koolNeeno Napisano 30 listopada Napisano 30 listopada (edytowany) Cześć, co polecicie do 1500 zł w zamian za DENON DP-29F? Posiadam amplituner Marantz PM7000N i głośniki stereo Triangle Borea B03. Edytowano 30 listopada przez koolNeeno Odpisz, cytując
Audio Autonomy Napisano 1 grudnia Napisano 1 grudnia Cześć, Szukasz nowego czy używanego gramofonu? Odpisz, cytując
Q21 Napisano 1 grudnia Napisano 1 grudnia Cześć Co chciałbyś osiągnąć robiąc zmianę w systemie? Odpisz, cytując
koolNeeno Napisano 2 grudnia Autor Napisano 2 grudnia @Audio Autonomy nowego gramofonu @Q21 lepsza jakość dźwięku Czy różnica między DP-29F a czymś za 1.5k będzie warta dopłaty? Odpisz, cytując
Q21 Napisano 2 grudnia Napisano 2 grudnia Różnica na pewno będzie, ale czy warta dopłaty to już kwestia osobista. Nowe gramofony w okolicy 1500 PLN to dalej podstawowa półka i na tym etapie jakakolwiek dopłata robi sporą różnicę brzmieniową. Jeśli nie chcesz jednak wydawać więcej, to sprawdziłbym Regę Planar 1, Argon Audio TT-3, a także Pro-Jecta E1.2 Odpisz, cytując
Audio Autonomy Napisano 2 grudnia Napisano 2 grudnia 1 godzinę temu, koolNeeno napisał: Czy różnica między DP-29F a czymś za 1.5k będzie warta dopłaty? Tak, różnica będzie wyraźna. Nawet jak pójdziesz w jakiś gramofon typu Denon DP-300 z wkładką VM95E, to usłyszysz wyraźną poprawę (głównie dzięki lepszej wkładce). Ja bym polecił Ci np. AT-LP120X, AT-LP140X (wymieniłbym tylko igłę na zieloną VM'kę) lub Denona DP300 + nową wkładkę (np. wspomniana VM95E). Może Koledzy podrzucą jeszcze jakieś ciekawe oferty. Ja nie mam aż takiego rozeznania w nowych gramofonach Odpisz, cytując
koolNeeno Napisano Czwartek o 08:40 Autor Napisano Czwartek o 08:40 @Q21 Ładne te gramofony, ale bez automatycznego mechanizmu start/stop @Audio Autonomy Te AT wyglądają jak gramofony z jakiegoś klubu, nie podobają mi się Dodatkowe pytanie. W amp Marantz mam wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy. Zakładam że w gramofonie już nie musi być? Macie jeszcze jakieś propozycje? Odpisz, cytując
Q21 Napisano Czwartek o 15:42 Napisano Czwartek o 15:42 7 godzin temu, koolNeeno napisał: @Q21 Ładne te gramofony, ale bez automatycznego mechanizmu start/stop To jest w sumie dość rzadka opcja w nowych gramofonach. Jak zależy Ci na automacie, to drożej jest Pro-Ject A1.2. Odpisz, cytując
Misio38 Napisano Piątek o 03:32 Napisano Piątek o 03:32 Mam wrażenie, że ten niewymienny headshell utrudnia lub wręcz uniemożliwia wymianę wkładki na inną. Lepiej kupić DP300F. 1 Odpisz, cytując
Audio Autonomy Napisano Piątek o 08:07 Napisano Piątek o 08:07 23 godziny temu, koolNeeno napisał: W amp Marantz mam wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy. Zakładam że w gramofonie już nie musi być? Tak, gramofon podłączamy tylko raz do przedwzmacniacza gramofonowego, więc nie potrzebujesz wbudowanego pre w gramofonie. 1 Odpisz, cytując
koolNeeno Napisano wczoraj o 13:20 Autor Napisano wczoraj o 13:20 Dnia 2.12.2025 o 17:13, Audio Autonomy napisał: Tak, różnica będzie wyraźna. Nawet jak pójdziesz w jakiś gramofon typu Denon DP-300 z wkładką VM95E, to usłyszysz wyraźną poprawę (głównie dzięki lepszej wkładce). Ja bym polecił Ci np. AT-LP120X, AT-LP140X (wymieniłbym tylko igłę na zieloną VM'kę) lub Denona DP300 + nową wkładkę (np. wspomniana VM95E). Może Koledzy podrzucą jeszcze jakieś ciekawe oferty. Ja nie mam aż takiego rozeznania w nowych gramofonach Pisząc o wkładce masz na myśli cały ten headshell z obrazka czy tylko wkładkę zaznaczoną na strzałą? Dnia 5.12.2025 o 04:32, Misio38 napisał: Mam wrażenie, że ten niewymienny headshell utrudnia lub wręcz uniemożliwia wymianę wkładki na inną. Lepiej kupić DP300F. Dziękuję za zwrócenie uwagi. W swoim DP29f zmieniałem tylko "igłę". To: Nie wiedziałem, że w tych droższych gramofonach można wymienić cały headshell. Update budżetowy -> do 2 000 PLN. Czy tu będzie szerszy wybór? Odpisz, cytując
Audio Autonomy Napisano wczoraj o 17:06 Napisano wczoraj o 17:06 3 godziny temu, koolNeeno napisał: Pisząc o wkładce masz na myśli cały ten headshell z obrazka czy tylko wkładkę zaznaczoną na strzałą? Mam na myśli wkładkę, czyli tą część, która odpowiada za przetwarzanie dźwięku zapisanego na płycie winylowej. Przykładem jest tam VM95E z Twojego zdjęcia Odpisz, cytując
koolNeeno Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Co uważacie o Dual CS 429? Ma automatyczny system, wkładka chyba nienajgorsza -> Ortofon 2M-RED. https://audioplaza.pl/products/34451-dual-cs-429-gramofon-automatyczny-salon-poznan Czy w tym modelu można wymienić cały headshell na np. ten zestaw -> AT-VM95E/H? Odpisz, cytując
Audio Autonomy Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Daje radę ten Dual. Nie jest idealnie, ale jest w porządku. Headshell jest wymienny, ale musi być kątowy, taki jak w oryginale (czyli ten z wspominanego zestawu z VM95E nie będzie pasować do tego ramienia). Odpisz, cytując
koolNeeno Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 27 minut temu, Audio Autonomy napisał: Daje radę ten Dual. Nie jest idealnie, ale jest w porządku. Headshell jest wymienny, ale musi być kątowy, taki jak w oryginale (czyli ten z wspominanego zestawu z VM95E nie będzie pasować do tego ramienia). A sama wkładka V95e będzie kompatybilna z tym headshelem? Co jest w nim nieidealne? Odpisz, cytując
Recommended Posts