Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Szukam kolumn podłogowych do 8000 - 9000 zł, raczej nowych, abym mógł sobie na spokojnie je popróbować w domu i oddać w razie czego, bez konieczności odsprzedawania.

Posiadany sprzęt
Kolumny: Heco 700 Aurora
Subwoofer: REL HT1205 MK2
DAC: Topping Dx7 Pro
Wzmacniacz: Fosi V3 Mono x2
Żródło: Wiim Ultra

Czego słucham?
Muzyka rozrywkowa: elektroniczna różnego rodzaju, rap, rock, pop, czasami jazz. W sumie to wszystko, co wpadnie w ucho. Nie może być zamulenia. Musi być dynamicznie i energicznie. 

Czego szukam?
Kroku naprzód. Jako że posiadam suba, nie szukam kolumn, które schodzić będą bardzo nisko. Zależy mi jednak aby wyższy bas miał swoje zaznaczenie. Także podłogówki grające dopiero od 50 hz z górką w okolicach 80-100hz są jak najbardziej ok. Pomimo iż mam suba, chcę koniecznie kolumny podłogowe. 
Brakuje mi trochę jakości średnicy w obecnych Heco. Punktowego wyższego basu także. Wysokie tony są, ale też mogłyby być lepszej jakości. Także celujemy w coś energicznego, ale zarazem muzykalnego. 

Czego nie szukam?
Chce, aby wysokie tony były dobrze słyszalne, ale pod żadnym pozorem nie mogą być ostre. Mam mocno wrażliwe uszy na wysokie. Jak ktoś w biedronce przesuwa plastikowe kosze po kafelkach, to pierdolca dostaje. Jak sobie zobaczycie wykres Heco 700, to zobaczycie, że tam wysokie schowane nie są. Nie przeszkadzają mi. Aurorki grają w zasadzie całkiem liniowo. 

Zdaję sobie sprawę, że mam bardzo neutralny tor i chce, aby taki pozostał. DAC ma wykonywać swoje zadanie, a nie kolorować dźwięk. Wzmacniacz ma wzmacniać sygnał, a nie dodawać mocno od siebie. Poza tym, mam mało miejsca pod telewizorem, więc tylko jakieś niskie tranzystory wchodzą w grę. V3 Mono od Fossi gra mocnym, czystym dźwiękiem. Charakterystyka brzmienia ma pochodzić tylko od kolumn, a małe regulacje mogę sobie ogarnąć poprzez EQ w Wiimie. 

Co do pomieszczenia odsłuchowego. Mam zdecydowanie niecodzienne rozmieszczenie sprzętu. Suba mam za kanapą po lewej stronie, obecnie odciętego na 60hz. Korzystam z odcięcia na subie a nie w aplikacji Wiima. Gdy odcinam przez Wiima, coś mi z tym subem nie gra jak powinno. Do podłogówek natomiast puszczam wszystko powyżej 40hz. To że mi się dubluje paswmo 40-60 w ogóle mi nie przeszkadza. Jakoś to koryguje poprzez kalibrację Wiima. Nawet jak trochę pasma się nakładają na siebie, to mi to w ogóle nie przeszkadza... nawet lepiej to brzmi w niektórych kawałkach.

Co do rozstawienia kolumn. Od tyłu kolumny do ściany mam 25 cm, od przodu jakieś 55cm. Więcej być nie może i nie będzie. Jak widać na zdjęciu, mam mebel dosyć wysoki pomiędzy kolumnami - no cóż, takie życie. Z tym też nic nie zrobie.

Czego warto popróbować? 
Bardzo luźno, wstępnie, myślałem nad:
1. PYLON DIAMOND 25 MK2  - jakieś 8000-9000 zł
Chociaż to, że są wychylone do tyłu i są głębokie, nie do końca mi leży przy moim układzie i potrzebie ich rozmieszczenia. Wątpię, aby pasowały. Tym bardziej że czasami sobie słucham siedząc przy biurku obok kolumn - gdy pracuję. Tutaj natomiast brzmieniowo można naczytać się dużo plusów

2. Wharfedale Evo 5.3  - 5000 zł (także dużo taniej, ale czy na pewno krok mocny w przód?)
Nowość. Ponoć 5.4 są niezłe w brzmieniu. 5.3 są trochę mniejsze, ale te same technologie. Mogą być blisko ściany. Bas nie schodzi nisko, ale jest dobrze kontrolowany. Ponoć dobrej jakości średniei i wysokie tony.

Jakieś propozycje?

z przodu.jpg

z tylu.jpg

Napisano

Cześć :)

Zdecydowanie wybrałbym się na odsłuch do salonu, by porównać ze sobą kilka opcji jedna po drugiej :) Dopiero potem bierz do domu tę opcję, która najbardziej Ci pasuje ;) 

Pylony moim zdaniem w tym ustawieniu nie sprawdzą się idealnie, ale spróbować nie zaszkodzi. One lubią mieć trochę przestrzeni dookoła. Pewnym ograniczeniem są też Fosi i WiiM Ultra, planujesz wymianę w przyszłości? 

Ogółem posłuchałbym KEF Q7 Meta, Dali Opticon 6 MK2, nowość na naszym rynku, czyli Ophidian Mambo 2, a także Polki R600 :) Dość różne opcje, ale moim zdaniem warte sprawdzenia po Heco. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch :) Zachęcam też do obejrzenia filmu: