Dondahaka Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Witam wszystkich serdecznie, potrzebuję kilku porad doświadczonych osób w audio Jestem na etapie wykończenia ostatniego pokoju w moim niedawno wybudowanym domu. Pokój ten od początku był na przeznaczenie kina domowego i został do wykończenia jako ostatni no i przyszedł ten moment. Podczas budowy zleciłem ekipie wykończeniowej wykonanie stelaży pod płyty GK, aby odizolować akustycznie ten konkretny pokój od innych na piętrze. Niestety jak i ja jak i oni nie mięli wiedzy aby dać pod konstrukcję taśmę akustyczną, trudno, zastosuję ją jednak pod same płyty GK, a wszystko wypycham porządnie wełną, mam nadzieję, że ściany grać nie będą. Po części konstrukcja jest "złapana" pianą PUR naniesioną na konstrukcję dachu. I tutaj moje pierwsze pytanie: 1. Czym najlepiej wykończyć ściany, podłogę i sufit aby poprawić akustykę? Wykładzina i gdzieniegdzie panele akustyczne? 2. Na tylnej ścianie jest spore okno, wiem że to nie jest element poprawiający akustykę. Myślałem nad zastosowaniem grubej zasłony zakrywającej cały otwór równo ze ścianą, czy to dobre rozwiązanie? 3. Do obrazu chcę wykorzystać projektor na całą szerokość dostępnej ściany między skosami (niebieskie pole), to powoduje, że głośniki frontowe będą nieco szerzej niż zalecane kąty w przewodniku dolby atmos. Nie pomagają tu też drzwi, czy w takim przypadku 9.1.4 ma sens czy zostać przy 7.1.4? I już co do samego sprzętu. Moje oczekiwania ukierunkowane są bardziej na efekty dźwięku przestrzennego do filmów/gier/VR. Na wysokiej mocy głośników i samego suba mi nie zależy. Również nie chcę wydać w ten sposób majątku na sprzęt (przynajmniej na tą chwilę, może później jakaś modernizacja/rozbudowa). 4. Wyśledziłem wiele tematów na tym forum. I wywnioskowałem, że zestaw głośników typu Quadral Quintas 6500 w moim przypadku powinny dać radę, czy lepiej byłby coś dołożyć na takie pomieszczenie? 5. Głośniki sufitowe tylne chcę dać w "pachwinie" ściany i sufitu skierowane na miejsce odsłuchu, czy przednie obudować również pod kątem, symetrycznie do tylnych? Doszukałem się dobrych opinii firmy Magnat na takie głośniki, ale jaki konkretny model można by tu zastosować w połączeniu z Quadralami? 6. No i trzeba to wszystko spiąć, jaki amplituner byłby najlepszy do takiej konfiguracji? Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie, jestem w trakcie pracy, więc mogę jeszcze wprowadzić jakieś zmiany, jeśli ktoś by miał mądrzejsze pomysły ode mnie Odpisz, cytując
Butler Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowany) 43 minuty temu, Dondahaka napisał: 1. Czym najlepiej wykończyć ściany, podłogę i sufit aby poprawić akustykę? Wykładzina i gdzieniegdzie panele akustyczne? Możesz zamiast klasycznych płyt gipsowych zamontować perforowane, mam i polecam. A jak nie to na ściany lamele na filcu, korek dekoracyjny, panele gipsowe 3D itp. Im bardziej materiały miękkie i zróżnicowane kształtem tym lepiej. Na podłogę jakiś podkład pianowy a na to gruba wykładzina. 43 minuty temu, Dondahaka napisał: 2. Na tylnej ścianie jest spore okno, wiem że to nie jest element poprawiający akustykę. Myślałem nad zastosowaniem grubej zasłony zakrywającej cały otwór równo ze ścianą, czy to dobre rozwiązanie? Tak, gruba ciężka zasłona przed oknem to dobra opcja. 