Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
28 minut temu, Kraft napisał:

A czy w kolejnych pomiarach ten RT60 na basie nie wychodzi wam różny? Raz górka tam, innym razem gdzie indziej?

Tak wychodzi. Zrób tak jak napisałem. RT60 Decay i Generate. RT60 jest jakoś matematycznie uśredniony i zobrazowanie jest ciągłe. Co prawda zobrazowanie na niskich tylko do 500ms zarówno na RT Decay jak i na spektogramie, ale jak wrócisz do wykresu RT60 to widać więcej. na wykresie górnym RT60 Decay zielona, czerwona i czarna kropka ważna. Początek, koniec pomiaru oraz poza czarną kropką pomiar "nieważny". 

decay.jpg

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, MariuszZ napisał:

To nie jedyny pomiarowy problem. Wejdźcie w zakładkę RT60 Decay i "Generate" w lewym dolnym rogu. Wróćcie do RT60 i popatrzcie jak pogłos zachowuje się poniżej 100Hz

RT60 Decay -> Generate w lewym dolnym rogu -> aktywna zębatka Controls w prawym górnym -> Calculate RT60 model -> przechodzimy do RT60.

U mnie takie kroki są potrzebne. Fajny bajer.

rt60.jpg.5c176ddafbe05e9772c0abf36fa1d565.jpg

Edytowano przez lpomis
Napisano

Tomek. Tak jak Mariusz wcześniej pisał - tradycyjny wykres RT60 jest uśredniony. A dzięki temu zabiegowi możesz dokładniej zobaczyć jak wygląda u Ciebie pogłos, bez uśredniania. Poza tym widoczny jest zakres poniżej 50Hz. Pytanie tylko na ile to jest prawdziwe i miarodajne :)

Udało Ci się odczytać harmoniczne w REWie?

Napisano
58 minut temu, tomek4446 napisał:

Mariusz co mam ustawić i gdzie

Ustaw jak na obrazku i wyeksportuj po pomiarze w plikach .txt te trzy informacje. Zapisz z jakąś nazwą i zapodaj do analizy dla GPT. Zapytaj o analizę pod kątem room interia i room slowness, ale możesz o cokolwiek. Powinno wystarczyć, ale dobrze podać wymiary pomieszczenia również :)

Pozdrawiam. M

ustawienia.jpg

export.jpg

Napisano

Żeby nie męczyć już samymi pomiarami w wątku o subwooferach, uciekam tutaj. Przepiąłem dziś kolumny. Podłogówki AP Sitara zamieniłem na monitory JMR Lucia. Ustawiłem je dokładnie w tym samym miejscu, oczywiście na standach. Wszelkie nastawy w subie pozostawiłem bez zmian, tj. głośność na -15dB, faza 180°, crossover na 80Hz, room gain compensation wyłączone, filtry bez zmian. I co się stało? Sub spowodował znaczne osłabienie rejonu głównego modu w pokoju. Nastąpiło kasowanie i odejmowanie energii. Jest to dość mocno słyszalne, czasami wręcz brakuje mi tam kilku dB. W przypadku podłogówek nie było tego efektu.

No i dlaczego się tak stało? Inna wysokość woofera (wyżej w stosunku do podłogowych), jego wielkość, inna interakcja z subem, inne strojenie samej kolumny, inne strojenie portu BR i jego umiejscowienie (przód/tył). Dobrze myślę? :)

Widzę, że z każdą parą kolumn zabawa zaczyna się na nowo. Trzeba będzie pokombinować, zmieniając nieco umiejscowienie monitorów w pomieszczeniu lub z samymi nastawami subwoofera. Ciekawy jestem ile tym razem uda się wycisnąć. Potencjał jest.

@tomek4446, może u Ciebie spróbować takiego zabiegu i zobaczyć, czy da się w ten sposób ubić górkę?

jmr.jpg.38a135e394825a6b359004fbe784a95e.jpg

- same kolumny (JMR)
 - kolumny (JMR) + sub z fazą 180°
 - kolumny (JMR) + sub z fazą 0°

@MariuszZ - robiłem to o czym pisałeś wyżej. Czat wypluł mi jakieś nieprawdopodobnie zaniżone wartości i to o kilka miejsc po przecinku. Może miał gorszy dzień? :)
Tak czy inaczej wrócę jeszcze do tematu w wolnej chwili.

Napisano
50 minut temu, tomek4446 napisał:

Czyli zmienić ustawienie kolumn ?

Sub w inne miejsce - między kolumny, centralnie. Tylko na chwilę, ku chwale nauki :)
Faza 180. Zmierzyć. Bez żadnych filtrów, Diraców, itp. Jestem bardzo ciekawy efektu i tego co się stanie z głównym modem.

Napisano

Piękny przykład, dlaczego warto wspierać się mikrofonem i pomiarami przy ustawieniu suba. Drobna korekta na crossoverze. 87Hz zamiast 80Hz. 

