burz Napisano Piątek o 14:47 Napisano Piątek o 14:47 Nie bój się używanych. Jeszcze niedawno stały w komisie w Częstochowie z oryginalnym standami za bodaj 10500. 1 Odpisz, cytując
Marlin Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) Zabiorę głos, bo do mniejszego nieznacznie pomieszczenia [10 m2] miałem ten sam dylemat. Zanim doszedłem tam gdzie trzeba przerobiłem 3-4 zestawy kolumn, więc może podpowiem kierunek. B&W 705S3/Signature rozważałem jak najbardziej - odpadły, gdy doczytałem, że przy cichym odsłuchu niestety tracą, bo zostają skraje pasma, a nawet jeśli nie skraje to nie całość. Do cichego odsłuchu - po prostu nie. Moja droga zakończyła się na nowości z tego roku, czyli na PMC Prophecy 1. Nie mam pojęcia, czy to jest kolumna dla Ciebie, ale warto ją wziąć pod uwagę. To jak przekazuje dźwięk, jak różnicuje bas w utworach [nie, że potężny, ale po prostu za każdym razem inny, prawdziwy!], czegoś takiego nigdy nie słyszałem. I jak zajrzysz do specyfikacji - to ja jestem z tych, którzy tej wielkości "woofery" na starcie odrzucają. Ależ mnie życie zweryfikowało po pierwszym odsłuchu... U mnie to są obecnie kolumny docelowe. "Słucham muzyki pod kątem analitycznym, gatunki to głównie jazz, rock artystyczny, worldmusic, a więc raczej to, co wiąże się z wirtuozerią wykonania, złożoną harmonią, improwizacją w wydaniu live. Źródło to prawie wyłącznie plyty cd, sacd, raczej dobre i bardzo dobre wydania. Budżet 12k (za parę)." Nie jestem basolubem, więc potrzeby rozumiem. I to, czego oczekujesz, moja propozycja spełnia w 100%. Może w budżecie nie do końca się mieści, ale jak dobrze porozmawiasz to prawie za założony budżet się uda. W razie czego służę informacją na prv. PS. Odkąd mam te kolumny, mój świat audio się zmienił. Takie płyty jak na załączonym zdjęciu to jest święto słuchania. A poprzednie [kolumny] nie były słabe, po prostu Prophecy zakończyły temat. Edytowano 9 godzin temu przez Marlin 2 Odpisz, cytując
Marlin Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Dnia 12.12.2025 o 15:47, burz napisał: Nie bój się używanych. Jeszcze niedawno stały w komisie w Częstochowie z oryginalnym standami za bodaj 10500. Bój się. W przeciwieństwie do nowych, nie można ich zwrócić. Dnia 12.12.2025 o 08:03, AudioTube napisał: Prawie 2 tys płyt i dobre 5 dych. Chciałbym, żebyś zdążył tak choć parę razy każdą z uważnością przesłuchać. Ty się o to nie martw. Nie mam 2K, ale prawie tyle i to nie wygląda tak, że trzeba każdą x-razy przesłuchać. Wiele się ma dla posiadania, wiele się w różnych wydaniach odsłuchuje bardzo często. Nie sprowadzaj proszę tego tematu do statystyki. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu (edytowany) @Marlin wielkie dzięki za wpis. To jest jakiś konkret. Cichy odsluch to jest właśnie moim zdaniem ostateczna weryfikacja kolumn, której większość nie przechodzi. Nawalanie na full to każdy głupi umie i rozumie, większość dobrych kolumn to zagra ale mało kto tak słucha. Ja nie mogę i nie lubię. Co do wielkości woofera, to faktycznie na papierze wygląda to słabo ale wiem tyle, że podstawki po prostu tak mają - nie imponują rozmiarami, bo to nie ta dyscyplina sportowa. W tej ilości ofert, nawet drobna (dez)informacja, wątpliwość od razu skreśla pozycję z listy zakupów. W przypadku PMC jest to dla mnie linia transmisyjna (czy jak tam ją zwą) w kolumnach małych rozmiarów. A że może się nie sprawdza, a że ryzykowne rozwiązanie, a że w dużych ok ale w małych nie itd. Człowiek czyta