Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
23 minuty temu, elektron6 napisał:

Anglicy w latach 60 tych opracowali membrany z Bextrenu czyli gumowy polistyren. 
Technologie opracowała firma Kef a zaraz potem własne patenty wypuścił Spendor, Rogers i Herbeth. 
Materiał po różnych modyfikacjach jest używany w obecnych konstrukcjach. Fakt w dotyku materiał przypomina plastik z gumą. 

https://www.hifi.pl/slownik/bextrene.php 

Aczkolwiek, z tego co ja pamiętam, pierwotnie chodziło o odtwarzanie głosu ludzkiego w radiowych wozach transmisyjnych BBC przy transmisji FM.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, pairtick napisał:

Nie to abym się czepiał... 😉 

Tannoy_Kensington_GR_unbx-0008.jpg

To nieadekwatne porównanie, nie ta polka cenowa. BTW chociaż nie podobają mi się Twoje lewackie poglądy polityczne, z chęcią zajechałbym do Szkocji i posłuchał tych Kensingtonow!

Edytowano przez Sipo
Napisano
7 minut temu, kaczadupa napisał:

@Slawko69 Sławek, gdzie jesteś?

Twoje ulubione Spendory grają. :) 

Jestem jestem czekam cierpliwie na Twoje wrażenia. Szczególnie jak sprawdzić się Spendor z tranzystorem. Jak już pisałem z Octave było wciągająco

Napisano (edytowany)

@Rafał S słucham i się śmieję.

Kuna, najlepsi Angole potrafią zrobić cuda nawet z tanich przetworników. To nie może być przypadek. Albo jakiś wybitny talent albo lata poświęcone  na ciągły rozwój swojej wizji. I to się sprawdza. 
Poprzeczka dla Contour 20 BE zawieszona wysoko, oj wysoko. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
3 minuty temu, kaczadupa napisał:

Przyszedłeś, żeby przypomnieć o Harbethowych wokalach. Wiedziałem, że jesteś złośliwy

Wokale są zjawiskowe, to fakt, ale są Harbethy i Harbethy. Ja mam starą wersję bez XD, obdarzoną podobno szczególną magią. ;)

XD i XD2 już tak magiczne nie są.  Maja więcej precyzji ale mniej magii na średnicy. Taka jest zgodna opinia znawców, do których się nie zaliczam. W necie spotkałem opinię że do 10 tys € lepszej średnicy niż z P3ESR się nie uzyska. Nie ma takiej siły.

Jak mówię - z Harbethem miałem przedtem bardzo mało doświadczeń. Kupiłem z czystej ciekawości, bo miały fanatyczne opinie w necie (a ja lubię sprzęt, który ma wyznawców a nie klientów) i doskonałą cenę second hand. Poza tym są po prostu słitaśne w tym dobieranym na lustrzane odbicie palisandrze... Jeśli nawet moja żona mówi, że głośnik jest ładny, to ja nie mam pytań. Do tej pory wyrażała się tak wyłącznie o Sonusach. 

mag5.jpg

mag4.jpg

har3.jpg

har.jpg

A że średnica Spendora jest inna niż Harbetha, to się nie przejmuj. Normalka. Firmowe brzmienia w brytyjskich monitorach różnią się. One nie są lepsze lub gorsze. Jest to kwestia indywidualnych upodobań konstruktora i słuchacza. Może zamiast tej Regi podłącz im Cayina, Jadisa czy Lebena dla lepszej średnicy? Z lampą to powinno śmigać. Sugden też by nie zaszkodził - to dobry tranzystorowy substytut lampy.  Gra cały system, wszystko jest kwestią synergii. Z innym wzmakiem mogą zaśpiewać. Przecież te Spendory to jest światowa czołówka. Szczerze mówiąc - z Regą to taki trochę mezalians. 

Na tym poziomie monitorów Klasa AB po prostu już przestaje grać. 

Rozmawiałem kiedyś z właścicielem firmy Sugden, to mi powiedział, że na wystawach zawsze biorą Spendory do systemu. Był bardzo zdziwiony, jak mu powiedziałem, że gram na PMC i przyznał się że niespecjalnie zna te głośniki. :D 

Także może Sugden jest dobrym tropem, jeśli nie chcesz pitolić się z lampą...

