pairtick Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 23 minuty temu, elektron6 napisał: Anglicy w latach 60 tych opracowali membrany z Bextrenu czyli gumowy polistyren. Technologie opracowała firma Kef a zaraz potem własne patenty wypuścił Spendor, Rogers i Herbeth. Materiał po różnych modyfikacjach jest używany w obecnych konstrukcjach. Fakt w dotyku materiał przypomina plastik z gumą. https://www.hifi.pl/slownik/bextrene.php Aczkolwiek, z tego co ja pamiętam, pierwotnie chodziło o odtwarzanie głosu ludzkiego w radiowych wozach transmisyjnych BBC przy transmisji FM. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu @Slawko69 Sławek, gdzie jesteś? Twoje ulubione Spendory grają. Odpisz, cytując
Sipo Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, pairtick napisał: Nie to abym się czepiał... 😉 To nieadekwatne porównanie, nie ta polka cenowa. BTW chociaż nie podobają mi się Twoje lewackie poglądy polityczne, z chęcią zajechałbym do Szkocji i posłuchał tych Kensingtonow! Edytowano 2 godziny temu przez Sipo Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 7 minut temu, kaczadupa napisał: @Slawko69 Sławek, gdzie jesteś? Twoje ulubione Spendory grają. Jestem jestem czekam cierpliwie na Twoje wrażenia. Szczególnie jak sprawdzić się Spendor z tranzystorem. Jak już pisałem z Octave było wciągająco 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowany) @Rafał S słucham i się śmieję. Kuna, najlepsi Angole potrafią zrobić cuda nawet z tanich przetworników. To nie może być przypadek. Albo jakiś wybitny talent albo lata poświęcone na ciągły rozwój swojej wizji. I to się sprawdza. Poprzeczka dla Contour 20 BE zawieszona wysoko, oj wysoko. Edytowano 2 godziny temu przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 38 minut temu, Sipo napisał: chociaż nie podobają mi się Twoje lewackie poglądy polityczne, z chęcią zajechałbym do Szkocji i posłuchał tych Kensingtonow! I to by było na tyle. Trudno abym ryzykował. Odpisz, cytując
Sipo Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, pairtick napisał: I to by było na tyle. jak się boisz to nie napraszam się... p.s. nie dopisali ze lewacy najczęściej giną podczas napadów itp? Odpisz, cytując
pairtick Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, Sipo napisał: jak się boisz to nie napraszam się... Hehe, idąc pieszo z centrum do mnie, niekoniecznie byś doszedł do połowy drogi. Tak że ten 😁 Odpisz, cytując
Sipo Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, pairtick napisał: Hehe, idąc pieszo z centrum do mnie, niekoniecznie byś doszedł do połowy drogi. Tak że ten 😁 To groźba? Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, Rega napisał: Możesz zrobić zdjęcie odwrotnej strony? 2 godziny temu, kaczadupa napisał: Przepraszam ale nie chce mi się już pstrykać zdjęć. To może ja pomogę: Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Kogo to widzę. Jest i Pan Harbeth. Przyszedłeś, żeby przypomnieć o Harbethowych wokalach. Wiedziałem, że jesteś złośliwy Edytowano 1 godzinę temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 minuty temu, kaczadupa napisał: Przyszedłeś, żeby przypomnieć o Harbethowych wokalach. Wiedziałem, że jesteś złośliwy Wokale są zjawiskowe, to fakt, ale są Harbethy i Harbethy. Ja mam starą wersję bez XD, obdarzoną podobno szczególną magią. XD i XD2 już tak magiczne nie są. Maja więcej precyzji ale mniej magii na średnicy. Taka jest zgodna opinia znawców, do których się nie zaliczam. W necie spotkałem opinię że do 10 tys € lepszej średnicy niż z P3ESR się nie uzyska. Nie ma takiej siły. Jak mówię - z Harbethem miałem przedtem bardzo mało doświadczeń. Kupiłem z czystej ciekawości, bo miały fanatyczne opinie w necie (a ja lubię sprzęt, który ma wyznawców a nie klientów) i doskonałą cenę second hand. Poza tym są po prostu słitaśne w tym dobieranym na lustrzane odbicie palisandrze... Jeśli nawet