Lukasz85 Napisano wczoraj o 05:34 Napisano wczoraj o 05:34 Mój system i pytanie do użytkowników WiiM Ultra Sprzęt: Wzmacniacz: Magnat MR 750 (hybrydowy) Kolumny: Klipsch RP-6000F Streamer/DAC: WiiM Ultra (ESS9038Q2M) Połączenie: RCA Oehlbach Ice Blue 1.5 m – wejście STREAM w Magnacie Źródła: Spotify / SoundCloud / YouTube Music (Chromecast / Wi-Fi) Subwoofer odłączony Ustawienia WiiM Ultra: Output: Line Out Output Volume: Fixed (2 Vrms) DAC Filter: Minimum Phase Slow Roll-Off EQ / Room EQ / Loudness / Fade: OFF Gapless: ON --- Brzmienie: Dźwięk jest bardzo czysty, otwarty i detaliczny, ale… mam wrażenie, że czegoś brakuje. Jest trochę „płasko” i „zimno”, szczególnie w niższej średnicy i basie. Bluetooth z Magnata grał cieplej, przyjemniej i bardziej „mięsisto”, choć mniej precyzyjnie. Pytanie: Jak najlepiej ocieplić brzmienie WiiM Ultra bez utraty jakości? Czy lepiej: włączyć EQ z lekkim podbiciem dołu i delikatnym spadkiem góry, eksperymentować z innym filtrem DAC (np. Minimum Fast lub Linear Slow), czy może lekko podbić bas na samym Magnacie? Jakie ustawienia u Was najlepiej się sprawdz ają z lampowym wzmacniaczem i kolumnami Klipsch? Odpisz, cytując
Tweeter2016 Napisano wczoraj o 06:47 Napisano wczoraj o 06:47 Najlepiej - eksperymentować. Odpisz, cytując
Q21 Napisano wczoraj o 07:43 Napisano wczoraj o 07:43 Jak wyżej Nie ma jednej słusznej opcji, a też szansa na to, że był ktoś z identycznym odczuciem jak Ty, a do tego na tym samym sprzęcie jest bardzo niska. Osobiście zacząłbym od podbicia dołu na Magnacie, potem zabawa z EQ w WiiMie. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano wczoraj o 08:18 Napisano wczoraj o 08:18 2 godziny temu, Lukasz85 napisał: Jak najlepiej ocieplić brzmienie WiiM Ultra bez utraty jakości? A to USB z tyłu WiiM Ultra to jest wejście czy wyjście? Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano wczoraj o 08:32 Napisano wczoraj o 08:32 To chyba we/wy bo ja wychodzę z ultra do DACa a ktoś kiedyś pisał że podpina pena i słucha z niego muzy 🤔 Odpisz, cytując
leoś Napisano wczoraj o 08:53 Napisano wczoraj o 08:53 19 minut temu, Artur Charicki napisał: To chyba we/wy bo ja wychodzę z ultra do DACa a ktoś kiedyś pisał że podpina pena i słucha z niego muzy 🤔 Potwierdzam. Odpisz, cytując
Lukasz85 Napisano wczoraj o 09:12 Autor Napisano wczoraj o 09:12 2 godziny temu, Tweeter2016 napisał: Najlepiej - eksperymentować. Ciężka sprawa, boje się że nie uzyskamy to co chcemy. Ktoś może napisać to po co ci Dac lec dalej z Bluetooth i tyle. To całe zestawienie bez wiim naprawdę gra cieplutko i tłusto, ale jednak chciało by się więcej detalicznie ale żeby zachować ciepło. 19 minut temu, leoś napisał: Potwierdzam. U mnie WiiM Ultra gra po RCA z własnego DAC-a ESS9038 do Magnata MR 750, więc USB nie jest mi potrzebne. Line Out 2 Vrms i Fixed Volume włączone – pełny sygnał analogowy Odpisz, cytując
