pairtick Napisano 4 grudnia Napisano 4 grudnia 2 godziny temu, Arek_Gd napisał: tryb najbliższy reżyserskiemu czyli Filmamaker albo Film jeśli go nie ma. Ten mój nowy Samsung, sam przełącza te tryby 👍 - a nie wiedziałem o tym wcześniej. 3 minuty temu, Butler napisał: Zawsze wszystko utylizujesz przy wymianie na lepsze? No, bez przesady, WSZYSTKIE moje byłe cieszą się doskonałym zdrowiem 😁 4 minuty temu, Butler napisał: Chciałbyś móc mu go zutylizować 🤣 Mnie tylko śmieszy wydawanie kasy na samochody. Odpisz, cytując
Butler Napisano 4 grudnia Napisano 4 grudnia 8 minut temu, pairtick napisał: No, bez przesady, WSZYSTKIE moje byłe cieszą się doskonałym zdrowiem 😁 Dobry cięty humor w cenie 8 minut temu, pairtick napisał: Mnie tylko śmieszy wydawanie kasy na samochody. A ja uważam że jak kogoś stać to nic mi do tego. Na większe głupoty kasę w życiu wydawałem 2 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 4 grudnia Napisano 4 grudnia Dnia 2.12.2025 o 14:27, Arek_Gd napisał: Jak wrażenia po przesiadce na oleda ? QLED, jakby co 😉 Powiem tak; nie mam żadnych zastrzeżeń do mojej starej Toshiby, podobnie zresztą, jak i inni (znani mi) zmieniający inne TV 55" na większe. Czyli to nie obraz, mimo że różnica na plus jest 👍 22 minuty temu, pairtick napisał: Mnie tylko śmieszy wydawanie kasy na samochody. 13 minut temu, Butler napisał: A ja uważam że jak kogoś stać to nic mi do tego. Jak kogoś stać 😉 Z tym, że nie wszystko da się 'wpuścić w koszty'. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 4 grudnia Napisano 4 grudnia 35 minut temu, pairtick napisał: Mnie tylko śmieszy wydawanie kasy na samochody. Jeżeli tylko to Cię śmieszy to musisz mieć strasznie smutne życie. 17 minut temu, pairtick napisał: Jak kogoś stać 😉 Z tym, że nie wszystko da się 'wpuścić w koszty'. Ty jesteś tym kontrolerem z urzędu skarbowego w dowcipie o rabinie? Odpisz, cytując
pairtick Napisano 4 grudnia Napisano 4 grudnia 40 minut temu, PanKlor napisał: Jeżeli tylko to Cię śmieszy to musisz mieć strasznie smutne życie. Ty jesteś tym kontrolerem z urzędu skarbowego w dowcipie o rabinie? Ban. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 7 grudnia Napisano 7 grudnia 1 godzinę temu, misiekx napisał: Jak sarkofag 🤣 45" w formacie 4:3 - kawał grzmota. A co tam u Ciebie, bo ceny BF już poszły się... Odpisz, cytując
misiekx Napisano 7 grudnia Autor Napisano 7 grudnia Są jeszcze promocje, zaraz zaczną się świąteczne a czytałem, że tv najlepiej kupować na wiosnę. Wtedy wchodzą nowe modele i stare na wyprzedaży. Nawet dziś byłem na chwilę pooglądać tv i jest tego tyle że głowa boli. Sam nie wiem czy warto przepłacać czy kupić tańszy model.... za kilka lat i tak człowiek będzie myślał o wymianie. W tv i raczej niż w audio, obecny wzmacniacz mam jakieś 7 lat i gdybym chciał sprzedać, sprzedam bez straty. TV Sony Bravia ok. 10letni, gdybym chciał go sprzedać to nikt nie da za niego nawet 20% tego co dałem. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 8 grudnia Napisano 8 grudnia (edytowany) Zawsze można kupić taniej, wystarczy poczekać 😉 Zakupy w Święta, to zdecydowanie golenie leszczy z okazji Świąt. U nas, zwłaszcza w Boxing Day. W styczniu jest duży spadek, aczkolwiek nigdy nie śledziłem cen telewizorów. No a w lutym, to już niekoniecznie. Ja swój kupiłem za £899 z 6-letnią gwarancją w Richer Sounds, w Samsungu dawali 5-letnią. https://www.richersounds.com/samsung-qe75q7f5/ https://www.samsung.com/uk/tvs/qled-tv/q7f5-75-inch-qled-4k-smart-tv-qe75q7f5auxxu/ Ja już wystarczająco długo zwlekałem z wysłaniem 55" na górę. Edytowano 8 grudnia przez pairtick 1 Odpisz, cytując
