dataskin Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) Szukam kolumn dla siebie. Wzmacniacze już wybrałem - albo coś odpowiedniego od Audiophonics, albo Topping PA7+, ew. 2x Fosi V3 Mono. Chyba że znacie coś lepszego z końcówek mocy w cenie do maks 3000zł. Mam już dwa DACi (Fiio K17 oraz lampiak xDuoo TA-32), szukam więc samej końcówki. Choć jeśli w tej samej cenie jest jakaś hybryda z DACiem ale nie kosztem brzmienia i mocy - to też jest akceptowalna. Muzyka: klasyka, jazz ale też wokale, prog, thrash metal itp. Nacisk na szeroką scenę, separację instrumentów, holografię, eleganckie soprany, brzmienie fortepian. W drugiej/trzeciej kolejności - bas, który powinien po prostu ładnie brzmieć. W skrócie: chcę się poczuć jak na koncercie (na tyle na ile się da w tym budżecie). Immersja, holografia, sceniczność, emocjonalność Budżet do ok 6000-7000zł za parę. *edit* Powierzchnia: 40-50 m^2 Gdy wrzuciłem takie wymagania do Grok i Gemini to polecono mi (kolejność ma znaczenie - jakość brzmienia pod moje preferencje, jakość technologii/inżynierii) następujące kolumny, wg podziału (podział wg jakości komponentów i ich przełożenia na jakość brzmienia i jakości ogólnej konstrukcji, nie wg ceny): Wyższa półka: Martin Logan Motion 40i Wyższa-średnia: Dali Oberon 7 KEF Q950 Paradigm Premier 700F Mk2 Dynavoice DF-8 Davis Acoustics Ariane 7 Walnut Acoustic Energy AE309 Triangle Elara Active LN-05A TAGA Platinum F-120 v.4 Magnat Signature 507 Mid Range: Wharfedale EVO 4.4 Indiana Line Tesi 6 Mokka Klipsch R-800F Taga Harmony Platinum F-90 SL V.2 Słowem - Martin Logan Motion 40i wydaje się być bezkonkurencyjny. Potem jest dopiero cała reszta. Z czym się zgadzacie/nie zgadzacie? Co Wy byście polecili? Najlepiej coś na poziomie MLM 40i albo wyżej, w budżecie. Znajdzie się jeszcze cokolwiek wartego uwagi i sprawdzenia? Oto jak brzmi ten MLM 40i Edytowano 8 godzin temu przez dataskin Odpisz, cytując
dataskin Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu 2 minuty temu, KrólKiczu napisał: Jaka wielkość pokoju? 40-50 metrów kwadratowych Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Ja bym polecił Paradigm Premier ale nie 700Fmk2, a 800F . Na twój metraż 800 lepsze, a i była różnica na plus w 800. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Cześć czy miałeś okazję posłuchać jakichkolwiek kolumn? I jakichś końcówek z DACami jako pre? To czasem zadziala, ale nie zawsze. Jest to bardzo istotne, bo po Twoich oczekiwaniach widziałbym raczej całkiem inne kolumny niż te, które wkleiło Ci AI Może jakieś Triangle Borea, czy Monitor Audio Bronze 300 7G fajnie by się tu sprawdziły. Rozważałbym też w przyszłości subwoofer na taki metraż 1 Odpisz, cytując
dataskin Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu (edytowany) Nie. Nie miałem okazji przesłuchać żadnej z w/w. Robię rozeznanie i listę - żeby wiedzieć w ogóle co ociera się o moje preferencje i co mógłbym do czego i z czym porównywać i o co w ogóle pytać gdy wybiorę się do salonu. Te w/w DACi już mam - oba (Fiio K17 i lampowo-hybrydowy xDuoo TA-32) mają wbudowane wzmacniacze słuchawkowe i zbalansowane wyjścia liniowe XLR, mogą działać jako przedwzmacniacze. Na Aryach Stealth V3 oba brzmią obłędnie, w testach na kolumnach - z tego co słyszałem na youtube - też sobie radzą całkiem nieźle. Tutaj sample jak brzmią (na o wiele lepszych kolumnach z zupełnie innego przedziału cenowego niż w ten który ja celuję, ale wciąż..): Edytowano 7 godzin temu przez dataskin Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Gdzie kolega mieszka ? Radził bym wprosić się to tu , tam i posłuchać kilku konfiguracji. Może lepiej 2 x Fosi Audio ZD3 ? Ma wyjście na sub Odpisz, cytując
Recommended Posts