tomek4446 Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu 6 godzin temu, lpomis napisał: Jak to możliwe, że zmiana wzmacniacza dała aż taką różnicę? Przecież to wygląda jakby zmienić pokój, a nie wzmacniacz. Wojtek , mikrofon w obydwu pomiarach był w tym samym miejscu , głośność , faza crossover suba też , oba pomiary przez RME i tam też nic nie ruszane. W REW nic nie grzebałem , te same ustawienia. Jedynie głośność lamp musiałem dopasować do poprzedniego pomiaru Luxmanem. Nic więcej. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 10 godzin temu, lpomis napisał: O co tu chodzi? W SPL też sporo różnic. To jakiś błąd pomiarowy. Tomek włączył sweep 1M czyli długi i może jakieś anomalie się pojawiły. W analizie filtered IR różnica w D50 to tylko 1,8 % @tomek4446 do zwykłych analiz nie włączaj długich sweepów, szczególnie o 21 godzinie. Daj żyć ludziom 🤣 Warto robić kilka pomiarów i uśredniać. Trzeba tylko pamiętać żeby przed uśrednieniem "Vector average" zrobić "Cross corr align" i "Remove IR delays". Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 10 godzin temu, lpomis napisał: Przecież to wygląda jakby zmienić pokój, a nie wzmacniac Tomek chyba nie wyrównał głośności. Jak wyrówna się poziom dB SPL dla 1kHz to mamy to co mamy. To faktycznie dwa różne wzmacniacze. Ten lampowy jest super V Pozdrawiam. M 2 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 13 godzin temu, lpomis napisał: Jestem zadowolony jak to wyszło. Pomiar w załączniku. Jestem pod wrażeniem. Zainspirowałeś mnie i skorzystałem z DSP tworząc filtry wg tego poradnika. Korekcja do 225Hz. Z subem jest na ucho OK. pomiary też "w miarę" poprawne. Dla porównania wrzuciłem na tle Twoich korekcji z subem. Pozdrawiam. M APO EQ.mdat Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu A u mnie po dokręceniu śrubek nic już nie dzwoni :). Mariusz, a jakiego narzędzia używasz do korekcji basu? L+R gru 12 PMC, Sub, DSP (finalny).mdat Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, KrólKiczu napisał: Mariusz, a jakiego narzędzia używasz do korekcji basu? Zestaw narzędzi w REW. Tak jak w tutorialu zalinkowanym. Robisz pomiary osobno dla L i P. Pomiary przekształcasz na wersje Minimum Phase. Z funkcji Arthmetic używasz 1/A i wynik eksportujesz jako filtr FIR. Ważne żeby plik kalibracyjny mikrofonu był też w wersji minimum phase. Mogę wytłumaczyć jak to zrobić jak będzie zainteresowanie. Taki filtr w postaci impulsu wav trzeba zaimplementować do jakiegoś convolvera np. APO EQ lub Roon lub obsługującego urządzenia np. Eversolo. Niestety u mnie w Everze nie czyta tych moich plików jeszcze. Kombinuję z wartościami taps i ogólnie składnią tego filterka bo ma streamer ograniczenia i trzeba konkretnie pod jego oczekiwania filtr przygotować. Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 48 minut temu Napisano 48 minut temu 16 minut temu, MariuszZ napisał: Mogę wytłumaczyć jak to zrobić jak będzie zainteresowanie. Tuż przed zakupem miniDSP gdzieś wyczytałem, że REW ma możliwość generowania plików do korekcji na podstawie pomiarów. Niestety, moje umiejętności nie wkroczyły jeszcze na taki poziom, żeby to ogarnąć. Do tworzenia filtrów wykorzystałem AI ale finalnie sam się trochę nad tym "pochyliłem" i skorygowałem. U mnie, głównie przez niesymetryczne ustawienie kolumn w pokoju, większej korekcji wymagała lewa kolumna, gdzie użyłem 4 filtrów. Lewa wymagała tylko 2 (sorry @tomek4446, wspomniałem o 5 filtrach - naprawdę jest ich 6). Początkowo darowałem sobie cięcie piku na dwudziestu kilku Hz bo to raczej "niefunkcjonujący" w muzyce zakres, ale że wizualnie mnie to drażniło, finalnie i ten zakres przyciąłem. Tak ogólnie uważam miniDSP za mega narzędzie. Jeśli wyższe pasma mamy jako tako ogarnięte, do korekcji basu to małe pudełeczko nadaje się idealnie. W normalnych, domowych warunkach, gdzie z racji żon i innych niezależnych od nas czynników, nie możemy sobie pozwolić na mega drogie pułapki basowe, to rozwiązanie sprawdza się bardzo dobrze. Pozdrawiam Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 40 minut temu Napisano 40 minut temu 6 minut temu, KrólKiczu napisał: REW ma możliwość generowania plików do korekcji na podstawie pomiarów Korzystasz z zakładki EQ w REW. Plus taki, że po wygenerowaniu filtrów możesz je pomierzyć REWem i Umikiem oceniając skuteczność w realu. 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 3 minuty temu Napisano 3 minuty temu (edytowany) 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Dla porównania wrzuciłem na tle Twoich korekcji z subem. Ładnie to wyszło. Daj znać, jak Ci się podoba, kiedy już więcej posłuchasz. Niestety nie rozumiem zbytnio co się stało z moim pomiarem (niebieski) na Twojej grafice i w pliku. Wygląda inaczej niż ten zamieszczony przeze mnie. I nie jest to kwestia skalowania. Na nim też zastosowałeś jakieś filtry? 2 godziny temu, MariuszZ napisał: Tomek chyba nie wyrównał głośności Tak, też to zauważyłem Edytowano 2 minuty temu przez lpomis Odpisz, cytując
Recommended Posts