Wtgs74 Napisano wczoraj o 13:50 Napisano wczoraj o 13:50 Potrzebuję pomysłu na dalszy rozwój systemu w salonie, łączącego stereo i kino domowe. Stan obecny: Yamaha A1010, fronty Elac Vela 407.2. Głośnik centralny i głośniki surround też z serii Vela. Współpracuje to z TV (używany jest youtube, serwisy streamingowe filmowe) oraz z Wimm ultra jako źródłem muzyki. No i co dalej? Ma to przede wszystkim zagrać lepiej w stereo, ale dalej być wygodne w obsłudze przy oglądaniu filmów. Poprawa dzwięku w kinie domowym byłaby mile widziana, chociaż nie jest źle (a może nie wiem, że może być lepiej). Pomysł 1: Nowy amplituner, może Onkyo rz70, może Arcam (Avr21 to szczyt możliwość budżetowych). Pomysł 2: Końcówka mocy stereo do obecnej Yamahy. Jaka? Nie wiem? Jakieś sugestie? Pomysł 3: Wzmacniacz stereo zintegrowany, współpracujący z Yamahą tylko jako końcówka mocy, w kinie domowym. Tu też przydałyby się sugestia co rozważać. A zatem co proponujecie? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano wczoraj o 14:33 Napisano wczoraj o 14:33 (edytowany) Wymiana amplitunera (oba sa ok chociaz do stereo wskazalbym Arcama, wybor nalezy do Ciebie), 2 subwoofery plus do tego DLBC a z czasem ART (o ile będzie). Edytowano wczoraj o 14:35 przez PanKlor Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano wczoraj o 14:41 Napisano wczoraj o 14:41 (edytowany) 7 minut temu, PanKlor napisał: ART (o ile będzie). Co to jest Art? Edytowano wczoraj o 14:41 przez Sundin997 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano wczoraj o 15:31 Napisano wczoraj o 15:31 Dirac ART, Active Room Treatment. System wykorzystuje dostępne przetworniki do ograniczenia wpływu pomieszczenia (w tym poglosu!) do 150 Hz. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano wczoraj o 16:12 Napisano wczoraj o 16:12 39 minut temu, PanKlor napisał: Dirac ART, Active Room Treatment. System wykorzystuje dostępne przetworniki do ograniczenia wpływu pomieszczenia (w tym poglosu!) do 150 Hz. Możesz pokazać na wykresie jak Dirac ogranicza czas pogłosu? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Swojego jeszcze nie mierzyłem. Obrazek z grupy na fb. Odpisz, cytując
lalka Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 5 godzin temu, Wtgs74 napisał: Potrzebuję pomysłu na dalszy rozwój systemu w salonie, łączącego stereo i kino domowe. Stan obecny: Yamaha A1010, fronty Elac Vela 407.2. Głośnik centralny i głośniki surround też z serii Vela. Współpracuje to z TV (używany jest youtube, serwisy streamingowe filmowe) oraz z Wimm ultra jako źródłem muzyki. No i co dalej? Ma to przede wszystkim zagrać lepiej w stereo, ale dalej być wygodne w obsłudze przy oglądaniu filmów. Poprawa dzwięku w kinie domowym byłaby mile widziana, chociaż nie jest źle (a może nie wiem, że może być lepiej). Pomysł 1: Nowy amplituner, może Onkyo rz70, może Arcam (Avr21 to szczyt możliwość budżetowych). Pomysł 2: Końcówka mocy stereo do obecnej Yamahy. Jaka? Nie wiem? Jakieś sugestie? Pomysł 3: Wzmacniacz stereo zintegrowany, współpracujący z Yamahą tylko jako końcówka mocy, w kinie domowym. Tu też przydałyby się sugestia co rozważać. A zatem co proponujecie? Zdecydowabie z tych dwóch Avr21 , bądź Avr11 i jakaś końcówka mocy od Arcama . Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) 16 godzin temu, Wtgs74 napisał: No i co dalej? Ma to przede wszystkim zagrać lepiej w stereo, ale dalej być wygodne w obsłudze przy oglądaniu filmów. Poprawa dzwięku w kinie domowym byłaby mile widziana, chociaż nie jest źle (a może nie wiem, że może być lepiej). Z tego co czytam wnioskuję, że obecnie masz 5.1. Chcesz przede wszystkim poprawić stereo, moim zdaniem o ile nie zamierzasz na razie iść w kierunku rozbudowy kina w stronę Dolby Atmos (dodatkowych głośników na suficie i ewentualnie tylnych surround) to najszybciej i najskuteczniej osiągniesz to lepsze stereo realizując punkt 3 czyli wzmacniacz zintegrowany z możliwością pracy jako końcówka. Wtedy Wiim-a podłączysz pod wzmacniacz i będziesz miał osobne stereo. Obecny amplituner wyjściami PRE OUT dla frontów podłączysz pod końcówkę wzmacniacza. Stereo będziesz miał na tę chwilę ogarnięte, a gdy zechcesz rozbudować kino (i tak z pewnością w niedalekiej przyszłości ze