niebanderas Napisano Środa o 23:53 Napisano Środa o 23:53 (edytowany) Dzień dobry wszystkim, Planuję wymienić sprzęt grający, którym jest leciwa Yamaha Piano Craft MCR840 z oryginalnymi głośnikami. Z różnych powodów nie zmienię sprzętu jednorazowo, plan jest rozpisany na kroki: 1. Dodanie streamera, myślę o Wiim Ultra 2. wymiana głośników 3. wymiana reszty Chciałbym, żeby po każdym kroku sprzęt był funkcjonalny. Słucham głównie indie, metalu, rocka., Ciężko mi określić budżet w jaki celuję, może dobrym punktem wyjścia byłaby odpowiedź na pytanie jaki zestaw sprawdziłby się w mieszkaniu. Zapewne jest próg, którego przekroczenie niewiele zmieni w odbiorze mimo przyrostu poniesionych kosztów. Plan pokoju w którym słucham muzyki załączam, jest połączony z innymi pomieszczeniami, jeśli to ma znaczenie. Będę wdzięczny za sugestie. n. mieszkanie.pdf Edytowano Środa o 23:57 przez niebanderas Odpisz, cytując
Q21 Napisano wczoraj o 10:08 Napisano wczoraj o 10:08 Cześć Kwestia budżetu jest jednak nie do ominięcia, inaczej będziesz dostawał propozycje od kilkuset złotych do pewnie nastu tysięcy Warto też od razu określić go na całość, a także tak prowadzić odsłuchy Jakiej zmiany oczekujesz po nowym zestawie? Odpisz, cytując
Mariusz Barański Napisano wczoraj o 10:25 Napisano wczoraj o 10:25 Dobry plan Teraz spróbuj zadać pytanie... Odpisz, cytując
niebanderas Napisano wczoraj o 10:54 Autor Napisano wczoraj o 10:54 28 minut temu, Q21 napisał: Cześć Kwestia budżetu jest jednak nie do ominięcia, inaczej będziesz dostawał propozycje od kilkuset złotych do pewnie nastu tysięcy Warto też od razu określić go na całość, a także tak prowadzić odsłuchy Jakiej zmiany oczekujesz po nowym zestawie? Dzięki, Myślę, że wstępnie budżet na głośniki i wzmacniacz z cd to do 4000zł. W efekcie chciałbym uzyskać bardziej plastyczne brzmienie, jednocześnie wyraźne przy niższej głośności, jesli takie określenie to dobra wskazówka... Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano wczoraj o 14:42 Napisano wczoraj o 14:42 Heh, i ja od tego zestawu rozpoczynałem przygodę z Yamahą. Jeśli chcesz zmieścić się w 4 tysiącach, to poszedł bym inaczej niż Ty kombinujesz. RN 600/602 + Dali Zensor 7+ CD z obecnego zestawu (wprawdzie sterowanie CDkiem tylko ręcznie z frontu sprzętu, ale przecież do przeżycia). Miałem taki zestaw z 602ką i spisywało to się przyzwoicie. 2 Odpisz, cytując
Q21 Napisano wczoraj o 16:21 Napisano wczoraj o 16:21 5 godzin temu, niebanderas napisał: Myślę, że wstępnie budżet na głośniki i wzmacniacz z cd to do 4000zł. W efekcie chciałbym uzyskać bardziej plastyczne brzmienie, jednocześnie wyraźne przy niższej głośności, jesli takie określenie to dobra wskazówka... W takim razie czeka Cię raczej szukanie po sprzętach używanych Poszukałbym starszych KEFów i jakiegoś zestawu wzmak + CD od np. Yamahy tak na start Odpisz, cytując
Marlin Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowany) Dnia 13.11.2025 o 00:53, niebanderas napisał: Planuję wymienić sprzęt grający, którym jest leciwa Yamaha Piano Craft MCR840 z oryginalnymi głośnikami. Z różnych powodów nie zmienię sprzętu jednorazowo, plan jest rozpisany na kroki: 1. Dodanie streamera, myślę o Wiim Ultra 2. wymiana głośników 3. wymiana reszty W tej Yamaszce siedzi całkiem przyzwoity wzmak, mam [stoi nieużywana] wersję z CD. Te kolumienki też były całkiem całkiem, ale nie wyciągały całego potencjału tego