mateuszdjmw Napisano 18 października Napisano 18 października Witam. Posiadam monitory Vela BS 403. Rozważam ew. zmianę na BS 404. Obecnie gram na Onkyo A9070. zukam czegoś rozdzielonego i myślałem nad : - nadchodzące Onkyo Icon M-80 + P-80 - Onkyo M-508 + P-308 - Denon POA-1500 + PRA-200 ..ewentualnie czy polecacie coś innego w podobnym budżecie? (10-12k) Odpisz, cytując
Q21 Napisano 20 października Napisano 20 października Cześć A czego brakuje Ci w brzmieniu obecnie? Skąd pomysł na zmianę i czemu akurat dzielonka? Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 21 października Napisano 21 października Czemu chcesz zmienić? Model 404 jest rowniejszy. nie ma tak podbitego basu. O nowym Onkyo to będą informację dopiero za 2 tygodnie. A rzetelne pewnie do 3 miesięcy. Denon był znany i lubiany ale z tego co kojarze to chyba dość awaryjna ta końcówka była? Czy mylę modele? O dzielonym Onkyo nie wiem. Odpisz, cytując
mateuszdjmw Napisano wczoraj o 18:22 Autor Napisano wczoraj o 18:22 (edytowany) Dnia 20.10.2025 o 12:19, Q21 napisał: Cześć A czego brakuje Ci w brzmieniu obecnie? Skąd pomysł na zmianę i czemu akurat dzielonka? Generalnie..wydaje mi się że te kolumny mogłyby lepiej zagrać pod bardziej wydajnym i lepszym jakościowo wzmacniaczem. W końcu A9070 nie jest jakimś wybitnym wzmacniaczem z tego co się orientuję. Dnia 21.10.2025 o 07:36, Piotr Sonido napisał: Czemu chcesz zmienić? Model 404 jest rowniejszy. nie ma tak podbitego basu. O nowym Onkyo to będą informację dopiero za 2 tygodnie. A rzetelne pewnie do 3 miesięcy. Denon był znany i lubiany ale z tego co kojarze to chyba dość awaryjna ta końcówka była? Czy mylę modele? O dzielonym Onkyo nie wiem. Właśnie najbardziej podoba mi się ta nowa seria. Zastanawiałem się nad wymianą na M5000R+P3000R ale ciężko to dostać w czarnym wydaniu. Generalnie..to z brzmienia A9070 jestem zadowolony. Po drobnej korekcie bas/treble Elac Vela BS 403 grają w moim uznaniu bardzo ładnie. Jeżeli miałbym coś zmieniać to powiedziałbym że szukam czegoś, co doda jeszcze większej kultury grania. Tylko czy to już nie wymaga zmiany kolumn łącznie ze wzmacniaczem. Edytowano wczoraj o 18:27 przez mateuszdjmw Dodanie waznych info Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano wczoraj o 18:25 Napisano wczoraj o 18:25 2 minuty temu, mateuszdjmw napisał: Generalnie..wydaje mi się że te kolumny mogłyby lepiej zagrać Lepiej czyli jak? Odpisz, cytując
mateuszdjmw Napisano wczoraj o 18:31 Autor Napisano wczoraj o 18:31 2 minuty temu, KrólKiczu napisał: Lepiej czyli jak? Hmm. Ja jestem chyba kierunek detal ale z umiarem. Dla przykładu - słuchałem B&W 705 S3 i to zdecydowanie nie dla mnie. Słuchałem również Pylon Jasper 18 +MF M6si i to zdecydowanie grało bardzo ładnie, z tym że bardziej kierunek "ciepło" niż detalicznie, przynajmniej takie odniosłem wrażenie. Mimo wszystko byłem pod wrażeniem. