Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam. Szukam amplitunera do 4000 zł . Rozważam Yamaha  rx-a2a lub onkyo tx-nr7100 , ostatecznie denon avr-x2800h DAB . Puki co będzie on grał z już zakupionymi dali oberon 7 i subem klipsch r-120 sw . Kiedyś chce rozbudować zestaw do 5.1. Może mi ktoś poradzić który ampli wybrać ,bo nie mogę się zdecydować ? Pozdrawiam.

Napisano

@Bartpoz słuchałeś już tych amplitunerów które wymieniłeś? Za Pioneer-em i Onkyo (od modeli LX305 i 7100 wzwyż) przemawia w cenie Dirac Live na pokładzie. Dźwiękowo zagrają podobnie, ale są między nimi niewielkie różnice funkcjonalności - np. Onkyo ma crossover osobny dla każdego głośnika Pioneer jeden wspólny, chociaż po kalibracji Dirac-iem to on ustawi odcięcia. Denon będzie miał "ciemniejsze" brzmienie, Dirac dostępny (nie wiem czy w X2800, od X3800 tak) ale trzeba dokupić. Yamaha będzie też po "jasnej" stronie dźwięku jaki prezentuje, ma YPAO, ale Dirac-a do niej dokupisz. Zależy na ile akustycznie dobrze jest w Twoim pomieszczeniu i jaki dźwięk preferujesz. Co prawda Dirac to obecnie najbardziej zaawansowany i elastyczny system korekcji dla domowych użytkowników i wielu uważa go za pozycję obowiązkową - dużo też zależy od akustyki pomieszczenia im lepsza tym mniej potrzebna korekcja. Myślę że najlepszym rozwiązaniem byłoby (poza technicznymi aspektami) umówić się w salonie i posłuchać wskazanych amplitunerów w zestawieniu z Oberon 7, wtedy będziesz słyszał co Ci się podoba.

17 minut temu, Bartpoz napisał:

Onkyo bardzo mi się podoba,tylko zastanawia mnie dlaczego wycofali ten model z produkcji?  Czy Onkyo ma DAB lub DAB+ ? Spotkałem się ze sprzecznymi informacjami.

Nie wiem czy wycofali, ale jeżeli tak to albo zastąpi go najniższy model serii RZ czyli 30, albo Onkyo jeszcze tam coś na szczycie serii NR umieści. Według tej specyfikacji modele na Europę mają DAB. Na inne kraje mogą nie mieć - specyfikacja USA. Ja w RZ50 DAB mam, ale nie korzystam.

Napisano
1 godzinę temu, tomek72 napisał:

@Bartpoz słuchałeś już tych amplitunerów które wymieniłeś? Za Pioneer-em i Onkyo (od modeli LX305 i 7100 wzwyż) przemawia w cenie Dirac Live na pokładzie. Dźwiękowo zagrają podobnie, ale są między nimi niewielkie różnice funkcjonalności - np. Onkyo ma crossover osobny dla każdego głośnika Pioneer jeden wspólny, chociaż po kalibracji Dirac-iem to on ustawi odcięcia. Denon będzie miał "ciemniejsze" brzmienie, Dirac dostępny (nie wiem czy w X2800, od X3800 tak) ale trzeba dokupić. Yamaha będzie też po "jasnej" stronie dźwięku jaki prezentuje, ma YPAO, ale Dirac-a do niej dokupisz. Zależy na ile akustycznie dobrze jest w Twoim pomieszczeniu i jaki dźwięk preferujesz. Co prawda Dirac to obecnie najbardziej zaawansowany i elastyczny system korekcji dla domowych użytkowników i wielu uważa go za pozycję obowiązkową - dużo też zależy od akustyki pomieszczenia im lepsza tym mniej potrzebna korekcja. Myślę że najlepszym rozwiązaniem byłoby (poza technicznymi aspektami) umówić się w salonie i posłuchać wskazanych amplitunerów w zestawieniu z Oberon 7, wtedy będziesz słyszał co Ci się podoba.

Nie wiem czy wycofali, ale jeżeli tak to albo zastąpi go najniższy model serii RZ czyli 30, albo Onkyo jeszcze tam coś na szczycie serii NR umieści. Według tej specyfikacji modele na Europę mają DAB. Na inne kraje mogą nie mieć - specyfikacja USA. Ja w RZ50 DAB mam, ale nie korzystam.

Dziękuję za  wyczerpująca odpowiedź. Na odsłuchu jeszcze nie byłem. W zasadzie w jednym salonie usłyszałem że nie da  się porównać odsłuchu w warunkach salonowych do warunków domowych. Mimo to umówię się na taki odsłuch,nawet powiem że już czekam na dostawę ampli Onkyo do jednego z salonów . Pozdrawiam.

Napisano (edytowany)
56 minut temu, PanKlor napisał:

Zjadło "nie". 

Faktycznie, dziękuję za korektę, żeby nie było wątpliwości do Yamahy Dirac-a nie dokupimy

9 minut temu, Bartpoz napisał:

W zasadzie w jednym salonie usłyszałem że nie da  się porównać odsłuchu w warunkach salonowych do warunków domowych.

Zgadza się, ale będziesz miał porównanie amplitunera A do amplitunera B, jak brzmią względem siebie w tych samych warunkach. Akustyka pomieszczenia to równie ważny element "toru audio" co głośniki, no ale tutaj każdy według swoich możliwości.

Edytowano przez tomek72