MariuszZ Napisano Sobota o 21:54 Napisano Sobota o 21:54 28 minut temu, Kraft napisał: A czy w kolejnych pomiarach ten RT60 na basie nie wychodzi wam różny? Raz górka tam, innym razem gdzie indziej? Tak wychodzi. Zrób tak jak napisałem. RT60 Decay i Generate. RT60 jest jakoś matematycznie uśredniony i zobrazowanie jest ciągłe. Co prawda zobrazowanie na niskich tylko do 500ms zarówno na RT Decay jak i na spektogramie, ale jak wrócisz do wykresu RT60 to widać więcej. na wykresie górnym RT60 Decay zielona, czerwona i czarna kropka ważna. Początek, koniec pomiaru oraz poza czarną kropką pomiar "nieważny". 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano Niedziela o 00:59 Napisano Niedziela o 00:59 (edytowany) 4 godziny temu, MariuszZ napisał: To nie jedyny pomiarowy problem. Wejdźcie w zakładkę RT60 Decay i "Generate" w lewym dolnym rogu. Wróćcie do RT60 i popatrzcie jak pogłos zachowuje się poniżej 100Hz RT60 Decay -> Generate w lewym dolnym rogu -> aktywna zębatka Controls w prawym górnym -> Calculate RT60 model -> przechodzimy do RT60. U mnie takie kroki są potrzebne. Fajny bajer. Edytowano Niedziela o 00:59 przez lpomis Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Niedziela o 17:53 Autor Napisano Niedziela o 17:53 @lpomis Tak szczerze to nic z tego nie kumam Odpisz, cytując
lpomis Napisano Niedziela o 18:17 Napisano Niedziela o 18:17 Tomek. Tak jak Mariusz wcześniej pisał - tradycyjny wykres RT60 jest uśredniony. A dzięki temu zabiegowi możesz dokładniej zobaczyć jak wygląda u Ciebie pogłos, bez uśredniania. Poza tym widoczny jest zakres poniżej 50Hz. Pytanie tylko na ile to jest prawdziwe i miarodajne Udało Ci się odczytać harmoniczne w REWie? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Poniedziałek o 17:51 Autor Napisano Poniedziałek o 17:51 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Nie próbowałem jeszcze, ale zapewne Model GPT z AGH-AMP jak dostanie w postaci txt impuls po sweepie opowie nieco na temat Zrobiłem , a oto wynik. Mariusz co mam ustawić i gdzie , mam zakładkę IR windows , czy o nią chodzi ? Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano Poniedziałek o 18:54 Napisano Poniedziałek o 18:54 58 minut temu, tomek4446 napisał: Mariusz co mam ustawić i gdzie Ustaw jak na obrazku i wyeksportuj po pomiarze w plikach .txt te trzy informacje. Zapisz z jakąś nazwą i zapodaj do analizy dla GPT. Zapytaj o analizę pod kątem room interia i room slowness, ale możesz o cokolwiek. Powinno wystarczyć, ale dobrze podać wymiary pomieszczenia również Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano Wtorek o 20:28 Napisano Wtorek o 20:28 Hej, Wrzucam na potrzeby dyskusji, analiz i porównań mój pomiar Heresy III bez suba oraz analizę AI na podstawie plików zawierających IR i pomiar w formacie TXT. Pomieszczenie 4,15 x 3,39 x 2,6m. W najbliższym czasie sprawdzę to samo na innych kolumnach z ciekawości. Pozdrawiam. M Analiza.mdat FINALNA ANALIZA AKUSTYCZNA 09122025.docx 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Żeby nie męczyć już samymi pomiarami w wątku o subwooferach, uciekam tutaj. Przepiąłem dziś kolumny. Podłogówki AP Sitara zamieniłem na monitory JMR Lucia. Ustawiłem je dokładnie w tym samym miejscu, oczywiście na standach. Wszelkie nastawy w subie pozostawiłem bez zmian, tj. głośność na -15dB, faza 180°, crossover na 80Hz, room gain compensation wyłączone, filtry bez zmian. I co się stało? Sub spowodował znaczne osłabienie rejonu głównego modu w pokoju. Nastąpiło kasowanie i odejmowanie energii. Jest to dość mocno słyszalne, czasami wręcz brakuje mi tam kilku dB. W przypadku podłogówek nie było tego efektu. No i dlaczego się tak stało? Inna wysokość woofera (wyżej w stosunku do podłogowych), jego wielkość, inna interakcja z subem, inne strojenie samej kolumny, inne strojenie portu BR i jego umiejscowienie (przód/tył). Dobrze myślę? Widzę, że z każdą parą kolumn zabawa zaczyna się na nowo. Trzeba będzie pokombinować, zmieniając nieco umiejscowienie monitorów w pomieszczeniu lub z samymi nastawami subwoofera. Ciekawy jestem ile tym razem uda się wycisnąć. Potencjał jest. @tomek4446, może u Ciebie spróbować takiego zabiegu i zobaczyć, czy da się w ten sposób ubić górkę? ■ - same kolumny (JMR) ■ - kolumny (JMR) + sub z fazą 180° ■ - kolumny (JMR) + sub z fazą 0° @MariuszZ - robiłem to o czym pisałeś wyżej. Czat wypluł mi jakieś nieprawdopodobnie zaniżone wartości i to o kilka miejsc po przecinku. Może miał gorszy dzień? Tak czy inaczej wrócę jeszcze do tematu w wolnej chwili. 3 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 23 godziny temu Autor Napisano 23 godziny temu 16 minut temu, lpomis napisał: może u Ciebie spróbować takiego zabiegu i zobaczyć, czy da się w ten sposób ubić górkę? Czyli zmienić ustawienie kolumn ? Da się zrobić. Odpisz, cytując
lpomis Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 50 minut temu, tomek4446 napisał: Czyli zmienić ustawienie kolumn ? Sub w inne miejsce - między kolumny, centralnie. Tylko na chwilę, ku chwale nauki Faza 180. Zmierzyć. Bez żadnych filtrów, Diraców, itp. Jestem bardzo ciekawy efektu i tego co się stanie z głównym modem. 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Piękny przykład, dlaczego warto wspierać się mikrofonem i pomiarami przy ustawieniu suba. Drobna korekta na crossoverze. 87Hz zamiast 80Hz. Dołek na 50Hz bardzo ładnie się wypełnił. Różnica ~6dB. Reszta praktycznie bez zmian. To już naprawdę słychać! 1 2 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Cześć. Dla zainteresowanych wrzucam i ja swoje pomiary po ustawieniu subwoofera i ustawieniu kilku (dosłownie 5) filtrów miniDSP na bas. Pozdrawiam L+R + sub (ostateczny).mdat 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu @KrólKiczu Seba , a masz też pomiar przy włączonym systemie ? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 11 minut temu, tomek4446 napisał: @KrólKiczu Seba , a masz też pomiar przy włączonym systemie ? Nie bardzo rozumiem żartu 🤪? Coś nie tak jest z pomiarem 🤔? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 18 minut temu, KrólKiczu napisał: Coś nie tak jest z pomiarem Jest za dobrze , i trochę mnie zżera , ale zaraz wkroczy Mariusz z Wojtkiem i będzie jak u wszystkich. Gratuluje. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 7 minut temu, tomek4446 napisał: za dobrze To akurat kwestia tak odradzanego przez Ciebie miniDSP😜. Bez niego nie poradziłbym sobie z basem. Czy jest dobrze to kwestia gustu. Są osoby, które lubią granie bardziej tłuste, są osoby które cieszą się kiedy bas jest punktowy. Jest też kwestia sceny i obrazowania. No i coś co każdy audiofil lubi najbardziej - barwa. A tu jak wiadomo, co człowiek, to inne upodobanie. W każdym razie, podsumowując, ja jestem zadowolony. 