apococito Napisano Środa o 17:02 Napisano Środa o 17:02 Cześć wszystkim. Potrzebuję porady w wyborze swojego pierwszego stereo. W sumie ma być to prezent dla żony, która już za długo patrzy na zakurzony gramofon. Pokój (salon) 35m2. Największym problemem jest budżet. Chciałbym zmieścić się do 2500 zł. Wiem, że to bardzo mało, ale nie potrzebuję fajerwerków. Z racji tego, że jestem zielony w temacie audio myślałem o najmniejszej linii oporu: amplituner stereo + głośniki + ew. przedwzmacniacz do gramofonu. Wychodzę z założenia kupna lepszych głośników i trochę zaoszczędzić na ampli. Myślałem o głośnikach Indiana Nota 260 X. Doradzilibyście jeśli chodzi o amplituner do nich? Godzę się z tym, że w tej cenie nie będę miał ampli z Bluetooth itd. Jedyne wymaganie żony jest takie, żeby przyszły odtwarzacz CD był z tej samej firmy, żeby stworzyło fajny zestaw (nie dyskutuję o względy estetyczne). Przez to odpada WiiM Amp który wydawał się sensownym wyborem. Ampli mógłby być nawet używany, paronastoletni ale tu się rodzi pytanie do bardziej doświadczonych czy warto czy za łatwo można się nadziać na wadliwe sprzęty. Za jakiekolwiek podpowiedzi będę wdzięczny. Odpisz, cytując
kn1234 Napisano Środa o 17:19 Napisano Środa o 17:19 Polataj po okolicy ,po znajomości coś posłuchaj i kup używane tylko Odpisz, cytując
apococito Napisano Środa o 17:40 Autor Napisano Środa o 17:40 Po znajomości będzie ciężko. Ktoś ma kogoś do polecenia w Krakowie? Odpisz, cytując
Sipo Napisano Środa o 18:05 Napisano Środa o 18:05 (edytowany) 1 godzinę temu, apococito napisał: amplituner stereo + głośniki + ew. przedwzmacniacz do gramofonu Masz na myśli wzmacniacz z wbudowanym radiem czy kino domowe? Pytam żeby uściślić, terminologia się ostatnio rozjechała i amplituner może oznaczać wiele różnych urządzeń. W budżecie 2,5k, do salonu 35m wybrałbym wzmacniacz z wbudowanym pre-ampem (wejściem phono), bo potrzebujesz do gramofonu + parę podłogowych kolumn. Sprzęt raczej używany. Edytowano Środa o 18:06 przez Sipo Odpisz, cytując
kn1234 Napisano Środa o 18:43 Napisano Środa o 18:43 Popatrz coś na OLX w twojej okolicy i oblukaj,masz dużo za mało kasy Odpisz, cytując
apococito Napisano Środa o 18:53 Autor Napisano Środa o 18:53 47 minut temu, Sipo napisał: Masz na myśli wzmacniacz z wbudowanym radiem czy kino domowe? Pytam żeby uściślić, terminologia się ostatnio rozjechała i amplituner może oznaczać wiele różnych urządzeń. W budżecie 2,5k, do salonu 35m wybrałbym wzmacniacz z wbudowanym pre-ampem (wejściem phono), bo potrzebujesz do gramofonu + parę podłogowych kolumn. Sprzęt raczej używany. Wzmacniacz z wbudowanym radiem. Odpisz, cytując
apococito Napisano Środa o 20:27 Autor Napisano Środa o 20:27 Amplituner - a coś takiego będzie ok? Odpisz, cytując
il Dottore Napisano Środa o 22:00 Napisano Środa o 22:00 (edytowany) Nie wiem czy to dobry adres. Jak tu doradzić Ci cokolwiek sensownego, gdy tutaj za 2500 to ludzie mają kable. I to są tanie kable. Jak chcesz słuchać tylko z gramofonu to na Twoim miejscu bym brał phono i integrę ZA-3 od Fosi. Jaki sens szukać używanych złomów, jak za grosze masz świetnie grający sprzęt od Chińczyka? Ale za cholerę nie umiem doradzić w sprawie głośników. Edytowano Środa o 22:05 przez il Dottore 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano Czwartek o 04:39 Napisano Czwartek o 04:39 Nawet w Olsztynie mamy sklep z używanymi komponentami stereo,pewnie w Krakowie