Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Dzień dobry wszystkim,

Planuję wymienić sprzęt grający, którym jest leciwa Yamaha Piano Craft MCR840 z oryginalnymi głośnikami. Z różnych powodów nie zmienię sprzętu jednorazowo, plan jest rozpisany na kroki:

1. Dodanie streamera, myślę o Wiim Ultra

2. wymiana głośników

3. wymiana reszty

Chciałbym, żeby po każdym kroku sprzęt był funkcjonalny.

Słucham głównie indie, metalu, rocka., Ciężko mi określić budżet w jaki celuję, może dobrym punktem wyjścia byłaby odpowiedź na pytanie jaki zestaw sprawdziłby się w mieszkaniu. Zapewne jest próg, którego przekroczenie niewiele zmieni w odbiorze mimo przyrostu poniesionych kosztów. Plan pokoju w którym słucham muzyki załączam, jest połączony z innymi pomieszczeniami, jeśli to ma znaczenie. Będę wdzięczny za sugestie.

n.

mieszkanie.pdf

Edytowano przez niebanderas
Napisano

Cześć :)

Kwestia budżetu jest jednak nie do ominięcia, inaczej będziesz dostawał propozycje od kilkuset złotych do pewnie nastu tysięcy ;) 

Warto też od razu określić go na całość, a także tak prowadzić odsłuchy :) Jakiej zmiany oczekujesz po nowym zestawie? 

Napisano
28 minut temu, Q21 napisał:

Cześć :)

Kwestia budżetu jest jednak nie do ominięcia, inaczej będziesz dostawał propozycje od kilkuset złotych do pewnie nastu tysięcy ;) 

Warto też od razu określić go na całość, a także tak prowadzić odsłuchy :) Jakiej zmiany oczekujesz po nowym zestawie? 

Dzięki,

Myślę, że wstępnie budżet na głośniki i wzmacniacz z cd to do 4000zł. W efekcie chciałbym uzyskać bardziej plastyczne brzmienie, jednocześnie wyraźne przy niższej głośności, jesli takie określenie to dobra wskazówka...

Napisano

Heh, i ja od tego zestawu rozpoczynałem przygodę z Yamahą.

Jeśli chcesz zmieścić się w 4 tysiącach, to poszedł bym inaczej niż Ty kombinujesz. 
RN 600/602 + Dali Zensor 7+ CD z obecnego zestawu (wprawdzie sterowanie CDkiem tylko ręcznie z frontu sprzętu, ale przecież do przeżycia).

Miałem taki zestaw z 602ką i spisywało to się przyzwoicie. 

Napisano
5 godzin temu, niebanderas napisał:

Myślę, że wstępnie budżet na głośniki i wzmacniacz z cd to do 4000zł. W efekcie chciałbym uzyskać bardziej plastyczne brzmienie, jednocześnie wyraźne przy niższej głośności, jesli takie określenie to dobra wskazówka...

W takim razie czeka Cię raczej szukanie po sprzętach używanych :) Poszukałbym starszych KEFów i jakiegoś zestawu wzmak + CD od np. Yamahy tak na start ;)