d00 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 16 minut temu, tmnich napisał: Niesamowite, chińczyk za 287 zł https://hifigo.com/products/smsl-su1?variant=43894019817711 gra równo i nie zakłamuje Wątpisz? Sprawdź pomiary na ASR, gdzie ten DAC jest w topce. Później zobacz sobie pomiary R2R i poziom zniekształceń. Co jak co, ale Twój R2R na pewno nie gra czyściej (równiej) od SU-1. Powiesz pewnie, że nie wierzysz w pomiary? A wierzysz w magię? Bo muzyka to dźwięk, dźwięk to fizyka. Wierzę bardziej fizyce i pomiarom niż temu co słyszę, bo sam po sobie widzę, że to jak słyszymy zależy od wielu rzeczy. Duże pole manewru ma tu psychika. Masz lepszy dzień, gorszy dzień. Dźwięk to bodziec. Możesz go odebrać w różny sposób. Edytowano 2 godziny temu przez d00 2 Odpisz, cytując
MacieQ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 19 minut temu, cymes napisał: DS oczywiście może się bardziej podobać jest bardziej impulsywny i ma bardziej ostry zarys góry. Tak efekciarskie i analityczne granie może się bardziej podobać szczególnie w elektronice i metalu. R2R gra bardziej miękkim detalem i stonowaną górą, co przykłada się na wrażenie bardziej basowego. U mnie zadziałała "magia" R2R ...czyli jak to mawiają - jak raz usłyszysz R2R nie wrócisz już do DS. Oczywiście to ja i mój narząd słuchu i moje preferencje brzmieniowe a z nimi jest jak z dupą ...każdy ma swoją 😁 3 Odpisz, cytując
tmnich Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 19 minut temu, d00 napisał: Wątpisz? Sprawdź pomiary na ASR, gdzie ten DAC jest w topce. Później zobacz sobie pomiary R2R i poziom zniekształceń. Co jak co, ale Twój R2R na pewno nie gra czyściej (równiej) od SU-1. Powiesz pewnie, że nie wierzysz w pomiary? A wierzysz w magię? Bo muzyka to dźwięk, dźwięk to fizyka. Wierzę bardziej fizyce i pomiarom niż temu co słyszę, bo sam po sobie widzę, że to jak słyszymy zależy od wielu rzeczy. Duże pole manewru ma tu psychika. Masz lepszy dzień, gorszy dzień. Dźwięk to bodziec. Możesz go odebrać w różny sposób. Mój pomiar rejestruje tutaj maksymalny próg bzdur, które piszesz. 1 Odpisz, cytując
Mar_Wal Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Dodam swoje 3 grosze jako posiadacz rzeczonego przetwornika. Zakupiłem go (za poradą jednego z forumowiczów) jeszcze chwilę przed całym "hypem" na niego i dziękuję za tę poradę @Tomasz Kluczynski merci Mój system, jakkolwiek budżetowy, ożył, zaczął grać pełniej, dostał mega powietrza, a ten tak tu objeżdżany / chwalony dół też się niesamowicie poprawił (w porównaniu do przetwornika z Eversolo DMP A6 gen 2). Ale ja to zielonka w temacie audio jestem, nieosłuchany, niedoświadczony to mogę źle słyszeć Tak czy inaczej cieszę z tego co mam teraz, na czas jakiś audionerwoza uspokojona a brzmienie, na tyle na ile mój tinnitus pozwala, zadowala i cieszy i bawi. 3 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 15 minut temu, MacieQ napisał: U mnie zadziałała "magia" R2R ...czyli jak to mawiają - jak raz usłyszysz R2R nie wrócisz już do DS. Oczywiście to ja i mój narząd słuchu i moje preferencje brzmieniowe a z nimi jest jak z dupą ...każdy ma swoją 😁 Jak dotąd najbardziej merytoryczny wpis wątku 🤭. Jedni nazwą to magią inni zwykłą psychologią, a jeszcze inni wiarą ale jest to element, który po prostu istnieje i niepotrzebnie niektórzy nie chcą tego przyznać, zbędnie snując jakieś bajania, interpretując wątpliwej jakości wykresy, tak jakby "podobanie się" miało jakąś skalę i nadawało się do mierzenia. Po prostu - jak sprzęt się podoba albo tym bardziej, gdy jest spełnieniem marzeń, to nagniemy świadomie lub nie, wiele faktów, by usprawiedliwić nasz wybór. To czysta psychologia (magia, wiara - niepotrzebne skreślić), mylona tu na forum, nie wiadomo dlaczego z psychoakustyką. Może ktoś napisze coś, co ma dla innych jakąkolwiek wartość poznawczą? Określenia takie jak: otwartość, ocieplenie, ożywienie i co tam jeszcze to takie zaklęcia - każdy rozumie to inaczej i one tak naprawdę nic nie znaczą. Niech ktoś wreszcie napisze coś konkretnego używając jakichś konkretnych przykładów - na tym DACu saksofon w utworze X brzmi tak, a na tym siak, a perkusja gra tu albo tam w taki, czy inny sposób, wokale są bliżej, dalej itd. Pisanina o otwarciu i ociepleniu dźwięku nic nie daje. Jesteśmy na forum użytkowników i słuchaczy, a mam wrażenie, że czytam cały czas ogólniki jak z opisu sprzętu rozesłanego redakcjom przez producenta. 5 Odpisz, cytując
leoś Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 19 godzin temu, mateolo2 napisał: @tmnich @leoś powiedzcie że u Was też tak jest 😂 U mnie ten kabelek siedzi stosunkowo ciasno ,oczywiście biorąc pod uwage,że to usb .Pozdro. Odpisz, cytując
d00 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Dnia 27.12.2025 o 17:19, mateolo2 napisał: Zgodnie z prośbą kolegów zakładam oddzielny wątek o Fiio Warmer R2R i zapraszam do dyskusji. Mnie dawno żaden sprzęcik tak miło nie zaskoczył. Jeszcze z takim komunikatem do twórcy wątku wyjdę. Skoro dział nazywa się “Nasze testy”, a zawiera jedynie zdjęcie i zaproszenie do dyskusji, to przepraszam bardzo, ale jaki to jest test? Wątek powinien zostać założony jeszcze raz i autor powinien napisać coś o tej magicznej paczce, coś więcej niż tylko o zaskoczeniu. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 11 godzin temu, KrólKiczu napisał: To może zacznijmy pisać, że "mamy wrażenie", że jakiś DAC sprawił, że kolumny zagrały niższym basem. Nie daj Bóg ktoś przeczyta ten wątek, kupi ten cudowny przetwornik i jego wrażenia będą zgoła inne 😉. W ten sposób możemy powiedzieć o każdej forumowej opini, recenzji czy teście. To tylko są nasze wrażenia... i nic więcej... Jednocześnie zauważam brak korelacji między wynikami pomiarów a jakością dźwięku... Dlatego (mimo że to dalej bardzo skąpe wiadomości) uważam że wincyj można wyciągnąć po odsłuchaniu na tubie kilkunastu filmików z danym klockiem Oczywiście nic nie zastąpi spokojnych testów we własnym bagienku (systemie) co jako jedyne w pełni polecam 1 Odpisz, cytując
leoś Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 19 godzin temu, mateolo2 napisał: Szkoda, że fiio nie zrobił tak, że te 4 lampy wystają na górze obudowy. Raz, żeby wyglądałoby to zaiebiscie z tymi wycieraczkami, a dwa ze nie byłoby problemu z temperaturami. Tu lampki wystają, jest bardziej sexy 😉 https://www.lineartubeaudio.com/products/aero-dac-digital-analog-converter Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 44 minuty temu Napisano 44 minuty temu (edytowany) 57 minut temu, d00 napisał: Jeszcze z takim komunikatem do twórcy wątku wyjdę. Skoro dział nazywa się “Nasze testy”, a zawiera jedynie zdjęcie i zaproszenie do dyskusji, to przepraszam bardzo, ale jaki to jest test? Może jego posiadacze czekają równy miesiąc na wygrzanie lamp bo liczą na słyszalne, spektakularne zmiany w stosunku do tego co słyszą teraz? A może Warmer jest tak transparentny, „bezosobowy” w systemie i tak bardzo podobny do innych przetworników, które posiadają właściciele