też coś się znajdzie. Zwykle właściciel zna temat i przygotowuje sprzęt przed sprzedażą ( mały serwis). Myślę , że łatwiej wtedy dobrać jakiś komplet niż z przypadkowych ogłoszeń z OLX. @apococito poszukaj takich sklepów w necie , sprawdź opinie i na zakupy😁 6 godzin temu, il Dottore napisał: Jak tu doradzić Ci cokolwiek sensownego, gdy tutaj za 2500 to ludzie mają kable. Na szczęście dla nowych forumowiczów nie wszyscy 😁 . Ja latam na używkach za 100,, drugie nowe za 160 i też gra😁 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano Czwartek o 04:50 Napisano Czwartek o 04:50 11 minut temu, Nowy75 napisał: Ja latam na używkach za 100,, drugie nowe za 160 i też gra😁 Znaczy kable za tyle? Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano Czwartek o 05:28 Napisano Czwartek o 05:28 35 minut temu, il Dottore napisał: Znaczy kable za tyle? Tak. Głośnikowe. Normalne, miedź OFC,ekrany,te używki jeszcze z fabryczną konfekcją. Da się za mniej niż 2500 tys.😁 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano Czwartek o 05:43 Napisano Czwartek o 05:43 11 minut temu, Nowy75 napisał: Tak. Głośnikowe. Normalne, miedź OFC,ekrany,te używki jeszcze z fabryczną konfekcją. Da się za mniej niż 2500 tys.😁 Jasne, że się da. Ja obecnie używam USB za 0 zł (przyszedł razem z DDC i gra lepiej niż Audioquest, więc czemu mam go nie używać? Bo za tani?), mam też dwie sztuki digital coax za jakieś 35€. Bardzo też pilnuję żeby nie kupować sieciówek droższych niż 50€. Bez przesady. Odpisz, cytując
apococito Napisano Czwartek o 05:54 Autor Napisano Czwartek o 05:54 1 godzinę temu, Nowy75 napisał: Nawet w Olsztynie mamy sklep z używanymi komponentami stereo,pewnie w Krakowie też coś się znajdzie. Zwykle właściciel zna temat i przygotowuje sprzęt przed sprzedażą ( mały serwis). Myślę , że łatwiej wtedy dobrać jakiś komplet niż z przypadkowych ogłoszeń z OLX. @apococito poszukaj takich sklepów w necie , sprawdź opinie i na zakupy😁 Super, dzięki wielkie. Tak zrobię Odpisz, cytując
Sipo Napisano Czwartek o 06:03 Napisano Czwartek o 06:03 9 godzin temu, apococito napisał: Amplituner - a coś takiego będzie ok? Na początek będzie ok, mocy mu nie brakuje. Do tego dokup np. https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-stereo-dali-concept-8-CID99-ID17Fu0j.html Z używanym sprzętem jest bezpieczniej, w sytuacji kiedy brzmienie nie przypasuje, można odsprzedać za kwotę podobna do zakupowej. Na nowe można się zdecydować jak już się osłuchasz i będziesz wiedział konkretnie, jakiego brzmienia oczekujesz od swojego systemu. Na forach audio znajdziesz mnóstwo przeróżnych opinii na temat sprzętu, akustyki, kabli itd. często ze sobą sprzecznych. To norma, i nie traktuj tych wpisów jak wyroczni, warto przyswajać sobie wiedzę od bardziej doświadczonych kolegów, jednak zawsze lepiej miec własny, unikalny gust. 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano Czwartek o 06:07 Napisano Czwartek o 06:07 @il Dottore mieliśmy tu posty z budżetem 300 PLN na stereo i wtedy faktycznie problem jest😁. Za 2500 w sklepie z używkami da się coś grającego złożyć 16 minut temu, apococito napisał: Super, dzięki wielkie. Tak zrobię Nie ma za co. Po to mamy Forum , żeby sobie pomagać 😁 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano Czwartek o 06:16 Napisano Czwartek o 06:16 8 minut temu, Nowy75 napisał: Za 2500 w sklepie z używkami da się coś grającego złożyć Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano Czwartek o 06:50 Napisano Czwartek o 06:50 @il Dottore gość na forum motoryzacyjnym pyta o auto za 20 tysi,a Ty mu piszesz,że ludzie to felgi za tyle kupują,czy mu to pomoże w zakupie...?