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano wczoraj o 18:38 Napisano wczoraj o 18:38 (edytowany) 18 minut temu, mateuszdjmw napisał: Po drobnej korekcie bas/treble Elac Vela BS 403 grają w moim uznaniu bardzo ładnie To nie rób drobnej korekty,tylko mniej drobną. Może nie udzielam się zbyt często,ale czytam takie fora od 2014 roku i cały czas o tym samym. Przestań się łudzić ,że zmiana cyferki z 403 na 404 da ci jakieś pokaźne zmiany. Jak czytam wypociny branży to aż mnie skręca,jak masz za dużo kasy to daj im zarobic Edytowano wczoraj o 18:41 przez Sundin997 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 11 godzin temu, mateuszdjmw napisał: Właśnie najbardziej podoba mi się ta nowa seria. Zastanawiałem się nad wymianą na M5000R+P3000R ale ciężko to dostać w czarnym wydaniu. No i po Audio show cicho o nim. Bardzo szkoda. 11 godzin temu, mateuszdjmw napisał: Generalnie..to z brzmienia A9070 jestem zadowolony. Po drobnej korekcie bas/treble Elac Vela BS 403 grają w moim uznaniu bardzo ładnie. Jeżeli miałbym coś zmieniać to powiedziałbym że szukam czegoś, co doda jeszcze większej kultury grania. Tylko czy to już nie wymaga zmiany kolumn łącznie ze wzmacniaczem. moim zdaniem nie. Ale to nadal kwestia oczekiwań indywidualnych. 11 godzin temu, mateuszdjmw napisał: Hmm. Ja jestem chyba kierunek detal ale z umiarem. Dla przykładu - słuchałem B&W 705 S3 i to zdecydowanie nie dla mnie. Słuchałem również Pylon Jasper 18 +MF M6si i to zdecydowanie grało bardzo ładnie, z tym że bardziej kierunek "ciepło" niż detalicznie, przynajmniej takie odniosłem wrażenie. Mimo wszystko byłem pod wrażeniem. Myslę że elektornika Primare była by dla Ciebie. Z tym że no Twój wzmacniacz to dobiera sprawdził bym I35 nie niżej. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Kolego @mateuszdjmw, a może powiedzieć czego spodziewasz się po zmianie mnie 403 na 404? I jakich zmian oczekujesz po wymianie wzmacniacza? Wyżej opisałeś swoje wrażenia z odsłuchu dwóch bardzo różnie brzmiących zespołów głośnikowych ale nadal nie wiadomo jaki efekt chcesz uzyskać, zmieniając wzmacniacz. czy możesz to doprecyzować? Odpisz, cytując
mateuszdjmw Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu 4 godziny temu, KrólKiczu napisał: Kolego @mateuszdjmw, a może powiedzieć czego spodziewasz się po zmianie mnie 403 na 404? I jakich zmian oczekujesz po wymianie wzmacniacza? Wyżej opisałeś swoje wrażenia z odsłuchu dwóch bardzo różnie brzmiących zespołów głośnikowych ale nadal nie wiadomo jaki efekt chcesz uzyskać, zmieniając wzmacniacz. czy możesz to doprecyzować? Rozważalem zmianę na 404 ale finalnie kolumn nie będę zmieniał. oczekiwałbym lepszego "dociążenia" mam wrażenie że Jasper 18 + M6 grało bardziej "mięsiście". Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 17 minut temu, mateuszdjmw napisał: Rozważalem zmianę na 404 ale finalnie kolumn nie będę zmieniał. oczekiwałbym lepszego "dociążenia" mam wrażenie że Jasper 18 + M6 grało bardziej "mięsiście". W takim razie może warto rozważyć wymianę obecnych kolumn na pylon jasper🙂. Raczej nie spodziewał bym się, że zmiana wzmacniacza uczyni z Twoich Elaków demony niskiego, mięsistego basu. Twoje kolumny grają fajnym, sprężystym basem a zmiana wzmacniacza może wnieść delikatnie zmiany ale jakiś spektakularnych różnic w basie po takim zabiegu bym się nie spodziewał. Odpisz, cytując
