MariuszZ Napisano Czwartek o 11:56 Napisano Czwartek o 11:56 Dla entuzjastów zabaw REW trochę informacji o samym programie https://audioxpress.com/article/room-eq-wizard-rew-looking-back-on-audio-measurement-software-history Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano Piątek o 17:13 Napisano Piątek o 17:13 (edytowany) Dzisiejsza walka z trzecią parą kolumn. Tym razem Dali Menuet. Nie było lekko. Każdy z pomiarów został wykonany z takim samym umiejscowieniem subwoofera i kolumn w pokoju. Modyfikowałem jedynie ustawienie odcięcia (80/90Hz), spadku (12/24dB), włączałem i wyłączałem funkcję Room Gain Compensation (25Hz/6dB), delikatnie korygowałem EQ na 47 i 63Hz. Zmiany jak najbardziej słyszalne, nic więcej chyba już nie wyczaruję bez drugiego suba. Zdecydowałem się na wariant w kolorze żółtym. Wygładzanie na wykresie - 1/12. Edytowano Piątek o 17:24 przez lpomis 1 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano Piątek o 22:51 Napisano Piątek o 22:51 5 godzin temu, lpomis napisał: Zdecydowałem się na wariant w kolorze żółtym. Hej, Z subem dają radę w zakresie odtwarzania subbasu co widać na osi. Jak jest z kontrolą? Nie ciągnie się bas szybkich Dali z subem? Dają radę razem? Słuchałem ich i było u mnie rewelacyjnie nawet bez suba. Oczywiście w moim repertuarze. Mógłbym na nich budować system w 14m2. Poważnie 😎 Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
lpomis Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowany) Dają. Na kontrolę naprawdę nie narzekam, nie odczuwam spowolnienia po dodaniu SVS. Dali Menuet to najbardziej rozdmuchane na basie kolumny, jakie posiadam. Niewielkie gabarytowo, ale dołu w średnim podzakresie nie żałują. Ich strojenie nie jest takie do końca bezproblemowe. To, że są małe, nie oznacza, że nie będą sprawiać problemów z basem. Zwłaszcza w mniejszych pokojach i przy niedbałym ich ustawieniu. Jestem więc bardzo ostrożny z ewentualnym polecaniem ich do klitek. Nawet podłogowe Audio Physic Sitara mają znacznie mniejszą górkę na basie, są strojone bardziej zachowawczo. W Twoim Poście @MariuszZ - https://forum.audio.com.pl/topic/80594-dali-mentor-menuet-kraftest/#findComment-727956 - też to zauważyłeś. Menuety bardziej ładowały niskimi w pokoju niż sporej wielkości Heresy. Dlatego tym bardziej jestem zaskoczony jak bardzo zmienił się odbiór basu tych kolumn po dodaniu subwoofera. Po odpowiednim zestrojeniu i z fazą 180° jest go subiektywnie mniej, ma za to o wiele lepsze rozciągnięcie i równomierność niż bez suba. Pięknie pokazuje to wykres: ■ - kolumny + sub ■ - same kolumny Widać wyraźnie, że w okolicach ~51 Hz nastąpiło osłabienie głównego moda pomieszczenia. Spłaszczył się, zmniejszyła się jego amplituda. Część energii została zniesiona na skutek przeciwnej fazy sygnału z subwoofera względem kolumn. Zmianę bardzo fajnie słychać w muzyce elektronicznej, której słucham. Spora część utworów ma w tle przewijający się bit oparty właśnie w okolicach tych częstotliwości. Z subem nadal jest słyszalny, ale już nie dominuje, przez co daje troszkę więcej przestrzeni innym basowym dźwiękom. Edytowano 13 godzin temu przez lpomis 2 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 1 godzinę temu, lpomis napisał: Po odpowiednim zestrojeniu i z fazą 180° jest go subiektywnie mniej, ma za to o wiele lepsze rozciągnięcie i równomierność Jesteś w stanie słuchać z fazą 180? Bo ja nie byłem... Odpisz, cytując
lpomis Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu W moim przypadku przy 0° sub i kolumny sumowały się dokładnie w miejscu głównego moda (~51Hz), co powodowało jego podbicie. Z tego co pamiętam podobnie to wygląda u @tomek4446. Po przełączeniu na 180° nie ma tego efektu. Nie słyszę też negatywnych zmian w samym charakterze basu - nie jest spóźniony, nie ciągnie się, nie rozjeżdża rytmicznie. Inaczej dzieje się w przypadku wartości pośrednich jak np. 45/90/135. Tutaj od razu słychać, że coś jest nie w porządku. Sub gra osobno, żyje własnym życiem, słychać rozjazd, atak jest rozmyty, nie ma w ogóle spójności, nawet same uszy jakoś dziwnie reagują, ciężko mi to opisać. 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 1 godzinę temu, lpomis napisał: W moim przypadku przy 0° sub i kolumny sumowały się dokładnie w miejscu głównego moda (~51Hz), co powodowało jego podbicie. U mnie było tak samo. 1 godzinę temu, lpomis napisał: Sub gra osobno, żyje własnym życiem, słychać rozjazd, atak jest rozmyty, nie ma w ogóle spójności, nawet same uszy jakoś dziwnie reagują, ciężko mi to opisać. Ja tak miałem przy każdym innym ustawieniu niż 0. Pomiar na 180 bajka, ale dźwiękowo słychać było że są 2 basy - jeden z kolumn, drugi z suba. Odpisz, cytując
Recommended Posts