Dołek na 50Hz bardzo ładnie się wypełnił. Różnica ~6dB. Reszta praktycznie bez zmian. To już naprawdę słychać!

jmr2.jpg.2dcaa47a5ff43c9740a9d4e8c7986032.jpg

Napisano (edytowany)
7 minut temu, tomek4446 napisał:

za dobrze 

To akurat kwestia tak odradzanego przez Ciebie miniDSP😜. Bez niego nie poradziłbym sobie z basem. Czy jest dobrze to kwestia gustu. Są osoby, które lubią granie bardziej tłuste, są osoby które cieszą się kiedy bas jest punktowy. Jest też kwestia sceny i obrazowania. No i coś co każdy audiofil lubi najbardziej - barwa. A tu jak wiadomo, co człowiek, to inne upodobanie. W każdym razie, podsumowując, ja jestem zadowolony. 

7 minut temu, tomek4446 napisał:

Gratuluje.

I dziękuję. 

Edytowano przez KrólKiczu
Napisano (edytowany)

Jeśli chodzi o SPL to ładnie to wygląda. Skalowanie na osi Y może niekorzystne wizualnie, ale tak lepiej widać co się zmieniło w stosunku do poprzedniego pomiaru. Małe górki na basie ubite, dołek 100-350Hz dostał wypełnienia. Wygładzanie 1/3.

seba.jpg.9354a2a6d080db36179a0be9532ae749.jpg

Widać jednak, że nastąpiła ingerencja w ten zakres z dołkiem. Zniekształcenia harmoniczne mocno się zwiększyły i wynoszą teraz ponad 5%. Pytanie, jak bardzo jest to słyszalne i czy nie przeszkadza.

seba2.jpg.488200db98f875b6308b1b0f93671476.jpg

W nowym pomiarze z 11 grudnia dość sporo zmieniła się charakterystyka pasma od 1kHz w górę. Czy na ten zakres też użyte zostało DSP? Czy mikrofon ustawiony był w tym samym miejscu co poprzednio? No i widzę, że we wcześniejszym pomiarze użyty był inny plik kalibracyjny, zapewne do mierzenia "na wprost". Teraz plik ma dopisek "90", co sugeruje, że Seba mierzył z mikrofonem skierowanym do góry. A jak było wcześniej?

Jedno jest pewne. Sebastian na pewno gra na PMC. Łatwo można to stwierdzić, patrząc na ich naturalną, fabryczną charakterystykę. Wiele górek i dołków pokrywa się z tym wykresem:

ScreenShot2020-06-29at6_53_19PM.png.a412ee5afb66cb3c0f937946cb0601ac.png

Edytowano przez lpomis
Napisano

Od początku. 

Poprzedni pomiar robiony był głównie po to, żeby sprawdzić jak wygląda charakterystyka basu po zastosowaniu DSP, dlatego też został zrobiony dość niedbale. I tak, przy tamtym pomiarze mikrofon skierowany był w kolumny. Dzisiejszy w górę. Co do wysokich - w różnych poziomach, różnie wychodzi ich wykres 🙂. Kolejna rzecz. W poprzednim pomiarze zakres około 25 Hz miał mega "strzałę". Postanowiłem ją zniwelować (być może to wpływa na wysokie zniekształcenia w tym zakresie). Co do samych zniekształceń - z tego co sam potrafię wyczytać (a zbyt mocny w tym nie jestem 😉) i co podpowiada mi czat, te zniekształcenia około 5%, występują tylko w dole pasma. Wyżej są już poniżej 1%. Czy ja je słyszę? Nie. Wcześniej miałem dwie mega "górki" na 57 i 90 Hz (które naprawdę dawały się we znaki😁), więc to co mam teraz jest dużo, dużo lepsze. 

Podsumowując. Na pewno moje zszywanie suba z monitorami nie zostało zrobione zgodnie ze sztuką, pewnie używając Diraca czy kupując np zestaw Neumanna 😉, można zrobić to dużo lepiej, ale biorąc pod uwagę to, że gram na bardzoooo budżetowym zestawie a sam koszt subwoofera i DSP był niewielki, efekt jest DLA MNIE zadowalający. 

PS. I tak, też porównywałem mój wykres z oryginalnym PMC. Ich sygnatura jest charakterystyczna ale da się ją lubić 😁

Aha. DSP zostało użyte tylko na najniższe częstotliwości (25, 57, 70 i 90 Hz - o bardzo wąskim Q).  Mam gołe mini DSP i brak możliwości ingerencji w wyższy zakres. 

Napisano
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

wkroczy Mariusz z Wojtkiem

Nie ma co narzekać. Jest dobrze. Widać u Seby progres i co najważniejsze zadowolenie, i żadnej krytyki się nie spodziewaj 😉

@KrólKiczu Życzę przyjemnych, smakowitych i upajających muzycznych seansów 😁

Pozdrawiam. M

Napisano

Ok. Przejrzałem jeszcze raz zakładkę distortion i próbuje rozwiązać zagadkę zniekształcenia pojawiającego się na około 200 Hz. Przejrzałem pomiary lewej kolumny z kilku miesięcy i ten plik pojawia się "od zawsze". Co ciekawe, robiąc pomiar sweapem, w pewnym momencie słyszę coś w stylu dzwonienia lub wycia. Jest to baaaaardzoooo krótki moment, ale jednak słyszalny. Wg mnie jest to jakiś rezonans pokoju (być może "wiszące" drzwi przesuwne). Innego pomysłu na ten moment nie mam. @MariuszZ, może Ty masz jakieś pomysły?