Napisano (edytowany)

Wiesz co mówi szeryf Harbeth o wzmacniaczach?

Dobra, tego możesz nie wiedzieć ale to co mówi Jarek @Kraft o wzmacniacz to już wiedzieć powinieneś. :)

Obok siebie grały u mnie Harbeth P3ESR oraz ATC SCM 7 i ja wolę średnicę małych ATC ( o basie już nie wspominając). ATC SCM 7 to dla mnie niedościgniona namacalność wokali.

Ale Harbeth M30.3 XD2 pokazał jeszcze piękniejsze wokale.  

Jak widać, co uszy to inna opinia. :) 

Napisano
3 minuty temu, kaczadupa napisał:

Ale Harbeth M30.3 XD2 pokazał jeszcze piękniejsze wokale.  

Ja się nie będę spierał. Jak dla mnie M30 to jest krok w kierunku takiego bardziej studyjnego brzmienia: są od moich dużo bardziej detaliczne. Dla mnie M30 były za suche, za konkretne, nie miały tego nasycenia i... (OK, powiem to!) tej magii. ;) 

Obiektywnie - dużo lepsze głośniki. Ale nie dla mnie.  

Napisano
31 minut temu, il Dottore napisał:

A że średnica Spendora jest inna niż Harbetha, to się nie przejmuj. Normalka. Firmowe brzmienia w brytyjskich monitorach różnią się. One nie są lepsze lub gorsze. Jest to kwestia indywidualnych upodobań konstruktora i słuchacza. Może zamiast tej Regi podłącz im Cayina, Jadisa czy Lebena dla lepszej średnicy? Z lampą to powinno śmigać. Sugden też by nie zaszkodził - to dobry tranzystorowy substytut lampy.  Gra cały system, wszystko jest kwestią synergii. Z innym wzmakiem mogą zaśpiewać. Przecież te Spendory to jest światowa czołówka. Szczerze mówiąc - z Regą to taki trochę mezalians. 

Myślę z grubsza to samo. Ale Adama nie przekonasz. ;) 

Napisano (edytowany)
23 minuty temu, kaczadupa napisał:

Wiesz co mówi szeryf Harbeth o wzmacniaczach?

Dobra, tego możesz nie wiedzieć ale to co mówi Jarek @Kraft o wzmacniacz to już wiedzieć powinieneś.

Nie wiem ani jednego ani drugiego. 

A że średnica z ATC jest powszechnie chwalona - to akurat wiem. I to z autopsji. :) 

Ja to samo mogę powiedzieć o PMC TB2+ - mimo, że papier  na midwooferze a nie polipropylen. Średnica fenomenalna po prostu.

https://rumble.com/v5euldo-sugden-a21-signature-pmctb2-.-mhdt-havana-dac.html

https://rumble.com/v5hyq31-accoustic-blues-sample.html

23 minuty temu, kaczadupa napisał:

o basie już nie wspominając

W przypadku P3ESR wspominanie o basie nie jest w ogóle wymagane. :) 

zyd-ale-po-co-o-tym-mowic-to-niedobra-je

Edytowano przez il Dottore
Napisano
18 minut temu, Rafał S napisał:

Myślę z grubsza to samo. Ale Adama nie przekonasz. ;) 

Rafał, czemu zapominasz dodać - nie słuchałem najnowszego Radiala o którym pisze Adam ;) To tak jak napisać - nowe Contour 20 BE brzmią identycznie jak starsze Contour 20i. Co za brak precyzji … :) 

24 minuty temu, il Dottore napisał:

Jak dla mnie M30

Jak wyżej :) 

No jednak  mówimy o innym głośniku, inna zwrotnica. Tylko obudowa i tweeter się zgadza. 
Prawda ? 

Napisano (edytowany)
43 minuty temu, kaczadupa napisał:

ATC SCM 7 to dla mnie niedościgniona namacalność wokali.