moja żona mówi, że głośnik jest ładny, to ja nie mam pytań. Do tej pory wyrażała się tak wyłącznie o Sonusach. A że średnica Spendora jest inna niż Harbetha, to się nie przejmuj. Normalka. Firmowe brzmienia w brytyjskich monitorach różnią się. One nie są lepsze lub gorsze. Jest to kwestia indywidualnych upodobań konstruktora i słuchacza. Może zamiast tej Regi podłącz im Cayina, Jadisa czy Lebena dla lepszej średnicy? Z lampą to powinno śmigać. Sugden też by nie zaszkodził - to dobry tranzystorowy substytut lampy. Gra cały system, wszystko jest kwestią synergii. Z innym wzmakiem mogą zaśpiewać. Przecież te Spendory to jest światowa czołówka. Szczerze mówiąc - z Regą to taki trochę mezalians. Na tym poziomie monitorów Klasa AB po prostu już przestaje grać. Rozmawiałem kiedyś z właścicielem firmy Sugden, to mi powiedział, że na wystawach zawsze biorą Spendory do systemu. Był bardzo zdziwiony, jak mu powiedziałem, że gram na PMC i przyznał się że niespecjalnie zna te głośniki. Także może Sugden jest dobrym tropem, jeśli nie chcesz pitolić się z lampą... Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 53 minuty temu Autor Napisano 53 minuty temu (edytowany) Wiesz co mówi szeryf Harbeth o wzmacniaczach? Dobra, tego możesz nie wiedzieć ale to co mówi Jarek @Kraft o wzmacniacz to już wiedzieć powinieneś. Obok siebie grały u mnie Harbeth P3ESR oraz ATC SCM 7 i ja wolę średnicę małych ATC ( o basie już nie wspominając). ATC SCM 7 to dla mnie niedościgniona namacalność wokali. Ale Harbeth M30.3 XD2 pokazał jeszcze piękniejsze wokale. Jak widać, co uszy to inna opinia. Edytowano 52 minuty temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 46 minut temu Napisano 46 minut temu 3 minuty temu, kaczadupa napisał: Ale Harbeth M30.3 XD2 pokazał jeszcze piękniejsze wokale. Ja się nie będę spierał. Jak dla mnie M30 to jest krok w kierunku takiego bardziej studyjnego brzmienia: są od moich dużo bardziej detaliczne. Dla mnie M30 były za suche, za konkretne, nie miały tego nasycenia i... (OK, powiem to!) tej magii. Obiektywnie - dużo lepsze głośniki. Ale nie dla mnie. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 41 minut temu Napisano 41 minut temu 31 minut temu, il Dottore napisał: A że średnica Spendora jest inna niż Harbetha, to się nie przejmuj. Normalka. Firmowe brzmienia w brytyjskich monitorach różnią się. One nie są lepsze lub gorsze. Jest to kwestia indywidualnych upodobań konstruktora i słuchacza. Może zamiast tej Regi podłącz im Cayina, Jadisa czy Lebena dla lepszej średnicy? Z lampą to powinno śmigać. Sugden też by nie zaszkodził - to dobry tranzystorowy substytut lampy. Gra cały system, wszystko jest kwestią synergii. Z innym wzmakiem mogą zaśpiewać. Przecież te Spendory to jest światowa czołówka. Szczerze mówiąc - z Regą to taki trochę mezalians. Myślę z grubsza to samo. Ale Adama nie przekonasz. 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 41 minut temu Napisano 41 minut temu (edytowany) 23 minuty temu, kaczadupa napisał: Wiesz co mówi szeryf Harbeth o wzmacniaczach? Dobra, tego możesz nie wiedzieć ale to co mówi Jarek @Kraft o wzmacniacz to już wiedzieć powinieneś. Nie wiem ani jednego ani drugiego. A że średnica z ATC jest powszechnie chwalona - to akurat wiem. I to z autopsji. Ja to samo mogę powiedzieć o PMC TB2+ - mimo, że papier na midwooferze a nie polipropylen. Średnica fenomenalna po prostu. https://rumble.com/v5euldo-sugden-a21-signature-pmctb2-.-mhdt-havana-dac.html https://rumble.com/v5hyq31-accoustic-blues-sample.html 23 minuty temu, kaczadupa napisał: o basie już nie wspominając W przypadku P3ESR wspominanie o basie nie jest w ogóle wymagane. Edytowano 27 minut temu przez il Dottore Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 18 minut temu Autor Napisano 18 minut temu 18 minut temu, Rafał S napisał: Myślę z grubsza to samo. Ale Adama nie przekonasz. Rafał, czemu zapominasz dodać - nie słuchałem najnowszego Radiala o którym pisze Adam To tak jak napisać - nowe Contour 20 BE brzmią identycznie jak starsze Contour 20i. Co za brak precyzji … 24 minuty temu, il Dottore napisał: Jak dla mnie M30 Jak wyżej No jednak mówimy o innym głośniku, inna zwrotnica. Tylko obudowa i tweeter się zgadza. Prawda ? Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 17 minut temu Napisano 17 minut temu (edytowany) 43 minuty temu, kaczadupa napisał: ATC SCM 7 to dla mnie niedościgniona namacalność wokali. Adam, wierzę w to, że to w pewnych aspektach świetne monitory. Ale nie wierzę, że są nie do pobicia. Co najwyżej mogą się okazać nie do pobicia jako paczki do Twojej Regi. Znalazłeś coś, co dobrze gra razem i żeby pójść dalej musiałbyś się zdecydować na duży ruch - wymianę zarówno wzmacniacza, jak i kolumn. 3/1, D2R, M30.2 XD2, Contour 20BE - prawdopodobnie na każdym z tych monitorów mógłbyś oprzeć system o klasę albo i dwie lepszy niż Twój obecny. Ale musiałbyś wykonać skok wiary - kupić ten monitor pomimo tego, że scm7 z Elexem zgrywa się lepiej. Bo ocenianie paczek w przedziale 15-30k przez pryzmat ich synergii z Elexem to jest jakiś żart. Ja broń Boże nie twierdzę, że to zły piec. Co ja tam wiem - w końcu słyszałem tylko poprzednią wersję (R-kę), a i to dawno i nieprawda. Ale nie ma cudów. Niech ten Elex mk2 gra nawet jak 2 razy droższe klocki - w pewnym momencie to i tak nie wystarczy. Znam Classic 2/3 i jestem przekonany, że @il Dottore ma rację co do 3/1 - tutaj trzeba dobrego, soczyście grającego wzmacniacza. Dla Ciebie to Rega jest soczysta - ok, jest, ale jak na budżetowy tran w klasie AB. A ja mówię o soczystości dobrej mocnej lampy, nasyconej hybrydy, czy rasowej klasy A. Są paczki, które aż ociekają sokami - jak Harbethy, czy niektóre Xaviany. A inne są jak naczynie, do którego tego soku trzeba nalać. I do tych drugich zaliczam znane mi Classic 2/3. Prawdopodobnie 3/1 też należy do tej kategorii. Obawiam się, że jeśli na serio chcesz się oderwać od scm7, to musisz na coś postawić i przejść potem cały proces wyboru wzmacniacza. To może być długi proces, ale znając Ciebie - czerpałbyś z niego sporo satysfakcji, a końcowa nagroda byłaby tym bardziej tego warta. Albo to, albo niekończące się wypożyczanie pieca do scm7 i paczek do Elexa na zmianę z zakupem czegoś z tej samej półki (jak H95 czy 607S3). Masz budżet, masz doświadczenie, teraz potrzeba męskiej decyzji i konsekwencji. 7 minut temu, kaczadupa napisał: Rafał, czemu zapominasz dodać - nie słuchałem najnowszego Radiala o którym pisze Adam Nie słuchałem. Ale gdyby zmiany były rewolucyjne, to nie ograniczyliby się do dodania dwójki na końcu nazwy, tylko dodali słowo Revolution albo nazwali to Super Radialem i przekonywali wszystkich nabywców starszych paczek, że czas na wymianę. Tak jak Kef przekonał Krafta, żeby przejść na model Meta. Bo w tym są pieniądze. Dodanie skromnej dwójki na końcu ciągu znaków to pewien sygnał i ja go odczytuję tak, jak napisałem. Jeśli odczytuję go źle, to wina Alana Shawa, że jest marketingową ciapą. Edytowano 10 minut temu przez Rafał S Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 9 minut temu Autor Napisano 9 minut temu (edytowany) 12 minut temu, Rafał S napisał: Dla Ciebie to Rega jest soczysta - ok, jest, ale jak na budżetowy tran w klasie AB. A ja mówię o soczystości dobrej mocnej lampy, nasyconej hybrydy, czy rasowej klasy Rafał, pełna zgoda, że można jeszcze bardziej pogrubić czy podgrzać jak to robi Elex. Przecież wiesz, że mogę Ci takich wzmacniaczy od ręki 10 wymienić. Pierwszy z brzegu Aethos czy Supernait, ale to rozwiązanie też ma plusy ujemne. Zawsze gdzieś pogrubiając coś przykrywamy, spowalniamy czy ujednolicamy. Coś zyskamy ale i coś trzeba będzie poświęcić. Edytowano 5 minut temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Recommended Posts