względu na wiek i funkcjonalność obecnego amplitunera) pomyślisz o nowym amplitunerze. Ale wtedy "w nosie" będziesz miał jak on gra w stereo, bo będziesz miał już osobny set, jedyne co to będzie musiał mieć wyjście przedwzmacniacza na fronty żeby połączyć go z końcówką wzmacniacza. Co do wzmacniaczy z wejściem na końcówkę jest tego trochę Audiolab 8300A (ten akurat mam 😉) lub 6000, 7000 itd. w zasadzie wszystkie integry Audiolab-a mogą pracować jako końcówki, Atoll seria IN, Advance Paris (różnie w różnych modelach), Marantz 60n, 50, niektóre modele Vincent-a. No jest tego nie mało i trzeba popatrzeć/poczytać w kwestii funkcjonalności - bo niektóre wymienione mają streamer na pokładzie, inne nie, mają (w większości) Trigger mocno ułatwiający życie, ale są modele bez tego. W niektórych można ustawić domyślny tryb po załączeniu np. jako końcówka co ułatwia życie domownikom przy korzystaniu z kina bo operują tylko amplitunerem przy załączaniu i nie muszą "gmerać" we wzmacniaczu. Co do dźwięku jaki prezentują - nie powiem nic nowego - najlepiej jak coś wstępnie wybierzesz umówić się na odsłuch. Z drugiej strony Arcam-y jako amplitunery mają bardzo dobre opinie w kwestii stereo i można wszystko mieć w jednym klocku, więc też warto rozważyć. Ja akurat ponad rok temu stałem przed takim dylematem AVR 5 / 10 lub 11 czy Onkyo RZ50, ze względu na to że stereo miałem wcześniej ogarnięte (z poprzednim amplitunerem) a i budżet "nie był z gumy" wybrałem Onkyo i teraz cieszę się z dobrego 7.1.4 i niezależnego stereo bazującego na tych samych frontach. Ale jak napisałem każdy ma swoje indywidualne wymagania, potrzeby i możliwości. Ja jestem zwolennikiem rozdzielenia systemów, ale nie każdy może i ma warunki. Edytowano 9 godzin temu przez tomek72 1 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 48 minut temu, tomek72 napisał: tego co czytam wnioskuję, że obecnie masz 5.1. Ja tam wywnioskowalem 5.0. 1 Odpisz, cytując
Wtgs74 Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu Tak, obecnie jest 5.0. Subwoofer kiedyś się pojawi, ale wiecej głośników już nie będzie. Dzięki za dotychczasowe komentarze Odpisz, cytując
Butler Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Jeśli 5.0 (może 5.1) i stereo ważne, warto rozważyć Anthem MRX 540 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 18 minut temu, Wtgs74 napisał: Tak, obecnie jest 5.0. Subwoofer kiedyś się pojawi, ale wiecej głośników już nie będzie. Pomyśl o więcej niz 1 subie. Odpisz, cytując
Wtgs74 Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu 26 minut temu, PanKlor napisał: Pomyśl o więcej niz 1 subie. Myślę, że może być to przyczyną konfliktu małżeńskiego Odpisz, cytując
Butler Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Dlaczego? Głośniej nie będzie. A suby przy odrobinie inwencji można tak "skitrać" w pomieszczeniu że będą zupełnie poza zasięgiem wzroku. 1 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 30 minut temu, Wtgs74 napisał: Myślę, że może być to przyczyną konfliktu małżeńskiego Złość żonie przejdzie, sub zostanie. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu @Wtgs74 odnośnie subwoofera(ów) wspomnę tylko, że gdybyś decydował się na wzmacniacz stereo to suby będą podłączone zasadniczo do amplitunera i nie wykorzystasz ich w stereo z wzmacniacza. Chyba że zastosujesz jakiś przełącznik, albo będziesz przekładał kabelki ale to już trochę za dużo kombinowania. No do kina tak czy siak uzupełnienie o subwoofer obowiązkowe. Odpisz, cytując
Wtgs74 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 4 godziny temu, tomek72 napisał: @Wtgs74 odnośnie subwoofera(ów) wspomnę tylko, że gdybyś decydował się na wzmacniacz stereo to suby będą podłączone zasadniczo do amplitunera i nie wykorzystasz ich w stereo z wzmacniacza. Chyba że zastosujesz jakiś przełącznik, albo będziesz przekładał kabelki ale to już trochę za dużo kombinowania. No do kina tak czy siak uzupełnienie o subwoofer obowiązkowe. To jest dla mnie jasne. Zresztą moje Vele mają tyle basu, że do muzyki w zupełności wystarczy. Więc gdyby iść w stronę wzmacniacza stereo, to nie ma problemu. Plusem wzmacniacza stereo byłby przedwzmacniacz gramofonowy, czego w Arcamie brakuje. Odpisz, cytując
Recommended Posts