Adam, wierzę w to, że to w pewnych aspektach świetne monitory. Ale nie wierzę, że są nie do pobicia. Co najwyżej mogą się okazać nie do pobicia jako paczki do Twojej Regi. Znalazłeś coś, co dobrze gra razem i żeby pójść dalej musiałbyś się zdecydować na duży ruch - wymianę zarówno wzmacniacza, jak i kolumn. 3/1, D2R, M30.2 XD2, Contour 20BE - prawdopodobnie na każdym z tych monitorów mógłbyś oprzeć system o klasę albo i dwie lepszy niż Twój obecny. Ale musiałbyś wykonać skok wiary - kupić ten monitor pomimo tego, że scm7 z Elexem zgrywa się lepiej. Bo ocenianie paczek w przedziale 15-30k przez pryzmat ich synergii z Elexem to jest jakiś żart. Ja broń Boże nie twierdzę, że to zły piec. Co ja tam wiem - w końcu słyszałem tylko poprzednią wersję (R-kę), a i to dawno i nieprawda. Ale nie ma cudów. Niech ten Elex mk2 gra nawet jak 2 razy droższe klocki - w pewnym momencie to i tak nie wystarczy. Znam Classic 2/3 i jestem przekonany, że @il Dottore ma rację co do 3/1 - tutaj trzeba dobrego, soczyście grającego wzmacniacza. Dla Ciebie to Rega jest soczysta - ok, jest, ale jak na budżetowy tran w klasie AB. A ja mówię o soczystości dobrej mocnej lampy, nasyconej hybrydy, czy rasowej klasy A. Są paczki, które aż ociekają sokami - jak Harbethy, czy niektóre Xaviany. A inne są jak naczynie, do którego tego soku trzeba nalać. I do tych drugich zaliczam znane mi Classic 2/3. Prawdopodobnie 3/1 też należy do tej kategorii. 

Obawiam się, że jeśli na serio chcesz się oderwać od scm7, to musisz na coś postawić i przejść potem cały proces wyboru wzmacniacza. To może być długi proces, ale znając Ciebie - czerpałbyś z niego sporo satysfakcji, a końcowa nagroda byłaby tym bardziej tego warta. Albo to, albo niekończące się wypożyczanie pieca do scm7 i paczek do Elexa na zmianę z zakupem czegoś z tej samej półki (jak H95 czy 607S3). Masz budżet, masz doświadczenie, teraz potrzeba męskiej decyzji i konsekwencji. :) 

7 minut temu, kaczadupa napisał:

Rafał, czemu zapominasz dodać - nie słuchałem najnowszego Radiala o którym pisze Adam 

Nie słuchałem. Ale gdyby zmiany były rewolucyjne, to nie ograniczyliby się do dodania dwójki na końcu nazwy, tylko dodali słowo Revolution albo nazwali to Super Radialem i przekonywali wszystkich nabywców starszych paczek, że czas na wymianę. Tak jak Kef przekonał Krafta, żeby przejść na model Meta. Bo w tym są pieniądze. Dodanie skromnej dwójki na końcu ciągu znaków to pewien sygnał i ja go odczytuję tak, jak napisałem. Jeśli odczytuję go źle, to wina Alana Shawa, że jest marketingową ciapą. :) 

Edytowano przez Rafał S
Napisano (edytowany)
12 minut temu, Rafał S napisał:

Dla Ciebie to Rega jest soczysta - ok, jest, ale jak na budżetowy tran w klasie AB. A ja mówię o soczystości dobrej mocnej lampy, nasyconej hybrydy, czy rasowej klasy

Rafał, pełna zgoda, że można jeszcze bardziej pogrubić czy podgrzać jak to robi Elex. Przecież wiesz, że mogę Ci takich wzmacniaczy od ręki 10 wymienić. Pierwszy z brzegu Aethos czy Supernait, ale to rozwiązanie też ma plusy ujemne. :) Zawsze gdzieś pogrubiając  coś przykrywamy, spowalniamy czy ujednolicamy. Coś zyskamy ale i coś trzeba będzie poświęcić. 

Napisano (edytowany)
12 minut temu, kaczadupa napisał:

Pierwszy z brzegu Aethos czy Supernait, ale to rozwiązanie też ma plusy ujemne. :) 

OK, ale zauważ że: 1. Nie słuchałeś Aethosa z paczkami wyższej klasy. 2. Na etapie Supernaita sprawdziłeś trochę monitorów, ale głównie dość małych. Więc nałożyłeś pewne granice na to, co mógł wtedy pokazać.