Lukasz85 Napisano wczoraj o 10:02 Autor Napisano wczoraj o 10:02 Warto dodać, że przy połączeniu analogowym (RCA) wewnętrzny DAC Magnata jest całkowicie omijany – sygnał z WiiM trafia bezpośrednio do sekcji lampowej (bufor lampowy ECC81), a następnie do końcówki tranzystorowej. Dlatego zamierzam przetestować kilka zmian krok po kroku, żeby znaleźć najlepszy balans między detalicznością ESS9038 a lampowym charakterem Magnata: 1️⃣ Obniżę poziom wyjściowy DAC w WiiM Ultra z 2 Vrms do 1 Vrms, aby lampy Magnata pracowały w bardziej naturalnym zakresie i uzyskać łagodniejszy, cieplejszy dźwięk. 2️⃣ Ustawię pokrętła tonów we wzmacniaczu – Bass na +2, Treble na 0, z wyłączonym trybem PURE, żeby odzyskać pełniejszy dół i gładką górę. 3️⃣ Zmieniam filtr DAC w WiiM Ultra na „Minimum Phase Slow Roll-Off”, który daje cieplejszy, bardziej organiczny dźwięk, zbliżony do charakteru DAC-a Magnata. EQ pozostawię wyłączony na ten moment – użyję go tylko później, jeśli uznam, że warto lekko dopieścić brzmienie (np. +1,5 dB przy 62 Hz). Celem jest zachować detal i przestrzeń WiiM Ultra, a jednocześnie przywrócić ciepło i nasycenie, jakie miałem z wewnętrznego DAC-a Magnata przy Bluetooth. Chętnie posłucham opinii Odpisz, cytując
jaknb Napisano wczoraj o 10:03 Napisano wczoraj o 10:03 Mam WiiMa Ultra i nienawidzę wbudowanego weń DACa. Bardzo analityczny, sztuczny, podbijający nieprzyjemne rejestry i wypychający wokale mi prost na twarz (czego nie lubię). Sam jestem w trakcie poszukiwań czegoś lepszego. Możesz sprawdzić mój wątek: Natomiast jeśli podoba Ci się brzmienie Magnata (i jego DAC), to on ma wejście optyczne, prawda? Kup kabel toslink, wyjdź nim z WiiMa do Magnata i będziesz miał brzmienie jego DACa. Odpisz, cytując
Lukasz85 Napisano wczoraj o 10:32 Autor Napisano wczoraj o 10:32 25 minut temu, jaknb napisał: Mam WiiMa Ultra i nienawidzę wbudowanego weń DACa. Bardzo analityczny, sztuczny, podbijający nieprzyjemne rejestry i wypychający wokale mi prost na twarz (czego nie lubię). Sam jestem w trakcie poszukiwań czegoś lepszego. Możesz sprawdzić mój wątek: Natomiast jeśli podoba Ci się brzmienie Magnata (i jego DAC), to on ma wejście optyczne, prawda? Kup kabel toslink, wyjdź nim z WiiMa do Magnata i będziesz miał brzmienie jego DACa. Masz racje W tym przypadku WiiM działa tylko jako transport cyfrowy – jego DAC (ESS9038Q2M) jest wtedy całkowicie pomijany, a cały sygnał dekoduje wewnętrzny DAC Magnata (PCM1796). Lampy w Magnacie oczywiście nadal są w torze, więc charakter brzmienia pozostaje ciepły i analogowy, tylko jakość będzie lepsza niż z Bluetooth, bo sygnał optyczny jest bezstratny (bit-perfect). Czy mam rację? W WiiM nie trzeba wtedy nic ustawiać związanego z DAC (filtry, Vrms, EQ itp.), bo on tylko przesyła czysty sygnał cyfrowy. Na razie jednak zostaję przy połączeniu RCA i spróbuję tych ustawień powyżej, bo chcę maksymalnie wykorzystać DAC ESS9038 z WiiM-a, który daje więcej detalu i przestrzeni. Optical zostawię jako alternatywę – dla porównania cieplejszego brzmienia Magnata. Odpisz, cytując
jaknb Napisano wczoraj o 12:15 Napisano wczoraj o 12:15 Tak. Nie musisz się martwić filtrami ESS. Nie używaj proszę AI do pisania odpowiedzi. Rozmawiajmy jak ludzie 2 Odpisz, cytując
Lukasz85 Napisano wczoraj o 12:31 Autor Napisano wczoraj o 12:31 Wiem tylko szybciej mi wyszczegulnia i doprecyzuje odpowiedz która bym sam tak nie wytłumaczył i nie było by wiadomo co mi dokładnie chodzi. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano wczoraj o 18:51 Napisano wczoraj o 18:51 Cześć. Też mam klipsche i moim zdaniem raczej nic za bardzo nie wskorasz,one tak grają. Mają swoje plusy i minusy. Jednym z minusów jest brak ciepła w wokalachi średnicy,ale za to np. do muzy elektronicznej się super spisują i mają kopa. Taki urok nie ma głośników idealnych do wszystkiego. Odpisz, cytując
Lukasz85 Napisano 16 godzin temu Autor Napisano 16 godzin temu 9 godzin temu, Sundin997 napisał: Cześć. Też mam klipsche i moim zdaniem raczej nic za bardzo nie wskorasz,one tak grają. Mają swoje plusy i minusy. Jednym z minusów jest brak ciepła w wokalachi średnicy,ale za to np. do muzy elektronicznej się super spisują i mają kopa. Taki urok nie ma głośników idealnych do wszystkiego. Mi pasuje ich brzmienie szczególnie z Magnatem, grają bardzo ciepło, ja akurat słucham EDM tak że dla mnie ok jest ich barwa i tego zestawu nie zamienił bym na żaden inny. Tylko to zmieniłem w wiim i od razu poprawa WiiM Ultra Output Level 1 Vrms DAC Filter Minimum Phase Slow Roll-Off W magnacie bass +1, treble -1 albo 0 Dziś będę robił kolejny odsłuch, będzie świeższa głową bo wczoraj za późno usiadłem do tego. Na ten moment jest więcej dołu ciepłej góra wyrazista detaliczna, chodź nie wiem czy jeszcze ciut nie za ostra ale zobaczymy dziś, ale sama zmiana tych ustawień przybliżyła dźwiękiem do tego co na samym magnacie tylko zdecydowanie z większym detalem. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 1 godzinę temu, Lukasz85 napisał: Mi pasuje ich brzmienie szczególnie z Magnatem, grają bardzo ciepło, ja akurat słucham EDM tak że dla mnie ok jest ich barwa i tego zestawu nie zamienił bym na żaden inny. Tylko to zmieniłem w wiim i od razu poprawa WiiM Ultra Output Level 1 Vrms DAC Filter Minimum Phase Slow Roll-Off W magnacie bass +1, treble -1 albo 0 Dziś będę robił kolejny odsłuch, będzie świeższa głową bo wczoraj za późno usiadłem do tego. Na ten moment jest więcej dołu ciepłej góra wyrazista detaliczna, chodź nie wiem czy jeszcze ciut nie za ostra ale zobaczymy dziś, ale sama zmiana tych ustawień przybliżyła dźwiękiem do tego co na samym magnacie tylko zdecydowanie z większym detalem. Pozdrawiam No widzisz jaka rożnica między nami. Dlatego na tym forum jest ponad 30000 użytkowników i każdemu czegoś brakuje w dzwięku i każdy z małymi wyjątaki czegoś szuka,zamiast słuchać. A branża się cieszy:) 1 Odpisz, cytując
Palmos Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu @Lukasz85 Jak Ci bardziej pasuję brzmienie po bt to znaczy że lepiej pasuję Ci granie przez Dac w Magnacie niż Wiim. Podłącz więc kablem cyfrowym Wiima zamiast RCA. Vrms, EQ nadal będziesz mógł ustawiać. 1 Odpisz, cytując
Palmos Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Edit: vrsm nie bo dotyczy tylko line Out. Odpisz, cytując
Lukasz85 Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu 2 godziny temu, Palmos napisał: Edit: vrsm nie bo dotyczy tylko line Out. Tak, spróbuję też na optyku. Po prostu spodobała mi się ta detaliczność WiiM-a przez RCA i nie chciałbym jej stracić, ale z drugiej strony uwielbiam to ciepło, glebie i klimat Magnata Czyli dobrze rozumiem że jakość sie nie pogorszy po optyki a ciepło zostanie? Odpisz, cytując
Palmos Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Jakość nie będzie gorsza, a teoretycznie nawet bedzje lepsza niż po bt. A ciepełko to raczej zależy od Magnata, bo ponoć wiimy grają takim jasnym analitycznym brzmieniem. Kabel cyfrowy nie jest drogi - kup i sam zobacz. Odpisz, cytując
Lukasz85 Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu 19 minut temu, Palmos napisał: Jakość nie będzie gorsza, a teoretycznie nawet bedzje lepsza niż po bt. A ciepełko to raczej zależy od Magnata, bo ponoć wiimy grają takim jasnym analitycznym brzmieniem. Kabel cyfrowy nie jest drogi - kup i sam zobacz. kabelek juz zamowiony. Zobaczymy Masz rację co do wiim, ale wydaje mi się że to zależy od ustawienia, bo po tej małej zmianie która zrobiłem już jest wiele lepiej. Ale jeszcze nie to. Dziś będę dalej kombinował z ustawieniami na pewno nie będą to duże zmiany może delikatnie w eq. Dam znać A co ty myślisz RCA vs optyczny Odpisz, cytując
Palmos Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 1 godzinę temu, Lukasz85 napisał: kabelek juz zamowiony. Zobaczymy To teraz Cię zaskoczę: Jak chcesz sprawdzić na szybko cyfrowo to podłącz po coax używając kabla rca (chinch) ktorego masz - jednego z dwóch przewodów. 😉 Odpisz, cytując
Lukasz85 Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu (edytowany) 57 minut temu, Palmos napisał: To teraz Cię zaskoczę: Jak chcesz sprawdzić na szybko cyfrowo to podłącz po coax używając kabla rca (chinch) ktorego masz - jednego z dwóch przewodów. 😉 Zamówiłem dwa kable optyczne i rozdzielacz Toslink. Będę podłączał WiiM Ultra i TV do Magnata jednym wejściem. Poczekam do jutra bo za dużo chaosu odsowac wszystko spowrotem, a wszystko po ustawiane na minimetry. Dziś tylko skupiam się na RCA i ustawienia, tylko jak wrócę domu. A jeszcze jedno jest sens schodzić niżej z Output Level 1 Vrms do 800 Vrms niby to jeszczeoze mocniej cieplejszy dźwięk ale nie wiem czy nie kosztem dźwięku i detali Edytowano 7 godzin temu przez Lukasz85 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 16 minut temu, Lukasz85 napisał: jeszcze jedno jest sens schodzić niżej z Output Level 1 Vrms do 800 Vrms niby to jeszczeoze mocniej cieplejszy dźwięk ale nie wiem czy nie kosztem dźwięku i detali najcieplejszy jest przy ustawieniu 0 Vrms Takie fora czyta o wiele więcej ludzi niż się udziela. Nie mąćcie ludziom w głowach. Odpisz, cytując
Palmos Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 2 godziny temu, Lukasz85 napisał: Zamówiłem dwa kable optyczne i rozdzielacz Toslink. Będę podłączał WiiM Ultra i TV do Magnata jednym wejściem ? Tam masz we toslink i coaxial więc lepiej dwa oddzielne kable. Odpisz, cytując
jaknb Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 2 godziny temu, Lukasz85 napisał: Zamówiłem dwa kable optyczne i rozdzielacz Toslink. Będę podłączał WiiM Ultra i TV do Magnata jednym wejściem. Poczekam do jutra bo za dużo chaosu odsowac wszystko spowrotem, a wszystko po ustawiane na minimetry. Jaki masz telewizor? Masz HDMI ARC? Jak tak, to podłączasz TV do WiiMa po HDMI. U mnie to wygląda tak: TV -> WiiM -> Wzmacniacz Prościej i nie musisz kombinować z jakimś splitterem Toslink. To w ogóle brzmi jakby miało źle działać. Dodatkowo WiiM z automatu włącza się przy włączaniu TV. Odpisz, cytując
Recommended Posts