Warmera, że ciężko coś o nim napisać. Jest też opcja, że to zakupowa wtopa tzw. „kupiłem okazyjną w stosunku do krajowej dystrybucji cenę” i myślenie jak to teraz szybko i bez straty sprzedać bo przecież wygląd każdego sprzętu hi fi w końcu się opatrzy, nawet tego z wycieraczkami. Odwagi Koledzy! Za swoje wrażenia w tym dziale więzienie nie grozi. Każdy rozumie, że pierwsze zakupy Warmera to tzw. „skok wiary” bo akurat w audio szaleje moda na R2R a tu jeszcze magia lamp dochodzi oraz nadzwyczajna jak na audio cena prosto od Chińczyka (chociaż ten bardzo brzydko zachowuje się w stosunku do swojej oficjalnej dystrybucji i powinien zablokować te „lewe” kanały sprzedaży) i zwyczajnie chcemy wierzyć w nadzwyczajność brzmienia takiego produktu. Edytowano 30 minut temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 43 minuty temu Napisano 43 minuty temu (edytowany) 1 godzinę temu, MacieQ napisał: U mnie zadziałała "magia" R2R ...czyli jak to mawiają - jak raz usłyszysz R2R nie wrócisz już do DS. Oczywiście to ja i mój narząd słuchu i moje preferencje brzmieniowe a z nimi jest jak z dupą ...każdy ma swoją 😁 Jak nie będziesz wmawiał wszystkim, że DS jest do du..., i tylko R2R ma jakość, to spoko. 1 godzinę temu, BlaBla napisał: Niech ktoś wreszcie napisze coś konkretnego używając jakichś konkretnych przykładów - na tym DACu saksofon w utworze X brzmi tak, a na tym siak, a perkusja gra tu albo tam w taki, czy inny sposób, wokale są bliżej, dalej itd. Słuszna uwaga. Co do R2R, jak powalczę z akustyką - na tyle, na ile będę mógł, to sprawdzę sobie z czystej ciekawości coś w tej topologii. Edytowano 35 minut temu przez Adi777 Odpisz, cytując
leoś Napisano 33 minuty temu Napisano 33 minuty temu 2 minuty temu, Adi777 napisał: Jak nie będziesz wmawiał wszystkim, że DS jest do du..., i tylko R2R ma jakość, to spoko. Bo to jest tak,że różni ludzie szukają w dzwięku ( MUZYCE) różnych rzeczy / wrażeń. I się zaczyna nawalanka,bo jeden twierdzi ,że musi byc SINAD 120 a to mu daje D/s , a drugiemu gra tylkp r2r najlepiej z lampkami . Panowie, polecam nie audiofilski kanal na you tube Arte concert np. J.M.Jarre in Sevilla . Peace. Odpisz, cytując
MacieQ Napisano 26 minut temu Napisano 26 minut temu 1 minutę temu, Adi777 napisał: Jak nie będziesz wmawiał wszystkim, że DS jest do du..., i tylko R2R ma jakość, to spoko. A czy ja coś takiego napisałem ??? Zwyczajnie brzmienie jakie otrzymałem dzięki R2R znacznie bardziej odpowiadało mojemu narządowi słuchu ale tak jak napisałem to moje uszy i moje preferencje. Korzystałem "kupę" czasu z dobrodziejstwa brzmieniowego DS i byłem zadowolony ale przyszedł czas że z czystej ciekawości chciałem posmakować R2R i sprawdzić czy owa "magia" to prawda czy też mit ...w moim przypadku "magia" zadziałała. Ale złego słowa nie powiem na DS bo zarówno DS jak i R2R są świetne a kwestia który z nich będzie użytkowany zależy od wyłącznie osobistych wymagań odnośnie brzmienia. 3 Odpisz, cytując
cymes Napisano 11 minut temu Napisano 11 minut temu (edytowany) 35 minut temu, Adi777 napisał: Co do R2R, jak powalczę z akustyką - na tyle, na ile będę mógł, to sprawdzę sobie z czystej ciekawości coś w tej topologii. Zanim ktoś skrytykuje to powinien sprawdzić. Naczytałem się opowieści, sprawdziłem i został u mnie Audio-GD R-1 NOS. To nie bajki, to fakt że wielu osobom się bardzo podoba i stworzyła się moda, to nie znaczy że każdy ma w nią iść z zamkniętymi uszami. Edytowano 8 minut temu przez cymes Odpisz, cytując
Recommended Posts