Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Szukam kolumn dla siebie.

Wzmacniacze już wybrałem - albo coś odpowiedniego od Audiophonics, albo Topping PA7+, ew. 2x Fosi V3 Mono. Chyba że znacie coś lepszego z końcówek mocy w cenie do maks 3000zł.
Mam już dwa DACi (Fiio K17 oraz lampiak xDuoo TA-32), szukam więc samej końcówki. Choć jeśli w tej samej cenie jest jakaś hybryda z DACiem ale nie kosztem brzmienia i mocy - to też jest akceptowalna.

Muzyka: klasyka, jazz ale też wokale, prog, thrash metal itp. Nacisk na szeroką scenę, separację instrumentów, holografię, eleganckie soprany, brzmienie fortepian. W drugiej/trzeciej kolejności - bas, który powinien po prostu ładnie brzmieć.
W skrócie: chcę się poczuć jak na koncercie (na tyle na ile się da w tym budżecie). Immersja, holografia, sceniczność, emocjonalność :)

Budżet do ok 6000-7000zł za parę.
*edit* 
Powierzchnia: 40-50 m^2

Gdy wrzuciłem takie wymagania do Grok i Gemini to polecono mi (kolejność ma znaczenie - jakość brzmienia pod moje preferencje, jakość technologii/inżynierii) następujące kolumny, wg podziału (podział wg jakości komponentów i ich przełożenia na jakość brzmienia i jakości ogólnej konstrukcji, nie wg ceny):

Wyższa półka:
Martin Logan Motion 40i

Wyższa-średnia:
Dali Oberon 7
KEF Q950
Paradigm Premier 700F Mk2
Dynavoice DF-8
Davis Acoustics Ariane 7 Walnut
Acoustic Energy AE309
Triangle Elara Active LN-05A
TAGA Platinum F-120 v.4
Magnat Signature 507

Mid Range:
Wharfedale EVO 4.4
Indiana Line Tesi 6 Mokka
Klipsch R-800F
Taga Harmony Platinum F-90 SL V.2

Słowem - Martin Logan Motion 40i wydaje się być bezkonkurencyjny. Potem jest dopiero cała reszta.

Z czym się zgadzacie/nie zgadzacie? Co Wy byście polecili? Najlepiej coś na poziomie MLM 40i albo wyżej, w budżecie.
Znajdzie się jeszcze cokolwiek wartego uwagi i sprawdzenia?

Oto jak brzmi ten MLM 40i

Edytowano przez dataskin
Napisano

Cześć :) czy miałeś okazję posłuchać jakichkolwiek kolumn? I jakichś końcówek z DACami jako pre? To czasem zadziala, ale nie zawsze. 

Jest to bardzo istotne, bo po Twoich oczekiwaniach widziałbym raczej całkiem inne kolumny niż te, które wkleiło Ci AI ;) Może jakieś Triangle Borea, czy Monitor Audio Bronze 300 7G fajnie by się tu sprawdziły. Rozważałbym też w przyszłości subwoofer na taki metraż :) 

Napisano (edytowany)

Nie. Nie miałem okazji przesłuchać żadnej z w/w.

Robię rozeznanie i listę - żeby wiedzieć w ogóle co ociera się o moje preferencje i co mógłbym do czego i z czym porównywać i o co w ogóle pytać gdy wybiorę się do salonu.

Te w/w DACi już mam - oba (Fiio K17 i lampowo-hybrydowy xDuoo TA-32) mają wbudowane wzmacniacze słuchawkowe i zbalansowane wyjścia liniowe XLR, mogą działać jako przedwzmacniacze.

Na Aryach Stealth V3 oba brzmią obłędnie, w testach na kolumnach - z tego co słyszałem na youtube - też sobie radzą całkiem nieźle.
Tutaj sample jak brzmią (na o wiele lepszych kolumnach z zupełnie innego przedziału cenowego niż w ten który ja celuję, ale wciąż..):

Edytowano przez dataskin