Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Potrzebuję pomysłu na dalszy rozwój systemu w salonie, łączącego stereo i kino domowe.

Stan obecny: Yamaha A1010, fronty Elac Vela 407.2. Głośnik centralny i głośniki surround też z serii Vela. Współpracuje to z TV (używany jest youtube, serwisy streamingowe filmowe) oraz z Wimm ultra jako źródłem muzyki.

No i co dalej? Ma to przede wszystkim zagrać lepiej w stereo, ale dalej być wygodne w obsłudze przy oglądaniu filmów. Poprawa dzwięku w kinie domowym byłaby mile widziana, chociaż nie jest źle (a może nie wiem, że  może być lepiej).

Pomysł 1: Nowy amplituner, może Onkyo rz70, może Arcam (Avr21 to szczyt możliwość budżetowych).

Pomysł 2: Końcówka mocy stereo do obecnej Yamahy. Jaka? Nie wiem? Jakieś sugestie?

Pomysł 3: Wzmacniacz stereo zintegrowany, współpracujący z Yamahą tylko jako końcówka mocy, w kinie domowym. Tu też przydałyby się sugestia co rozważać.

A zatem co proponujecie?

Napisano
39 minut temu, PanKlor napisał:

Dirac ART, Active Room Treatment. System wykorzystuje dostępne przetworniki do ograniczenia wpływu pomieszczenia (w tym poglosu!) do 150 Hz. 

Możesz pokazać na wykresie jak Dirac ogranicza czas pogłosu?

Napisano
5 godzin temu, Wtgs74 napisał:

Potrzebuję pomysłu na dalszy rozwój systemu w salonie, łączącego stereo i kino domowe.

Stan obecny: Yamaha A1010, fronty Elac Vela 407.2. Głośnik centralny i głośniki surround też z serii Vela. Współpracuje to z TV (używany jest youtube, serwisy streamingowe filmowe) oraz z Wimm ultra jako źródłem muzyki.

No i co dalej? Ma to przede wszystkim zagrać lepiej w stereo, ale dalej być wygodne w obsłudze przy oglądaniu filmów. Poprawa dzwięku w kinie domowym byłaby mile widziana, chociaż nie jest źle (a może nie wiem, że  może być lepiej).

Pomysł 1: Nowy amplituner, może Onkyo rz70, może Arcam (Avr21 to szczyt możliwość budżetowych).

Pomysł 2: Końcówka mocy stereo do obecnej Yamahy. Jaka? Nie wiem? Jakieś sugestie?

Pomysł 3: Wzmacniacz stereo zintegrowany, współpracujący z Yamahą tylko jako końcówka mocy, w kinie domowym. Tu też przydałyby się sugestia co rozważać.

A zatem co proponujecie?

Zdecydowabie z tych dwóch Avr21 , bądź Avr11 i jakaś końcówka mocy od Arcama .

Napisano (edytowany)
16 godzin temu, Wtgs74 napisał:

Z tego co czytam wnioskuję, że obecnie masz 5.1. Chcesz przede wszystkim poprawić stereo, moim zdaniem o ile nie zamierzasz na razie iść w kierunku rozbudowy kina w stronę Dolby Atmos (dodatkowych głośników na suficie i ewentualnie tylnych surround) to najszybciej i najskuteczniej osiągniesz to lepsze stereo realizując punkt 3 czyli wzmacniacz zintegrowany z możliwością pracy jako końcówka. Wtedy Wiim-a podłączysz pod wzmacniacz i będziesz miał osobne stereo. Obecny amplituner wyjściami PRE OUT dla frontów podłączysz pod końcówkę wzmacniacza. Stereo będziesz miał na tę chwilę ogarnięte, a gdy zechcesz rozbudować kino (i tak z pewnością w niedalekiej przyszłości ze względu na wiek i funkcjonalność obecnego amplitunera) pomyślisz o nowym amplitunerze. Ale wtedy "w nosie" będziesz miał jak on gra w stereo, bo będziesz miał już osobny set, jedyne co to będzie musiał mieć wyjście przedwzmacniacza na fronty żeby połączyć go z końcówką wzmacniacza.

Co do wzmacniaczy z wejściem na końcówkę jest tego trochę Audiolab 8300A (ten akurat mam 😉) lub 6000, 7000 itd. w zasadzie wszystkie integry Audiolab-a mogą pracować jako końcówki, Atoll seria IN,  Advance Paris (różnie w różnych modelach), Marantz 60n, 50, niektóre modele Vincent-a. No jest tego nie mało i trzeba popatrzeć/poczytać w kwestii funkcjonalności - bo niektóre wymienione mają streamer na pokładzie, inne nie, mają (w większości) Trigger mocno ułatwiający życie, ale są modele bez tego. W niektórych można ustawić domyślny tryb po załączeniu np. jako końcówka co ułatwia życie domownikom przy korzystaniu z kina bo operują tylko amplitunerem przy załączaniu i nie muszą "gmerać" we wzmacniaczu.

Co do dźwięku jaki prezentują - nie powiem nic nowego - najlepiej jak coś wstępnie wybierzesz umówić się na odsłuch.

Z drugiej strony Arcam-y jako amplitunery mają bardzo dobre opinie w kwestii stereo i można wszystko mieć w jednym klocku, więc też warto rozważyć. Ja akurat ponad rok temu stałem przed takim dylematem AVR 5 / 10 lub 11 czy Onkyo RZ50, ze względu na to że stereo miałem wcześniej ogarnięte (z poprzednim amplitunerem) a i budżet "nie był z gumy" wybrałem Onkyo i teraz cieszę się z dobrego 7.1.4 i niezależnego stereo bazującego na tych samych frontach. Ale jak napisałem każdy ma swoje indywidualne wymagania, potrzeby i możliwości. Ja jestem zwolennikiem rozdzielenia systemów, ale nie każdy może i ma warunki.

Edytowano przez tomek72
Napisano

@Wtgs74 odnośnie subwoofera(ów) wspomnę tylko, że gdybyś decydował się na wzmacniacz stereo to suby będą podłączone zasadniczo do amplitunera i nie wykorzystasz ich w stereo z wzmacniacza. Chyba że zastosujesz jakiś przełącznik, albo będziesz przekładał kabelki ale to już trochę za dużo kombinowania. No do kina tak czy siak uzupełnienie o subwoofer obowiązkowe.

Napisano
4 godziny temu, tomek72 napisał:

@Wtgs74 odnośnie subwoofera(ów) wspomnę tylko, że gdybyś decydował się na wzmacniacz stereo to suby będą podłączone zasadniczo do amplitunera i nie wykorzystasz ich w stereo z wzmacniacza. Chyba że zastosujesz jakiś przełącznik, albo będziesz przekładał kabelki ale to już trochę za dużo kombinowania. No do kina tak czy siak uzupełnienie o subwoofer obowiązkowe.

To jest dla mnie jasne. Zresztą moje Vele mają tyle basu, że do muzyki w zupełności wystarczy. Więc gdyby iść w stronę wzmacniacza stereo, to nie ma problemu. Plusem wzmacniacza stereo byłby przedwzmacniacz gramofonowy, czego w Arcamie brakuje.

Napisano

Korzystasz też z gramofonu? Bo wcześniej nie wspominałeś. Są też gramofony z przedwzmacniaczem albo można wpiąć zewnętrzny. Wielu użytkowników gramofonów korzysta z zewnętrznych - lepiej brzmiących. No ale zależy co kto potrzebuje i jakie ma wymagania - jak ze wszystkim.