43 minuty temu, Dondahaka napisał: 3. Do obrazu chcę wykorzystać projektor na całą szerokość dostępnej ściany między skosami (niebieskie pole), to powoduje, że głośniki frontowe będą nieco szerzej niż zalecane kąty w przewodniku dolby atmos. Nie pomagają tu też drzwi, czy w takim przypadku 9.1.4 ma sens czy zostać przy 7.1.4? Dajesz głośnki LCR inwall, a je przykrywasz ekranem projekcyjnym transparentnym akustycznie. To moim zdaniem najlepsze rozwiązanie, zarówno pod kątem wielkości obrazu jak i magii dźwięku. Mam na myśli przede wszystkim kanał centralny którego źródło by dobiegało ze środka obrazu. 43 minuty temu, Dondahaka napisał: 4. Wyśledziłem wiele tematów na tym forum. I wywnioskowałem, że zestaw głośników typu Quadral Quintas 6500 w moim przypadku powinny dać radę, czy lepiej byłby coś dołożyć na takie pomieszczenie? Jak napisałem wyżej, inwall/onwall a więc co innego jak wspomniany Quadral. 43 minuty temu, Dondahaka napisał: 5. Głośniki sufitowe tylne chcę dać w "pachwinie" ściany i sufitu skierowane na miejsce odsłuchu, czy przednie obudować również pod kątem, symetrycznie do tylnych? Doszukałem się dobrych opinii firmy Magnat na takie głośniki, ale jaki konkretny model można by tu zastosować w połączeniu z Quadralami? Głośniki sufitowe w układzie x.x.4 montujesz symetrycznie w relacji do widza. Przód/tył, mierząc od głowy wyznaczasz 45 stopni. Magnat spoko głośniki, bdb relacja jakości do ceny. 43 minuty temu, Dondahaka napisał: 6. No i trzeba to wszystko spiąć, jaki amplituner byłby najlepszy do takiej konfiguracji? Dla 9.1.4 potrzebujesz amplituner co przetwarza 13 kanałów. Denon 6800H / Marantz Cinema 30 wraz z stereo końcówką mocy to będzie mógł napędzić. Ewentualnie Arcam AVR21, ale do niego trzeba by dołożyć 3 pary końcówek mocy. Edytowano 14 godzin temu przez Butler Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Dodajmy że 7.1.4 zrobisz ze znacznie tańszym amplitunerem+koncowka - już od Pioneera LX505 i Denona 3800H. A Front Wide które daje 9.1.4 jest rzadko używane i nie wiem czy w tym pomieszczeniu warto. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Też tak sądze. 4 Atmosy i niepotrzebnie w takim pomieszczeniu 9 w dolnej warstwie. Nie wiem jakie będą kolumny, ale przy monitorach które zapewne tu spasują oszczedzasz. I wtedy lepszym wyjsciem jest budowanie systemu 7.2.4 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Zdecydowanie lepiej pójść w 7.2.4 zamiast 9.1.4. Tańsza elektronika, zaoszczędzony budzet w drugi subwoofer i dobra kalibrację. Nie chodzi o moc tylko o jakość niskich tonów. Odpisz, cytując
przemeklbn Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Pytanie do przedmówców odradzających zabawę w 9.1.4, co Was nie przekonało podczas odsłuchów takiego układu w porównaniu do prostszych konfiguracji? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 56 minut temu Napisano 56 minut temu Nie mialem do czynienia z 9.x za to zdaje sobie sprawę ile kosztuje amplituner oraz mam porównanie systemów 5 z 7 głośnikami w warstwie dolnej i od 1 do 4 subwooferow. Moim zdaniem dokładanie kolejnenych kanałow do i tak fajnego 7.x przy duzo droższym ampli da mniejszy zysk niz dołożenie kolejnego subwoofera i jego poprawna kalibracje. Odpisz, cytując
Butler Napisano 5 minut temu Napisano 5 minut temu Przy opcji że budżet jest z gumy, system na 13 i więcej kanałach jest jak najbardziej godny polecenia. Ale realia są takie że amp 11 kanałowy będzie dosłownie około 2 x droższy. Jak składasz kino portfelem, lepiej złożyć 11 kanałów i zadbać o lepszą jakość pozostałego toru (np. Suby), zamiast się pchać w pierdyliard kanałów o wątpliwej jakości. Poza tym do zaawansowanej konfiguracji moim zdaniem trzeba posiadać solidny metraż. Odpisz, cytując
Recommended Posts