Kubakk Napisano Wtorek o 16:11 Napisano Wtorek o 16:11 Czy nowe tv oled potrzebują iluś godzin by się "wygrzać" ? Ostatnio zmieniłem na nowego LG c5 i nie wiem czy już coś tam przestawiać. Sprawdzałem AI setup ,ale jak dla mnie szału nie ma Odpisz, cytując
burz Napisano Wtorek o 19:08 Napisano Wtorek o 19:08 Ustaw pod siebie, nie ma na co czekać. Odpisz, cytując
Łukasz P. Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) Dnia 23.12.2025 o 17:11, Kubakk napisał: Czy nowe tv oled potrzebują iluś godzin by się "wygrzać" ? Ostatnio zmieniłem na nowego LG c5 i nie wiem czy już coś tam przestawiać. Sprawdzałem AI setup ,ale jak dla mnie szału nie ma C5 ładnie ja mam dalej swoją C1 i nawet nie wiedziałem że to aż tak już poleciało do przodu. Nie czekałem nigdy z zmianą ustawień, wklepać ustawienia kalibracyjne z kartki ( jeżeli już masz ) albo zamówić profesjonalną kalibrację i cieszyć się obrazem. Daj znać jak się sprawuje, a jak masz może porównanie do C1 to tym bardziej daj znać. Edytowano 6 godzin temu przez Łukasz P. 1 Odpisz, cytując
misiekx Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Kolega kupił miesiąc temu Sony 8 MKII, kalibracja według schematu, obraz kiepski. Ustawił pod siebie - jest bardzo zadowolony. Nie widziałem, mieszka w innym mieście. Odpisz, cytując
Łukasz P. Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) Może tak być jak piszesz, trafić ustawienia kalibracyjne które ci podpasuje to też loteria. Dlatego najlepsza jest kalibracja profesjonalna … ale wiadomo $$$$ koszta spore. W moim przypadku testowałem kilka ustawień z kartki, tych darmowych i odpłatnych również. Powiedzmy że te odpłatne zrobione na takim samym modelu tv jak mój C1 były akceptowalne. Ale to co można wyciągnąć profesjonalną kalibracją to większa radość. Sprawdzałem właśnie jaki jest teraz koszt usługi z oferty którą ja kupowałem za 700zł. No to teraz 1000zł trzeba liczyć. Pamiętam że kiedyś jeden z marketów chyba ME miewał promki przy zakupie tv w ich sieci z opcją prof. kalibracji w domu klienta. Ciekawe czy dalej tak jest 🤔 Edytowano 6 godzin temu przez Łukasz P. Odpisz, cytując
burz Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Sprawdziłem aktualny cennik. Kalibracja HD oraz DV to łącznie 700 zł i tyle wystarczy, by mieć obraz referencyjny. Edytowano 3 godziny temu przez burz Odpisz, cytując
Rega Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Jesteś pewny, że ten obraz będzie Ci odpowiadał? Znam ludzi (nawet z HDTV Polska), którzy wracali do własnych ustawień. No, ale samopoczucie, że ma się skalibrowany tv, działa wiele:) Bierz też pod uwagę, że po kalibracji zaleca się powtórną , po upływie roku:) To jest napisane małymi literkami w protokole pokalibracyjnym. Edytowano 2 godziny temu przez Rega 1 Odpisz, cytując
burz Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Kalibrowałem projektory i różnica była tak duża na plus, że nie zastanawiałem się ani przez chwilę - bo jak wiadomo Koper nie bierze kasy, jeśli kalibracja się nie spodoba, tylko przywraca zastane ustawienia. Oczywiście kto co lubi, jeden nienaturalne kolory, inny chce, by ekran pod tym względem był „przezroczysty”. Edytowano 2 godziny temu przez burz Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Na temat Kopera mam własne zdanie. Wolno mi. Znam tego gościa od wielu lat z innego forum. A , ze nie jest ono najlepsze , to już inna sprawa. Poza tym nikt nie mówi o nienaturalnych, krzyczących i rażacych kolorach trybu sklepowego. Słyszałeś o tzw zafarbie, który często występuje po takiej kalibracji?. Odpowiedzią na to jest - ten typ tak ma:). A więc - tak , jak pisałeś - co kto lubi. Edytowano 2 godziny temu przez Rega 1 Odpisz, cytując