😎 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Czwartek o 07:11 Napisano Czwartek o 07:11 12 godzin temu, apococito napisał: Wzmacniacz z wbudowanym radiem. Np. https://allegro.pl/oferta/onkyo-tx-1500-mkii-ladny-amplituner-vintage-17716921201 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano Czwartek o 07:47 Napisano Czwartek o 07:47 53 minuty temu, Nowy75 napisał: @il Dottore gość na forum motoryzacyjnym pyta o auto za 20 tysi,a Ty mu piszesz,że ludzie to felgi za tyle kupują,czy mu to pomoże w zakupie...?😎 No moment! Podpowiedziałem człowiekowi Fosi. Kolumn już nie potrafię. 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano Czwartek o 10:25 Napisano Czwartek o 10:25 @apococito a czy rozważałeś może kolumny aktywne? Argon Audio Forte A5 MK2 lub Forte A5 WiFi to ciekawe rozwiązania. Jest przedwzmacniacz gramofonowy, wbudowany DAC Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano Czwartek o 10:51 Napisano Czwartek o 10:51 24 minuty temu, Q21 napisał: @apococito a czy rozważałeś może kolumny aktywne? Argon Audio Forte A5 MK2 lub Forte A5 WiFi to ciekawe rozwiązania. Jest przedwzmacniacz gramofonowy, wbudowany DAC Kolega ma salon 35m2, więc nie wiem czy to odpowiednia propozycja... Odpisz, cytując
Sipo Napisano Czwartek o 10:51 Napisano Czwartek o 10:51 24 minuty temu, Q21 napisał: Argon Audio Forte A5 MK2 Na 35 metrach może im brakować 'pary'. @Vectorinni Byleś szybszy:) Odpisz, cytując
apococito Napisano Czwartek o 12:09 Autor Napisano Czwartek o 12:09 Wszystkim dziękuję za porady, szczególnie, że jestem w tym leszczem. Chciałbym już przejść do konkretów. Który z niżej wymienionych ampli jest najlepszy? A może żaden i powinienem zwrócić uwagę na coś, na co nie popatrzyłem? Yamaha Technics Odpisz, cytując
Q21 Napisano Czwartek o 16:29 Napisano Czwartek o 16:29 Fakt, na 35m2 nie będzie optymalnie Przeoczyłem. W takim razie jedynie sprzęty używane. Z tych dwóch wybrałbym Yamahę, sporo świeższy model Ale trzeba raczej patrzeć na cieplejsze kolumny do nich, jak np. starszy KEF, czy właśnie Indiana Line. Odpisz, cytując
Palmos Napisano wczoraj o 09:02 Napisano wczoraj o 09:02 (edytowany) 20 godzin temu, apococito napisał: Yamaha Technics No, a znajdziesz CD które będzie do tego pasować? Bo nawet tej samej firmy wizualnie może nie pasować. Czy to już nieaktualne? Czy amplituner to jedyna opcja? Z czego najwięcej będziesz słuchał? Pisałeś o CD i gramofonie. Może zamiast amplitunera pójść w wzmacniacz + streamer. Będziesz miał znacznie większy wybór (wzmacniacz), ilość i jakość radia internetowego znacznie lepszą niż FM i dojdzie ci np. możliwość grania Spotyfy, Tidal itp. Dnia 2.10.2025 o 08:03, Sipo napisał: Z używanym sprzętem jest bezpieczniej, w sytuacji kiedy brzmienie nie przypasuje, można odsprzedać za kwotę podobna do zakupowej. No nie. W tym wypadku z nowym sprzętem jest bezpieczniej. Wypożyczasz i jak nie podpasuje to bez problemu oddajesz nic nie tracąc, możesz nawet przed zakupem posłuchać i porównać na raz kilka sprzętów np. w salonie Audio. Nie ma gwarancji, że używany sprzęt szybko sprzedaż i za tą samą cenę. Edytowano wczoraj o 09:04 przez Palmos 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts