majkel74 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Nie wiem jak jest, w ogóle ze mną nie rozmawia 😉 PMC mają znacznie niższą efektywność w porównaniu do Dynaudio. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 20 godzin temu, majkel74 napisał: Dla mnie to gra jak Harbeth P3ESR XD tylko w większej skali Bardzo słuszna analogia. Miałem dalekiego przodka tych głośników PMC TB2+ (identyczna konstrukcja i rozmiar tylko obudowa prosta a nie pochylona) i w bezpośrednim porównaniu z P3ESR gra to niemal tak samo. Niemal, bo jednak Harbeth przebił PMC precyzją. Te nowe modele PMC są oczywiście precyzyjniejsze, ale bezpośrednio nie porównywałem. Natomiast co do skali dźwięku - w porównaniu z TB 2+ nie stwierdziłem różnicy. Byłem bardzo zdziwiony, że wolumen dźwięku identyczny. Przecież jakie wielkie są te PMC w porównaniu. Oczywiście z PMC głębszy bas. Ale przegrały z Harbethem. Dałem je w prezencie mojemu analogowemu wujkowi. Są tak dobre że szkoda by mi było obcym je sprzedać. Niech zostaną w rodzinie. No i wujek mówi, że bas z tych monitorów jest lepszy niż z jego podłogówek Heco. Ale będę PMC zawsze miło wspominał. https://rumble.com/v5hyq31-accoustic-blues-sample.html 1 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Widziałem Twój wątek na AS, rozważałeś 5.22i. Wrażenia miałeś podobne do moich. „Tak się składa, że niedługo będę wybierał właśnie między Spendorem 3/1 a PMC Twenty5.22i. Moje wnioski: trudny wybór! Spendory urzekają organiczną słodyczą polipropylenu, ale PMC (midwoofer z włókna szklanego, kopułki są tekstylne w obu przypadkach) oferują dużo więcej powietrza, smaczków i znacznie lepszą definicję basu. Lepiej dopieszczają szczegóły. Różnica widoczna jak na dłoni. Granie przyjemnościowe vs. wyczynowe. Cena: Spendor 3500€, PMC 4500€.” Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 29 minut temu, majkel74 napisał: Cena: Spendor 3500€, PMC 4500€.” Obecna cena PMC 25.22i jest jednak dużo niższa 🙂. A 21i zrównały się cenowo np z ATC SCM7. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu 1 godzinę temu, majkel74 napisał: Moje wnioski: Nie posłuchasz Dynek Black Edition ? Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) 31 minut temu, kaczadupa napisał: Nie posłuchasz Dynek Black Edition ? Cena 2.5 razy wyższa, a pieniądz trzeba liczyć, bo Michał ma na wydaniu 2 córki, z których każda dostanie w posagu po Redze i parze Dynek (a może Sonusów - już się pogubiłem). Swoją drogą, gdzie byli tacy teściowie, kiedy to ja się żeniłem? Edytowano 10 godzin temu przez Rafał S 5 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu Nie wiedziałem/doczytałem, że jest limit cenowy. Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Co mam dodawać jak Rafał już wszystko powiedział 😉 Limitu jako takiego nie mam, impulsem do zainteresowania się PMC była obniżka ceny o prawie 50 proc. Są takie marki, co człowiek ma z tyłu głowy i w odpowiednim momencie kiedyś się skusi. Dynaudio, Harbeth, Proac, PMC i parę innych. Gdyby teraz nagle Nautilus zrobił fajną promkę na 20 be np. okrągłe 20 tys to pewnie teraz słuchałbym właśnie ich. Mam bardziej limit potencjalnej straty przy odsprzedaży. Generalnie nie chciałbym na takiej operacji stracić więcej niż 2-3 tys. Do tej pory mi się udawało, czasem byłem nawet na plusie. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu To chyba wybór PMC już przesądzony. Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Dziś wieczorem będzie dogrywka, spokojne klimaty, niezbyt głośno, zobaczymy jak w takich warunkach to zagra. 2 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Trochę posłuchałem, materiał jak na zdjęciu: Trudno wskazać zwycięzcę. S25 mają więcej basu, szczególnie tego niskiego. Dźwięk jest bardziej intymny i ciągły, ma taką aksamitną fakturę. Twenty5.22i z kolei mają zjawiskową klarowność, separację, przy zerowej agresji. Wokale są znakomite, choć tonacja nieco wyższa. I bądź tu mądry. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Ważne, żeby nie przesadzić w precyzji, klarowności, detalu kosztem wypełnienia, spójności, płynności. Majkel, masz u siebie Spendora 3/1? Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Nie, parę postów wyżej przytoczyłem opinię kolegi @il Dottore z sąsiedniego forum. Spendorów słuchałem tylko w warunkach wystawowych i raz u gościa, od którego kupowałem wzmacniacz. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Majkel, a Twój „Marek” to bardziej precyzja, detal, kontur, walnięcie na basie czy może nasycenie, trochę ciepła, bliski pierwszy plan? Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu W zależności od kolumn, patrz wyżej 😉 Jest parę testów w sieci, nasze Audio, hi-fi i muzyka, stereolife, highfidelity. Powtarzające się obserwacje to na pewno dynamika, kontrola, bas, neutralność / naturalność. Raczej nikt nie skupiał się na cieple czy lampowej intymności. Ale wokale potrafią być bardzo namacalne i szczegółowe, czy to z Harbeth / Dynaudio czy teraz PMC. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu (edytowany) Każdy wzmak ma jakiś swój charakter lub charakterek ale rozumiem, że schodzi głośnikom z drogi. No to wybiorę za Ciebie i wybieram Spendora a Dynaudio (oba modele) oczywiście zostawiam. Chyba zgromadziłeś dwa najbardziej cenione monitory Dynaudio. Edytowano 4 godziny temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu No tak. Bo miałem jeszcze S40. Też bardzo udane. Do tego świetnie grały z Regą Elex, podczas gdy 110-tki nie grały w ogóle, jakby ktoś odłączył gwizdki. Za to z Brio - miód … takie to te Dynaudio nieobliczalne są. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 26 minut temu, majkel74 napisał: Brio - miód Miałem u siebie Brio z X14 i chyba Saturnem (ten dedykowany CD wielkości Brio). Potwierdzam, był miód. Dokładnie ten model - R. Odpisz, cytując
Recommended Posts