Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, koolNeeno napisał:

Czy różnica między DP-29F a czymś za 1.5k będzie warta dopłaty?

Tak, różnica będzie wyraźna. Nawet jak pójdziesz w jakiś gramofon typu Denon DP-300 z wkładką VM95E, to usłyszysz wyraźną poprawę (głównie dzięki lepszej wkładce). Ja bym polecił Ci np. AT-LP120X, AT-LP140X (wymieniłbym tylko igłę na zieloną VM'kę) lub Denona DP300 + nową wkładkę (np. wspomniana VM95E). Może Koledzy podrzucą jeszcze jakieś ciekawe oferty. Ja nie mam aż takiego rozeznania w nowych gramofonach :) 

Napisano

@Q21 Ładne te gramofony, ale bez automatycznego mechanizmu start/stop

@Audio Autonomy Te AT wyglądają jak gramofony z jakiegoś klubu, nie podobają mi się

Dodatkowe pytanie. W amp Marantz mam wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy. Zakładam że w gramofonie już nie musi być?

Macie jeszcze jakieś propozycje? :)

Napisano
Dnia 2.12.2025 o 17:13, Audio Autonomy napisał:

Tak, różnica będzie wyraźna. Nawet jak pójdziesz w jakiś gramofon typu Denon DP-300 z wkładką VM95E, to usłyszysz wyraźną poprawę (głównie dzięki lepszej wkładce). Ja bym polecił Ci np. AT-LP120X, AT-LP140X (wymieniłbym tylko igłę na zieloną VM'kę) lub Denona DP300 + nową wkładkę (np. wspomniana VM95E). Może Koledzy podrzucą jeszcze jakieś ciekawe oferty. Ja nie mam aż takiego rozeznania w nowych gramofonach :) 

Pisząc o wkładce masz na myśli cały ten headshell z obrazka czy tylko wkładkę zaznaczoną na strzałą?

image.png.924de9f395a3ec290c03aedbaf57036c.png

Dnia 5.12.2025 o 04:32, Misio38 napisał:

Mam wrażenie, że ten niewymienny headshell utrudnia lub wręcz uniemożliwia wymianę wkładki na inną. Lepiej kupić DP300F.

Dziękuję za zwrócenie uwagi. W swoim DP29f zmieniałem tylko "igłę". To:
image.png.9b4d4d24fb3dd63bb0b425e012ebe25f.png

Nie wiedziałem, że w tych droższych gramofonach można wymienić cały headshell.

Update budżetowy -> do 2 000 PLN. Czy tu będzie szerszy wybór?

Napisano
3 godziny temu, koolNeeno napisał:

Pisząc o wkładce masz na myśli cały ten headshell z obrazka czy tylko wkładkę zaznaczoną na strzałą?

Mam na myśli wkładkę, czyli tą część, która odpowiada za przetwarzanie dźwięku zapisanego na płycie winylowej. Przykładem jest tam VM95E z Twojego zdjęcia :)

Napisano
27 minut temu, Audio Autonomy napisał:

Daje radę ten Dual. Nie jest idealnie, ale jest w porządku.

Headshell jest wymienny, ale musi być kątowy, taki jak w oryginale (czyli ten z wspominanego zestawu z VM95E nie będzie pasować do tego ramienia).

A sama wkładka V95e będzie kompatybilna z tym headshelem? 

Co jest  w nim nieidealne? :)

Napisano

Tak, wkładka będzie oczywiście pasować. Można tam założyć dowolną wkładkę. Choć fabrycznie montowana 2M Red też nie jest zła. To ta sama półka jakościowa co VM95E.

10 godzin temu, koolNeeno napisał:

Co jest  w nim nieidealne

Generalnie jakość wykonania (jak to w przypadku praktycznie wszystkich współczesnych gramofonów za 2-3 tysiące lub mniej). Ramię też mogłoby być lepsze.

Jeżeli jednak szukamy nowego gramofonu z automatyką, to ten Dual będzie całkiem fajnym wyborem. Na 100% będzie to już zupełnie inna jakość niż obecny DP29F :)