i od razu skreśla, bo nie chce się pchać w eksperymenty, są inne, prostsze rozwiązania i po temacie. Ale może jednak nie. Podobnie jest z Amphionami - też dość nietypowa konstrukcja ale gdzieś czytałem opis użytkownika, podobny do Twojego i są już na liście do odsłuchu. W sumie nowe MA gold jak sie zastanowić też może nie dziwne ale nietypowe. A BW 705 dla kogoś kto je widzi pierwszy raz to w ogóle kosmos. Może zrobię sobie porównanie takich dziwolągów, a skreślę wszystkie typowe konstrukcje 🤔😂. Zawsze to jakas preselekcja. Przyznam, że bez maskownic te kolumny (PMC) są dla mnie na granicy estetycznej akceptacji ale ubrane w maskownice - spoko. Napisz co tam u Ciebie gra z tymi kolumnami, basy opisałeś zachęcająco ale jak reszta? U mnie zagra to z Teakiem i pre lampowym, więc nie szukam już tzw muzykalnosci, cokolowiek to znaczy, z kolumn nie ma się wylewać lepki syrop 😁. Zakladam, że jak masz pokój 10m to raczej bliskość ścian tylko im sprzyja, a nie odwrtonie. A co do płyt, jest tak jak napisałeś. Ludzi nie dziwi, ze ktoś ma kilka tysięcy playlist w streamingu ale tysiąc plyt? Po co? Kiedy to przesłuchasz? A ja już dawno przesluchalem i to uważniej niż słucha się streamingu. Płyty są dla mnie jak fotografie. Przypominają mi jaki byłem i co robiłem, raz to powód do dumy, a raz do wstydu, co robić? Tego właśnie słuchałem! A czasem nie muszę wcale słuchać, wystarczy wziąć płytę w rękę i już można sobie przypomnieć gdzie, kiedy i z kim tego słuchałem. Dlatego każda płyta zostaje u mnie na zawsze, jak fotografia w albumie. Dzięki za wpis, napisz jeszcze parę zdań, jak tam tego Milesa I spółkę słychać w szczegółach. Edytowano 5 godzin temu przez BlaBla 2 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Eksperymenty? Oni to stosują w monitorach studyjnych używanych w bardzo propfesjonalnym zakresie. Tu nie ma mowy o eksperymentach M<nie osobiscie to brzmienie urzekło. Może nie koniecznie Twenty 21 ale model 22 czy Gold super. A 26tki to juz ogolnie miodzio. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu (edytowany) 30 minut temu, Piotr Sonido napisał: Eksperymenty? Oni to stosują w monitorach studyjnych używanych w bardzo propfesjonalnym zakresie. Tu nie ma mowy o eksperymentach M<nie osobiscie to brzmienie urzekło. Może nie koniecznie Twenty 21 ale model 22 czy Gold super. A 26tki to juz ogolnie miodzio. Nie wyrywajmy słówek z kontekstu. Wiadomo, ze chodziło o każde nietypowe rozwiązanie, a takim chyba jest w odczuciu większości kolumna podstawkowa inna niż dwudrożna z br. 26 to chyba podłogówki więc nie. A pmc gold dlaczego super? Czy po prostu super ale posłuchaj sam😉. Bo pytam o jakies konkrety, a odpowiedź posłuchaj sam, jakkolwiek trafna, to zarazem najgorsza jaką się dostaje na forum. Pytam o to, czego nie wiem... Zgaduję po specyfikacji, ze model 22 to bardziej rozwinięty brat 21... Edytowano 4 godziny temu przez BlaBla Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu No właśnie nie do końca. Bo kolumny zamknięte na przykład swego czasu były dużo bardziej popularne. BR jest prostszy w konstrukcji, dlatego jest tego teraz więcej. Bo gra fajnym basem, zmiennym, jest małym monitorkiem. nie przesadza i ma bardzo naturalny ten zakres. Nie podkreśla tak góry jak 21ka. 1 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Model 22 ma większy woofer od 21 oraz dłuższą linię trsnsmisyjną. Jakość basu najlepsza jaką u siebie miałem (nie ilość). 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts