Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Nie wiem, który kabel odpowiadał za problem w Rega P6 bo tam nie mam możliwości zmiany kabla, a masowego nie ma. W nowym Mofi walnięty był kabelek prawego kanału, ale masowy działał ślicznie. Tu jednak jest możliwość sprawdzenia z innym kablem i wymiana samego kabla, a nie całego gramofonu.

Napisano

Oczywiście. Najczęściej przyczyną brumienia jest któryś kabelek. U mnie, nawet kiedyś przyczyną był zły styk kabla ramienia z bolcem wkłądki. Zwykłe przeczyszczenie pomogło. Przez jeden kabelek, nie uprzedzałbym się do jakiejś marki. No, ale to ja. 

• 4 weeks later...
Napisano

Długo mi to zajęło, jednakże zdecydowałem się koniec końców na zakup nowego gramofonu Technics SL-1500CEG.

Niestety tak jak przewidywałem nie do końca mam możliwość regulowania głośności i gdy podłączę sobie ten gramofon do monitorów studyjnych KRK Rokit 5 G3 to na ustawieniu Volume do -30dB dalej jest bardzo głośno.

Teraz zastanawiam się czy mój plan, aby w przyszłości rozbudować zestaw i dokupić do gramofonu jakieś lepsze
głośniki pasywne + wzmacniacz lub głosniki aktywne nie będzie musiał zostać zrealizowany już teraz.

Po głowie chodzi mi jeszcze jedna opcja zakupienia sobie takiego prostego pasywnego kontrolera głośności i tutaj dla przykładu: https://www.thomann.pl/palmer_monicon_s_g2.htm, jedakże na rynku nie ma wiele takich urządzeń (widocznie nikt nie jest na tyle zwariowany żeby to kupować) i te które są oscylują w okolicach 200-300 zł.

I tu mam do was dwa pytania może byłby mi ktoś w stanie doradzić
1. Czy jest sens płacić za coś takiego 200-300 zł.
2. Czy pójść jednak za ciosem i dokupić głosniki aktywne z jakimś budżetowym wzmacniaczem Fosi (na start) lub jakieś głośniki aktywne. Jeśli tak to czy mógłbym poprosić o jakieś propozycję (budżet do 2000 zł).

Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc!