Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Zastanawiam się nad Monitor Audio FX jako surround side+back. Skoro on-wall jest idealny żeby był Side i Back pod idealnym kątem, to może di/bipole też zadziała?

wiem że tam jest jakaś magia który jak przełączyć i że jest mniej kierunkowo.

warto? Na co uważać? 

pomieszczenie prawie- kwadrat 3.8 na 4.1, MLP w samym środeczku 

Napisano
1 godzinę temu, Q21 napisał:

Cześć :) Moim zdaniem dźwięk może się zbyt wymieszać. Osobiście przy 7.x.x stawiałbym jednak na klasyczne surroundy. 

Wielkie dzięki. Przy tym zostanę. Jak będę to składał to mam dylemat: czy wziąć Pearl Monitor lub Sat żeby dopasować do frontów? Czy wziąć jakiś on-wall bo aż się prosi z takimi kątami, a zawsze miejsce się zaoszczędzi. Tylko co będzie pasowało. Może da się zrobić jakiś custom montażowy z przetwornikami z Pylona?

• 2 weeks later...
Napisano

Mam 240S na surround (przy 7.2.0) i sprawdza się super, ale mowa o DTS-HD MA i Dolby Thrue HD lub upmixy. Ale oglądałem na YT taką opinię że przy ATMOS  lepsze są kierunkowe surroundy. Tak czy siak trzeba eksperymentować bo co pomieszczenie to będzie inaczej.

Napisano
1 godzinę temu, Arek_Gd napisał:

mowa o DTS-HD MA i Dolby Thrue HD lub upmixy. Ale oglądałem na YT taką opinię że przy ATMOS  lepsze są kierunkowe surroundy. Tak czy siak trzeba eksperymentować bo co pomieszczenie to będzie inaczej.

Przecież możesz mieć Atmos zakodowany razem ze ścieżką Dolby TrueHD - trochę mieszasz systemy walutowe. 

Dźwięk obiektowy - DTS:X / Atmos - tak wskazane są głośniki kierunkowe. To czy to będzie DD+ czy TrueHD nic nie zmienia. 

Napisano (edytowany)

Pisałem o swoich odczuciach w stosowaniu dipoli w dolnej warstwie (tylko przy 7.2.0), niczego nie pomieszałem. 

A filmików w tym temacie jest cała masa, tutaj np. gość tłumaczy swoje zdanie, że odkąd pojawił się ATMOS , DTS-X i inne warianty warstwy górnej lepsze są bardziej kierunkowe głośniki. Tylko tyle. 

Edytowano przez Arek_Gd
Napisano

Serio ? Czekaj czekaj, może coś mnie ominęło i z chęcią się dowiem...

W dolby true hd gdy masz ampli nie dekodujący ATMOSa a instalacja to tylko dolna warstwa 7.2.0 może być "zaszyty atmos" jakoś działający bez dedykowanych głośników? Ciekawe to...

Napisano
12 minut temu, Arek_Gd napisał:

W dolby true hd gdy masz ampli nie dekodujący ATMOSa a instalacja to tylko dolna warstwa 7.2.0 może być "zaszyty atmos" jakoś działający bez dedykowanych głośników?

Może bo Atmos jest zawarty w scieżce.  Dodatkowo amplitunery mają taki bajer ktory się nazywa Stmos Virtualizer i po włączeniu go bedziesz mial napis Atmos na wyświetlaczu. 

Napisano
  • OK, ja wciąż na starym ampli dla którego Dolby True HD i DTS-HDMA to szczyt możliwości a upmixem dżwięku z satelity zajmuje się poczciwy Dolby ProLogic IIx . Dobra, nie ma co drążyć i zaśmiecać koledze wątku tym bardziej, że celuje w 7.1.4
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, maciek72 napisał:

Atmos - Dolby 

Auto 3D - DTS 

Atmos jest od Dolby. Bezpośrednią konkurencją od DTS jest DTS:X. Auro3D także jest zakodowany w DTS-HD MA, ale to wg. mnie trochę ekscentryczny kodek.

Dolby odradza bipole/dipole w systemie z Atmosem, prawdopodobnie przez zbyt rozproszony dźwięk, a precyzyjne odwzorowanie poszczególnych dźwięków w przestrzeni jest celem samym w sobie w kodekach obiektowych.

Edytowano przez Butler