Sam wspominałeś, że jeden i drugi mógłby ciekawie zabrzmieć z D2R. A to tylko 2 z tak wielu piecyków na rynku. Sprawdziłbyś jeszcze kilka innych i trafiłbyś w końcu na kombinację, która byłaby kilerem na miarę scm7 + Elex mk2, tylko przeniesionym na wyższy poziom (większe paczki oparte na lepszych przetwornikach + wzmacniacz o bardziej zaawansowanej konstrukcji). To połączenie gdzieś tam jest. A Ty należysz do tych, którzy lubią szukać do skutku. Znalazłbyś je. :)  

Edytowano przez Rafał S
Napisano (edytowany)
21 minut temu, Rafał S napisał:

Ale gdyby zmiany były rewolucyjne, to nie ograniczyliby się do dodania dwójki na końcu nazwy, tylko dodali słowo Revolution albo nazwali to Super Radialem i przekonywali wszystkich nabywców starszych paczek, że czas na wymianę

A zobacz na Dynaudio. Dodali BE do nazwy a przecież dwa! nowe przetworniki, w tym topowy Esotar 3. A nazwa dalej - Contour 20, tylko z dopiskiem BE. Czyli co - tylko za czarny kolor płacimy więcej. Dobra , wiem co napiszesz - ale Dynaudio podniosło bardzo mocno cenę nowego modelu  i to wystarczy, patrząc od strony marketingu. ;) 

22 minuty temu, Rafał S napisał:

Adam, wierzę w to, że to w pewnych aspektach świetne monitory. Ale nie wierzę, że są nie do pobicia

Namacalność średnicy nie do pobicia. Nie wszystko a namacalność, bliskość wokali.

Pamiętaj, że nie trzeba się ze mną zgadzać. Wystarczy, że uszanujemy swoje zdanie i będzie OK. :) 

Napisano (edytowany)
10 minut temu, kaczadupa napisał:

Dobra , wiem co napiszesz - ale Dynaudio podniosło bardzo mocno cenę nowego modelu  i to wystarczy, patrząc od strony marketingu. ;) 

To też. Ale oprócz tego roztrąbili wszędzie, że to Confidence za pół ceny. Zainteresowałeś się tymi paczkami i nie chcesz nawet patrzeć na "zwykłe" 20i. Więc cokolwiek Chińczycy od Dynek zrobili na poziomie reklamy - zrobili to dobrze. Tak dobrze, że dali do myślenia wielu weteranom audio. Czytałeś ten wywiad, w którym ich przedstawiciel jedzie otwartym tekstem, że to wreszcie prawdziwe Contour 20i, a poprzednia wersja była tylko kompromisem - prototypem, do którego dobrali się księgowi. Co za tupet. Jakby Ci księgowi wzięli się z Marsa, a nie z ich własnej firmy. Ale podziałało - sam od razu poczułem sympatię do tego inżyniera, któremu liczykrupy spętały ręce i nie pozwoliły wypuścić na rynek oryginalnie stworzonego dzieła. Pogrywają z audiofilami na zasadzie "dobry i zły glina". :) 

Edytowano przez Rafał S
Napisano
33 minuty temu, Rafał S napisał:

Są paczki, które aż ociekają sokami - jak Harbethy, czy niektóre Xaviany. A inne są jak naczynie, do którego tego soku trzeba nalać. I do tych drugich zaliczam znane mi Classic 2/3. Prawdopodobnie 3/1 też należy do tej kategorii. 

Obawiam się, że jeśli na serio chcesz się oderwać od scm7, to musisz na coś postawić i przejść potem cały proces wyboru wzmacniacza.

Tyle w temacie. Te Spendory to nie są głośniki do budżetówki.

Dawno temu na Audiostereo ktoś podłączył drogi kabel (nie pamiętam czy Furutech czy Mogami) do mocno budżetowych klocków. 

I dźwięk mu się pogorszył. Ale jak to? Przecież to taki drogi i dobry kabel! Szybko mu wyjaśniono, że dlatego właśnie, że dobry, to pokazał całą mizerię toru. :)