Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry, potrzebowałbym pomocy przy wyborze zestawu kona domowego 5.1. Satelity montowane na ścianie. Póki co biorę pod uwagę trzy opcje:

1. Focal Sib Evo 5.1

2. Paradigm Cinema 100CT 5.1

3. Cabasse EOLE 4 System 5.1

Jaki amplituner do powyższych zestawów?

Czy warto dopłacić do zestawu Focal Sib Evo 5.1.2 Dolby Atmos?

Czy subwoofery w wymienionych zestawach mogą zostać czy do wymiany?

Budżet 7-8tyś.

Dziękuję za wszelką pomoc. Może polecacie jakieś inne zestawy niż wymienione?

SalonPK.pdf

Napisano
9 minut temu, Q21 napisał:

Cześć, nie masz już opcji przeniesienie tych przewodów na poziom odsłuchu? :/ Optymalnie jest wtedy, gdy przetworniki wysokotonowe znajdą się na wysokości uszu. 

No niestety muszę rzeźbić w tym co mam, kable puszczone w peszkach w ścianie,  nie bardzo jest co teraz z tym zrobić:/

Napisano
13 godzin temu, Saimons69 napisał:

Zawsze można coś ozdobnego dać kabel zasłonić i zjechać niżej ;)

Dzięki za dobre rady:), ale obawiam się że nie przejdzie, małżonka kazała mi te kable ze ściany wyrwać albo coś tam powiesić, wolę powiesić:). Głośniki Cabasse są w kształcie kuli na magnetycznych podstawkach i można na nich ustawić dowolny kąt, rozumiem że jest to dyskretna sugestia ku temu systemowi.. w takim razie jaki amplituner do tego i czy trzeba wymieniać suba?

Napisano

Według starszych standardów Dolby w 5.1 zalecało aby surround były ~90 cm powyżej głowy, zmieniło się jak pojawił się Atmos i trzeba było odseparować warstwy górną i dolną. Jednak gdybyś chciał kiedyś iść w system Atmos/DTS-X (5.1.2 lub więcej) będzie trzeba je umieścić na wysokości uszu/głowy.

image.png.59492c4c30fd134f110a65902907e5ed.png

Napisano
17 godzin temu, tomek72 napisał:

Według starszych standardów Dolby w 5.1 zalecało aby surround były ~90 cm powyżej głowy, zmieniło się jak pojawił się Atmos i trzeba było odseparować warstwy górną i dolną. Jednak gdybyś chciał kiedyś iść w system Atmos/DTS-X (5.1.2 lub więcej) będzie trzeba je umieścić na wysokości uszu/głowy.

image.png.59492c4c30fd134f110a65902907e5ed.png

Ok, rozumiem, u mnie w takim razie atmos odpada, brak warunków. Jaki zestaw zatem sprawdził by się u mnie? Chciałbym już coś kupić..