burz Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Hmm, właśnie kalibracja zlikwidowała u mnie zafarb (części!) ekranu w Sony hw-65. Poza tym powtórzę: nie trzeba płacić za kalibrację, jeśli efekt nie pasi. Więc nic prostrzego, zamówić i naocznie sprawdzić Edytowano 2 godziny temu przez burz Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Wyobraź sobie, że miałem. Nie byłem zadowolony z kalibracji. Tv kalibrowanym był Sony HX 900. Flagowiec Sony w 2010. Obecnie mam już inny model i nie zamierzam go kalibrowac. Wolę sam sobie ustawić tak , jak mi odpowiada, a nie jak przewiduje tabela kalibracyjna. To jest tożsame z audiofilskim stwierdzeniem, ,,ze tak miał wyglądać zamysł twórcy,, No, ale kalibracja nie jest mi potrzebna do dobrego samopoczucia:) Czy uważasz, że producent nie kalibruje odbiornika wypuszczając go z linii produkcyjnej. Taka kalibracja , mnie osobiscie, przypomina tuning samochodów. Czasem wypada to dość .......... . No, ale jakże poprawia samopoczucie właściciela. Nic mi do tego. Nawet jesli komuś po kalibracji nie odpowiada efekt, to jak myślisz, ilu ludzi to zgłosi do poprawki? Niewielki procent, bo nie chcą narazić się na kpiny typu ,,nie znasz się,,. A więc nawet jesli już ktoś się zdecyduje, to jest to wliczone w koszt. Nikomu nie odradzam robienia kalibracji. To decyzja właściciela sprzętu. Tylko, też nie życzę sobie , aby ktoś miał decydować o tym co mam lubić i co ma mi się podobać. 26 minut temu, burz napisał: właśnie kalibracja zlikwidowała u mnie zafarb (części!) ekranu w Sony hw-65. Kupiłeś tv ze zjechaną częścią ekranu? Nigdy bym się na to nie zdecydował, nawet kupując najtańszy model. Edytowano 2 godziny temu przez Rega Odpisz, cytując
burz Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 8 minut temu, Rega napisał: Nawet jesli komuś po kalibracji nie odpowiada efekt, to jak myślisz, ilu ludzi to zgłosi do poprawki? Kurde, jakiej poprawki? Napiszę po raz trzeci: jeżeli efekt kalibracji się nie spodoba, przywracane są ustawienia sprzed kalibracji i nie płaci się za usługę. Kropka. Gdzie wyczytałeś, że ktoś chce za ciebie decydować? Edytowano 2 godziny temu przez burz Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Poprawką jest przywrócenie stanu sprzed kalibracji. A tabela kalibracyjna i ustawienia kalibracyjne nie są decydowaniem za mnie ? Może ja wolę inaczej? Czy gorzej? Niekoniecznie. O tym, że przywracanie ustawień sprzed kalibracji jest gratis , nie musisz mi przypominac. Wiem o tym od wielu lat. Podejrzewam, ze nawet wcześniej niż Ty zdecydowałeś się na pierwszą kalibracje:) Jak pisałem wcześniej, byłem uczestnikiem forum HDTVPolska i trochę tam przebywałem. Dla Twojej wiadomości od 2009 roku. Do 2016. I wystarczy. Do czasu pojawienia się tam Kopera było to bardzo przyzwoite forum. Gmeru bardzo się starał. Niestety, potem już takim nie było. Względy finansowe zdecydowały o obecności Kopera , który zrobił sobie z niego tubę swojej działaności oraz swojego sklepu. No i jak zaznaczyłęm wcześnie - NIKOMU NIE ODRADZAM kalibracji. Uważam, jedynie, że jest zbędna. No, ale to moje zdanie. Jeśli ktoś chce nabijać kieszeń Kopera, to jego sprawa. NIc mi do tego. Edytowano 1 godzinę temu przez Rega Odpisz, cytując
burz Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu I na tym zakończmy jałową dysputę. Pozdrawiam serdecznie. Odpisz, cytując
Rega Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Miło mi się z Tobą dyskutuje, pomimo, że na drażliwy temat. Pozostańmy przy swoich zdaniach i ...bez urazy:) Również pozdrawiam serdecznie! 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts