firmowe brzmienia w brytyjskich monitorach różnią się. One nie są lepsze lub gorsze. Jest to kwestia indywidualnych upodobań konstruktora i słuchacza. Może zamiast tej Regi podłącz im Cayina, Jadisa czy Lebena dla lepszej średnicy? Z lampą to powinno śmigać. Sugden też by nie zaszkodził - to dobry tranzystorowy substytut lampy.  Gra cały system, wszystko jest kwestią synergii. Z innym wzmakiem mogą zaśpiewać. Przecież te Spendory to jest światowa czołówka. Szczerze mówiąc - z Regą to taki trochę mezalians. 

Na tym poziomie monitorów Klasa AB po prostu już przestaje grać. 

Rozmawiałem kiedyś z właścicielem firmy Sugden, to mi powiedział, że na wystawach zawsze biorą Spendory do systemu. Był bardzo zdziwiony, jak mu powiedziałem, że gram na PMC i przyznał się że niespecjalnie zna te głośniki. :D 

Także może Sugden jest dobrym tropem, jeśli nie chcesz pitolić się z lampą...

Napisano (edytowany)

Wiesz co mówi szeryf Harbeth o wzmacniaczach?

Dobra, tego możesz nie wiedzieć ale to co mówi Jarek @Kraft o wzmacniacz to już wiedzieć powinieneś. :)

Obok siebie grały u mnie Harbeth P3ESR oraz ATC SCM 7 i ja wolę średnicę małych ATC ( o basie już nie wspominając). ATC SCM 7 to dla mnie niedościgniona namacalność wokali.

Ale Harbeth M30.3 XD2 pokazał jeszcze piękniejsze wokale.  

Jak widać, co uszy to inna opinia. :) 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
3 minuty temu, kaczadupa napisał:

Ale Harbeth M30.3 XD2 pokazał jeszcze piękniejsze wokale.  

Ja się nie będę spierał. Jak dla mnie M30 to jest krok w kierunku takiego bardziej studyjnego brzmienia: są od moich dużo bardziej detaliczne. Dla mnie M30 były za suche, za konkretne, nie miały tego nasycenia i... (OK, powiem to!) tej magii. ;) 

Obiektywnie - dużo lepsze głośniki. Ale nie dla mnie.  

Napisano
31 minut temu, il Dottore napisał:

A że średnica Spendora jest inna niż Harbetha, to się nie przejmuj. Normalka. Firmowe brzmienia w brytyjskich monitorach różnią się. One nie są lepsze lub gorsze. Jest to kwestia indywidualnych upodobań konstruktora i słuchacza. Może zamiast tej Regi podłącz im Cayina, Jadisa czy Lebena dla lepszej średnicy? Z lampą to powinno śmigać. Sugden też by nie zaszkodził - to dobry tranzystorowy substytut lampy.  Gra cały system, wszystko jest kwestią synergii. Z innym wzmakiem mogą zaśpiewać. Przecież te Spendory to jest światowa czołówka. Szczerze mówiąc - z Regą to taki trochę mezalians. 

Myślę z grubsza to samo. Ale Adama nie przekonasz. ;) 

Napisano
8 minut temu, kaczadupa napisał:

Wiesz co mówi szeryf Harbeth o wzmacniaczach?

Dobra, tego możesz nie wiedzieć ale to co mówi Jarek @Kraft o wzmacniacz to już wiedzieć powinieneś.

Nie wiem ani jednego ani drugiego. 

A że średnica z ATC jest powszechnie chwalona - to akurat wiem. I to z autopsji. :) 

Ja to samo mogę powiedzieć o PMC TB2+ - mimo, że papier  na midwooferze a nie polipropylen. Średnica fenomenalna po prostu.

https://rumble.com/v5hyq31-accoustic-blues-sample.html