7 minut temu, tomek4446 napisał: Gratuluje. I dziękuję. Edytowano 3 godziny temu przez KrólKiczu 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Jeśli chodzi o SPL to ładnie to wygląda. Skalowanie na osi Y może niekorzystne wizualnie, ale tak lepiej widać co się zmieniło w stosunku do poprzedniego pomiaru. Małe górki na basie ubite, dołek 100-350Hz dostał wypełnienia. Wygładzanie 1/3. Widać jednak, że nastąpiła ingerencja w ten zakres z dołkiem. Zniekształcenia harmoniczne mocno się zwiększyły i wynoszą teraz ponad 5%. Pytanie, jak bardzo jest to słyszalne i czy nie przeszkadza. W nowym pomiarze z 11 grudnia dość sporo zmieniła się charakterystyka pasma od 1kHz w górę. Czy na ten zakres też użyte zostało DSP? Czy mikrofon ustawiony był w tym samym miejscu co poprzednio? No i widzę, że we wcześniejszym pomiarze użyty był inny plik kalibracyjny, zapewne do mierzenia "na wprost". Teraz plik ma dopisek "90", co sugeruje, że Seba mierzył z mikrofonem skierowanym do góry. A jak było wcześniej? Jedno jest pewne. Sebastian na pewno gra na PMC. Łatwo można to stwierdzić, patrząc na ich naturalną, fabryczną charakterystykę. Wiele górek i dołków pokrywa się z tym wykresem: Edytowano 2 godziny temu przez lpomis Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Od początku. Poprzedni pomiar robiony był głównie po to, żeby sprawdzić jak wygląda charakterystyka basu po zastosowaniu DSP, dlatego też został zrobiony dość niedbale. I tak, przy tamtym pomiarze mikrofon skierowany był w kolumny. Dzisiejszy w górę. Co do wysokich - w różnych poziomach, różnie wychodzi ich wykres 🙂. Kolejna rzecz. W poprzednim pomiarze zakres około 25 Hz miał mega "strzałę". Postanowiłem ją zniwelować (być może to wpływa na wysokie zniekształcenia w tym zakresie). Co do samych zniekształceń - z tego co sam potrafię wyczytać (a zbyt mocny w tym nie jestem 😉) i co podpowiada mi czat, te zniekształcenia około 5%, występują tylko w dole pasma. Wyżej są już poniżej 1%. Czy ja je słyszę? Nie. Wcześniej miałem dwie mega "górki" na 57 i 90 Hz (które naprawdę dawały się we znaki😁), więc to co mam teraz jest dużo, dużo lepsze. Podsumowując. Na pewno moje zszywanie suba z monitorami nie zostało zrobione zgodnie ze sztuką, pewnie używając Diraca czy kupując np zestaw Neumanna 😉, można zrobić to dużo lepiej, ale biorąc pod uwagę to, że gram na bardzoooo budżetowym zestawie a sam koszt subwoofera i DSP był niewielki, efekt jest DLA MNIE zadowalający. PS. I tak, też porównywałem mój wykres z oryginalnym PMC. Ich sygnatura jest charakterystyczna ale da się ją lubić 😁. Aha. DSP zostało użyte tylko na najniższe częstotliwości (25, 57, 70 i 90 Hz - o bardzo wąskim Q). Mam gołe mini DSP i brak możliwości ingerencji w wyższy zakres. 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, tomek4446 napisał: wkroczy Mariusz z Wojtkiem Nie ma co narzekać. Jest dobrze. Widać u Seby progres i co najważniejsze zadowolenie, i żadnej krytyki się nie spodziewaj 😉 @KrólKiczu Życzę przyjemnych, smakowitych i upajających muzycznych seansów 😁 Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
Recommended Posts