mateuszdjmw Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu 2 godziny temu, KrólKiczu napisał: W takim razie może warto rozważyć wymianę obecnych kolumn na pylon jasper🙂. Raczej nie spodziewał bym się, że zmiana wzmacniacza uczyni z Twoich Elaków demony niskiego, mięsistego basu. Twoje kolumny grają fajnym, sprężystym basem a zmiana wzmacniacza może wnieść delikatnie zmiany ale jakiś spektakularnych różnic w basie po takim zabiegu bym się nie spodziewał. Rozumiem, że podpięcie Elaców pod mocniejszy, lepszy jakościowo i wydajnościowo wzmacniacz, nie wniesie żadnych zmian ku lepszym? Skłaniałem się głównie na nowy zestaw Onkyo Icon z uwagi że jest tam też streaming, ponadto design mi się podoba. Obecną konfigurację mam już prawie 4 lata stąd może też chęć zmiany. Nie jestem wybitnym specjalistą w tych tematach. Powyższe przykłady podałem jako punkty odniesienia które mogą pomóc. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 5 godzin temu, mateuszdjmw napisał: mam wrażenie że Jasper 18 + M6 grało bardziej "mięsiście". To dodaj konkretnego suba,to poczujesz się jak w rzeźni. 5 godzin temu, mateuszdjmw napisał: mam wrażenie Też miałem ,za każdym razem jak zmieniałem wzmak,kable,interkonekty itp. Odpisz, cytując
Misio38 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Dnia 10.11.2025 o 19:22, mateuszdjmw napisał: W końcu A9070 nie jest jakimś wybitnym wzmacniaczem z tego co się orientuję. To bardzo dobry wzmacniacz. Żle jesteś zorientowany. Jeszcze lepszy był/jest pono 9000R, ale nie miałem okazji. Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 4 godziny temu, mateuszdjmw napisał: Rozumiem, że podpięcie Elaców pod mocniejszy, lepszy jakościowo i wydajnościowo wzmacniacz, nie wniesie żadnych zmian ku lepszym? Skłaniałem się głównie na nowy zestaw Onkyo Icon z uwagi że jest tam też streaming, ponadto design mi się podoba. Obecną konfigurację mam już prawie 4 lata stąd może też chęć zmiany. Nie jestem wybitnym specjalistą w tych tematach. Powyższe przykłady podałem jako punkty odniesienia które mogą pomóc. Ależ oczywiście, że wydajny wzmacniacz zmieni oblicze Elaców. Możemy wypożyczyć Ci dobry wzmacniacz to się przekonasz Odpisz, cytując
mateuszdjmw Napisano 47 minut temu Autor Napisano 47 minut temu (edytowany) 2 godziny temu, Sundin997 napisał: To dodaj konkretnego suba,to poczujesz się jak w rzeźni. Też miałem ,za każdym razem jak zmieniałem wzmak,kable,interkonekty itp. Posiadam REL Q200E. Nie chodzi o uczucie rzeźni ani o więcej basu. 2 godziny temu, Misio38 napisał: To bardzo dobry wzmacniacz. Żle jesteś zorientowany. Jeszcze lepszy był/jest pono 9000R, ale nie miałem okazji. Zgadzam się z Panem - również uważam że jest bardzo dobry po prawie 4 latach użytkowania. Ale nadeszła chęć zmiany szczególnie po zobaczeniu zestawu Icon, gdyż chciałem od początku kupić czarny zestaw M5000+P3000 ale nie było wtedy ofert na rynku i kupiłem A9070. 38 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Ależ oczywiście, że wydajny wzmacniacz zmieni oblicze Elaców. Możemy wypożyczyć Ci dobry wzmacniacz to się przekonasz Jaki mają Państwo na myśli? Edytowano 45 minut temu przez mateuszdjmw uzupełnienie Odpisz, cytując
Recommended Posts