zestawu. Spokojnie możesz iść w podłogówki, u mnie to grało z Monitor Audio Bronze 6 i to całkiem nieźle. Zdecydowanie wymieniał kolumny. Na zmianę wzmacniacza jeszcze przyjdzie czas. Edytowano 14 godzin temu przez Marlin Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 5 godzin temu, Marlin napisał: W tej Yamaszce siedzi całkiem przyzwoity wzmak, To wzmacniacz pracujący w klasie D, do tego niezbyt mocny. Jeśli ma kupować wimi, to ja proponowałbym wymianę na mocniejszy, sprawdzony, pracujący w AB amplituner za niespełna 1500 zł. Do wyboru do koloru. https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-stereo-yamaha-rn-602-CID99-ID18chkF.html Do tego Zensory 7 za 2100 https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-dali-zensor-7-CID99-ID16uBEg.html i za 500 zł CD-s300 https://www.olx.pl/d/oferta/yamaha-cd-s300-odtwarzacz-cd-usb-mp3-CID99-ID18eKhe.html I za 4100 zł ma fajny zestaw . Odpisz, cytując
niebanderas Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Dzięki za wszystkie porady, trochę się rozjaśnia. @terracan1929 z ciekawości, na czym polega wada wzmacniacza w klasie D? Przeczesałem net i opinie są raczej odmienne. Odpisz, cytując
Marlin Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 7 godzin temu, terracan1929 napisał: 12 godzin temu, Marlin napisał: W tej Yamaszce siedzi całkiem przyzwoity wzmak, To wzmacniacz pracujący w klasie D, do tego niezbyt mocny. Mylisz się, ani klasa D, ani nie jest słaby. Yamahy z tej serii MCR-640/840 etc. – jeśli mówimy o tych PianoCraftach dumnie nazywanych Audiophile Edition dzielonych na 2 części wzmak+CD/DVD/BD miały wzmacniacze w klasie A/B i mocy 65W. To były jeszcze porządne PianoCrafty. 7 godzin temu, terracan1929 napisał: Jeśli ma kupować wimi, to ja proponowałbym wymianę na mocniejszy, sprawdzony, pracujący w AB amplituner za niespełna 1500 zł. Do wyboru do koloru. https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-stereo-yamaha-rn-602-CID99-ID18chkF.html lol Proponujesz gorzej grający sprzęt od tego jaki pytający ma obecnie, co wynika zapewnie z nieznajomości tematu nt. tego czym dysponuje. Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 43 minuty temu Napisano 43 minuty temu 51 minut temu, Marlin napisał: Mylisz się, ani klasa D, ani nie jest słaby. Yamahy z tej serii MCR-640/840 etc. – jeśli mówimy o tych PianoCraftach dumnie nazywanych Audiophile Edition dzielonych na 2 części wzmak+CD/DVD/BD miały wzmacniacze w klasie A/B i mocy 65W. To były jeszcze porządne PianoCrafty. lol Proponujesz gorzej grający sprzęt od tego jaki pytający ma obecnie, co wynika zapewnie z nieznajomości tematu nt. tego czym dysponuje. Przeczytaj wątek od początku, może coś ci się rozjaśni. Wiem dokładnie na czym gra założyciel wątku, dlatego zabrałem głos w temacie, bo miałem wspomnianego Pianocrafta przez kilka lat, obecnie gra na nim mój syn. Po tymże Pianocrafcie grałem przez kolejnych kilka na wspomnianej RN602 + Zensor 7. I jeśli dla ciebie to jest gorszy zestaw, to nie ma o czym rozmawiać. O jakiej mocy piszesz? 65W na kanał. Ale przy ilu Omach? Czy nie przy 6...? A przy jakim THD ? Nie przy 10% ?? A jaki max pobór z sieci? Czyż nie 115 W ? To tyle odnośnie mocy.... Co do klasy w jakiej gra, to byłem przekonany ,że to klasa D..... u syna jest szczelnie pod półką, ma z pół centymetra przerwy, nic się nie grzeje i nie wyłącza. Jesteś pewien tego AB? I Odpisz, cytując
Recommended Posts