Mariusz Barański Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Witam serdecznie:) Rozważam kupić nieduże monitory Wharfedale i chciałby poznać Wasze opinie o nich. Interesują mnie dwa modele: Denton i Diamont 9.1 Zasadnicza sprawa dla mnie to łatwość ustawienia bo będą na komodzie blisko ściany oraz bass reflex z przodu. Pokój 20m a przestrzeń odsłuchowa ok 12 m. Elektronika to Marantz wzmacniacz oraz odtwarzacz CD. Chcę aby sprawdziły się zarówno w rocku jak i spokojniejszej muzyce. Czy posiadaliscie w/w modele i jak się sprawdzily w gatunkach muzycznych ? Odpisz, cytując
Q21 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Cześć Rozważasz tylko Wharfedale? Miałeś okazję ich posłuchać? Dentony są dużo ciekawsze ogółem ujmując, lepsze moim zdaniem w każdym aspekcie Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu @Mariusz Barański Twój pokój odsłuchowy to taka klasyka,z tego co piszesz masz sytuację bardzo podobną do wielu z nas. Zła wiadomość jest taka, że bas refleks z przodu niewiele lub nic nie zmienia w temacie zachowania basu. Też mam monitory z BR z przodu ,ustawione blisko ściany pięknie wzbudzają bas, który dodatkowo zaczyna przykrywać inne pasma. Chyba żadne monitory dostępne na rynku nie wybaczą Ci kiepskiego ustawienia. Wrzuć zdjęcie lub jakiś rysunek miejsca odsłuchowego,kolegom i branży będzie łatwiej o pomocną radę. 1 Odpisz, cytując
Mariusz Barański Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu 1 godzinę temu, Q21 napisał: Cześć Rozważasz tylko Wharfedale? Miałeś okazję ich posłuchać? Dentony są dużo ciekawsze ogółem ujmując, lepsze moim zdaniem w każdym aspekcie Nie miałem i nie mam okazji ich posłuchać. Dlatego zakładam temat aby poznać opinię użytkowników. Dlaczego Dentony ciekawsze ? Jeszcze Dali Operon rozważam... 55 minut temu, Nowy75 napisał: @Mariusz Barański Twój pokój odsłuchowy to taka klasyka,z tego co piszesz masz sytuację bardzo podobną do wielu z nas. Zła wiadomość jest taka, że bas refleks z przodu niewiele lub nic nie zmienia w temacie zachowania basu. Też mam monitory z BR z przodu ,ustawione blisko ściany pięknie wzbudzają bas, który dodatkowo zaczyna przykrywać inne pasma. Chyba żadne monitory dostępne na rynku nie wybaczą Ci kiepskiego ustawienia. Wrzuć zdjęcie lub jakiś rysunek miejsca odsłuchowego,kolegom i branży będzie łatwiej o pomocną radę. Przerabiałem Polk Audio z BR z tyłu i to była porażka dzwiękowa. Miałem dwa inne monitory z BR z przodu i było ok ale był pewien niedosyt. Fajnie brzmiały małe ushery 520 ale dolne pasmo tylko ledwie zaznaczone. Gdybym znalazł coś jak te ushery tylko w wersji pro plus to pewnie było by blisko moich oczekiwań. Co do miejsca odsłuchowego to żadnych odstępstw od normy, monitory ok 1,5m od siebie,ja 1.8 m od linii dźwięku. Mały minus boki ograniczone meblami. PS. Jakie masz/przerabiałeś monitory ? Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 19 minut temu, Mariusz Barański napisał: . Jakie masz/przerabiałeś monitory Elac Debut 2.0 b6. Jak stały na szafce RTV dość blisko ściany ( jakieś 30 cm od tylnej ścianki monitora) ograniczone słupkami szafki z boków była zupełna lipa, czuć było tylko moc,ale na dźwięku koc i brak stereofonii. Jak wyjechały na standy poza obrys mebelków był duży rezonans i krycie basen reszty pasma,zwłaszcza wokale były jak z piwnicy,in plus, zadziałała stereofonia. Teraz do odsłuchu odstawiam standy w wyznaczone- po serii eksperymentów -miejsca i jest świetne granie, oczywiście w granicach możliwości monitorów i jeszcze nie gotowej adaptacji akustycznej. Po odsłuchu trafiają pod ścianę i nie przeszkadzają w codziennych aktywnościach, mogą wtedy grać cicho w tle i nie ma dramatu. Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Dali Oberon 3 ustawione na szafce blisko ścian i mebli , będą bardzo wzbudzały bas, którego jak na monitory mają sporo. Odpisz, cytując
Recommended Posts