rajdek Napisano wczoraj o 07:25 Napisano wczoraj o 07:25 (edytowany) Wiim i Apollon wyglądają jak z jednej rodziny. Apollon (Purifi) grzeje się? Edytowano wczoraj o 07:40 przez rajdek Odpisz, cytując
il Dottore Napisano wczoraj o 08:47 Napisano wczoraj o 08:47 1 godzinę temu, jaknb napisał: W ogóle to największy kloc teraz u mnie. Ja mam czarny. Srebrne ładniejsze. 1 godzinę temu, jaknb napisał: U mnie na pewno jednak nie zagra tych 600h, bo jest to fizycznie niemożliwe w 14 dni. Musi się wykazać w tym czasie, bo nie będę ryzykował wtopy. Trudno. Rozumiem realia. Odpisz, cytując
jaknb Napisano wczoraj o 09:27 Autor Napisano wczoraj o 09:27 2 godziny temu, rajdek napisał: Wiim i Apollon wyglądają jak z jednej rodziny. Apollon (Purifi) grzeje się? Z przodu jest zasilacz, więc zawsze jest troszkę ciepły, ale absolutnie nie idzie to w stronę "aaa parzy". Z tyłu w zależności jakie opampy wsadzę Na stockowych w ogóle się nie grzeje, na Staccato tak średnio, a najbardziej na Virtual HiFi. Kotu się podoba Odpisz, cytując
rajdek Napisano wczoraj o 12:58 Napisano wczoraj o 12:58 Początkowe wygrzewanie daje największe zmiany, te kilkadziesiąt godzin powodowało znaczą zmianę? Technologia R2R (rezystor do 2 rezystorów) ma kilka istotnych wad, zwłaszcza w zastosowaniach audio, takich jak przetworniki cyfrowo-analogowe (DAC) i przedwzmacniacze, wynikających głównie z jej fundamentalnej zasady działania i wymagań konstrukcyjnych: Wymagania dotyczące precyzji rezystorów: Największą wadą jest potrzeba użycia niezwykle precyzyjnych rezystorów. Dokładność konwersji (a co za tym idzie, jakość dźwięku, szczególnie przy wyższych rozdzielczościach bitowych) zależy bezpośrednio od ścisłego dopasowania wartości rezystorów (stosunek R do 2R). Nawet niewielkie odchylenia powodują błędy liniowości i zniekształcenia sygnału. Wrażliwość na tolerancję i starzenie się komponentów: Precyzja rezystorów musi być zachowana w czasie. Zmiany temperatury i proces starzenia się komponentów mogą wpływać na ich wartości, co prowadzi do pogorszenia parametrów urządzenia w miarę upływu czasu. Problemy z szumem skorelowanym: W przeciwieństwie do przetworników delta-sigma, które generują szum losowy, przetworniki R2R mogą wytwarzać szum skorelowany z sygnałem muzycznym (tzw. aliasing). Ludzkie ucho jest bardziej wrażliwe na szum skorelowany niż losowy, co może negatywnie wpływać na odbiór dźwięku. Złożoność produkcji i koszty: Uzyskanie wymaganej precyzji rezystorów (często na poziomie 0,01% lub lepszym dla wysokiej jakości urządzeń) jest kosztowne i trudne w masowej produkcji. Wymaga to selekcji, magazynowania i montażu komponentów o bardzo wąskich tolerancjach. Potencjalne zniekształcenia przełączania: W przypadku przetworników R2R opartych na przełącznikach (co jest typowe), niedoskonałości w działaniu przełączników (np. różnice w czasie przełączania, tzw. "glitches") mogą wprowadzać zniekształcenia. Wielkość fizyczna: W pełni dyskretne implementacje R2R, zwłaszcza te dążące do najwyższej jakości, wymagają dużej liczby rezystorów i przełączników, co zwiększa fizyczny rozmiar urządzenia w porównaniu do zintegrowanych układów scalonych (chipów) delta-sigma. 7 godzin temu, il Dottore napisał: Bo niestety po 600h dżwięk dalej się zmienia. Ale to już tylko na lepsze i zmiany nie są wielkie 7 godzin temu, il Dottore napisał: Natomiast 100-600h to jest huśtawka. Górki i dołki. Jednego dnia gra super a innego słabo 10kg R2R za 10kzł pewnie zagra lepiej niż DS za 1kzł Odpisz, cytując
jaknb Napisano wczoraj o 13:22 Autor Napisano wczoraj o 13:22 @rajdek proszę, nie używajmy AI do pisania postów... Rozmawiajmy jak ludzie 1 Odpisz, cytując
rajdek Napisano wczoraj o 13:31 Napisano wczoraj o 13:31 Jasne, ale r2r i ds mają swoje wady. Myślę że warto znać techniczne info. Własny odsłuch bezcenny! Muszę się zapoznać z r2r, na tą chwilę uznaję wpływ DAC na 5%. @jaknb dźwięk się przeobraża? Odpisz, cytując
jaknb Napisano wczoraj o 13:44 Autor Napisano wczoraj o 13:44 (edytowany) Ale błagam, to chociaż dopisujmy, że jest wklejka z AI i jakoś sformatujmy to jako cytat. Czytać się tego nie da Dźwięk być może się przeobraża. Nie wiem, w pracy jestem. Kolejny update wrażeń dźwiękowych po weekendzie. Nie chcę się rozwodzić i prowadzić jakichś relacji na żywo Edytowano wczoraj o 13:44 przez jaknb 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Zobacz kotku, co mam w środku! 🖕 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Jak działają opcje ocieplania? Odpisz, cytując
jaknb Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Te przyciski to taki skrót na zmianę oversamplingu. Poniżej wklejam wszystkie dostępne opcje: N0 : New NOS mode. (warmest) N1 : Classis NOS mode. O2 : 2X oversampling (warmer) O4 : 4X oversampling O8 : 8X oversampling (neutral) 12 godzin temu, il Dottore napisał: Zobacz kotku, co mam w środku! 🖕 Tak szczerze, to mnie nie zachęca, a wręcz przeraża. Przecież to jakiś fire hazard. Nie wierzę, że Pan Chińczyk to dobrze zaprojektował. Zresztą sprawdź ten wątek na reddicie Odpisz, cytując
Recommended Posts