Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć mam takie pytanie co sądzicie o mieszaniu głośników różnych producentów w kinie domowym? 

Mam pylon pearl set no i czy wymiana samych surround i centralki ma sens, a może samej centralki? Myślałem o Klipsch RP-404c II, a jak sprawa z surroundami czy warto coś zmienić czy tutaj już powinno się dobierać do przedniego lewego i prawego?

Napisano (edytowany)

Nie słyszałem nigdy tego klipscha, zresztą z centralnymi odsłuch to pewnie nie wszędzie jest łatwo, bo jest klipsch 404c za około 1475 zł, więc dobra cena.

Edytowano przez Saimons69
Napisano

Klipsch a Pylon Audio to zupełnie inny charakter brzmienia, tak wiec mieszanie Klipsch z Pylon w systemie wielokanałowym nie jest dobrą opcją. POwiedzmy, że jeszcze kolumny efektowe można zastosować inne, ale fronty i centralny powinny być najlepiej ten samej serii danego producenta. Tutaj różne marki/modele spowodują brak jakiejkolwiek spójności w dźwięku dochodzącym z przodu. Chociażby dialogi czy wokal będzie generowany w jednym momencie przez różne brzmieniowo kolumny.

Napisano
Dnia 4.10.2025 o 19:02, Saimons69 napisał:

Cześć mam takie pytanie co sądzicie o mieszaniu głośników różnych producentów w kinie domowym? 

Musisz sam odsłuchać. Jednym to nie przeszkadza ,a jeszcze inni chcą wszystko w jednej serii.  Miałem kiedyś na odsłuch klipsch 404c ii + kolumny Mission m34i. Ceentralny zwróciłem ponieważ męczyły mnie soprany. Oprócz tego to potwierdzam ,że centralny jeden z lepszych w tej cenie. Ja na twoim miejscu poszukałbym czegoś z pearl najbliższego co pasuje.