Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Nie ma , powiadasz. Nie chcę tu się pastwić nad urządzeniem, którego nawet nie miałem okazji posłuchać , po prostu wczoraj bawiłem się poziomami wzmocnienia w RME i naszło mnie takie pytanie. Po co są te wskaźniki w Warmerze ? 

Chyba po prostu, żeby było ładnie - ja lubię ładnie. Po co są wycieraczki w Sccuphase, Luxmanach czy w wysokich modelach Yamaha?

@pukko pocztex.

Edytowano przez bartleby
Napisano
1 godzinę temu, jakubk napisał:

Niestety z tym nie pomogę ponieważ ja swoje zamówienie anulowałem. Ten proces przebiegł akurat bardzo sprawnie - oddali całość pieniędzy w chyba 2 dni + dostałem kupon (kilkanaście USD) na następne zakupy.

Również anulowałem zamówienie,potwierdzam procedura anulowania  oraz zwrotu środków przebiegła szybko stwierdziłem po kilku zapytaniach że nie warto aż tyle czekać.

Wczoraj zamówiłem na Ali Express cena podobna a przesyłka już w drodze.

Napisano (edytowany)
38 minut temu, bartleby napisał:

Po co są wycieraczki w Sccuphase, Luxmanach czy w wysokich modelach Yamaha?

W DAC-ach ? We wzmacniaczach to ma sens, ale po co w DAC-u bez możliwości ingerencji ?

Edytowano przez tomek4446
Napisano
16 minut temu, tomek4446 napisał:

We wzmacniaczach to ma sens, ale po co w DAC-u bez możliwości ingerencji ?

Jaki sens ma we wzmacniaczu, pytam szczerze z ciekawości bo mam w końcówce i to dla mnie tylko ozdoba.

Napisano
2 godziny temu, pukko napisał:

Pytanie do tych, którzy zamawiali w HIFIGO, jaka firma wozi/dostarcza to już w Polsce?

Poczta Polska VIA Nederlandy - z reguły naliczają tylko opłatę celną za odprawę ok 20zł (zakup z ALi podobnie / jest cena 1650 -- klikasz i płacisz 1340, lecz czas oczekiwania do kwietnia)

Napisano
3 minuty temu, JACEK HABRAJSKI napisał:

Poczta Polska VIA Nederlandy - z reguły naliczają tylko opłatę celną za odprawę ok 20zł (zakup z ALi podobnie / jest cena 1650 -- klikasz i płacisz 1340, lecz czas oczekiwania do kwietnia)

Z hifigo niczego nie naliczają.

Napisano
26 minut temu, cymes napisał:

Jaki sens ma we wzmacniaczu, pytam szczerze z ciekawości bo mam w końcówce i to dla mnie tylko ozdoba.

Mi tylko raz były naprawdę przydatne przy balansie kanałów. Poza tym dziś montuję je głównie ze względu na design. Z wyglądem bywa różnie, kwestia gustu — w McIntoshu prezentuje się to raczej przeciętnie.

Napisano (edytowany)

Pojawiło się tu parę opinii jak Warmer gra, ale chyba nie do wszystkich dotarło, bo dalej są pytania lub zakupy w ciemno i zdziwienie.

Fiio Warmer R2R gra inaczej niż DAC-i "delta-sigma" . To oldschoolowa konwersja, która omija intensywne przetwarzanie cyfrowe w przetwornikach DAC z chipami. Więc nie jest sucho i analitycznie jak w niedrogich "delta-sigma". Nie jest to kremowy, eufoniczny DAC.  Podkolorowuje tu i uwdzie, dodaje i odejmuje. Ten "ulampiowiony" przetwornik cyfrowo-analogowy R2R nie każdemu przypadnie do gustu, mnie przypadł i tyle. 

Więc Dla Kogo ? Dla słuchaczy sfrustrowanych "odtłuszczonym" i dziwnym brzmieniem przesyłania strumieniowego.

Jak Sam nie posłuchasz to się nie przekonasz.  

26 minut temu, bartleby napisał:

Z hifigo niczego nie naliczają.

Jeżeli odprawia Poczta to zawsze nalicza za "papierkową" odprawę (nie mylic cłem i vatem) Muszą na czymś zarabiać bo cienko przędą.

Edytowano przez JACEK HABRAJSKI
poprawiono błedy
Napisano
2 minuty temu, JACEK HABRAJSKI napisał:

sfrustrowanych "odtłuszczonym" i dziwnym brzmieniem przesyłania strumieniowego

Przesył danych cyfrowych nie wywołuje żadnych efektów brzmieniowych to neutralna transmisja. Za to istnieje wiele pośrednich czynników które wpływają mocno na brzmienie zanim zostanie przetworzone na analog, w dużej mierze przed dac.

Napisano (edytowany)
8 minut temu, bartleby napisał:

Nie ma odprawy, przychodzi jak ze sklepu w EU. Nie wiem jak.

te 20 dychy są nieistotne, ważne że CŁO i VAT omijąją przez NL i w kieszeni 3-4 stówki zostają !

7 minut temu, cymes napisał:

Przesył danych cyfrowych nie wywołuje żadnych efektów brzmieniowych to neutralna transmisja. Za to istnieje wiele pośrednich czynników które wpływają mocno na brzmienie zanim zostanie przetworzone na analog, w dużej mierze przed dac.

nie chodziło mi o "efekty" bo ich nie ma / przesył przez COAX też wiadomo ze bez efektów płynie ...

Edytowano przez JACEK HABRAJSKI
poprawiono błedy
Napisano
19 minut temu, JACEK HABRAJSKI napisał:

Podkolorowuje tu i uwdzie, dodaje i odejmuje. Ten "ulampiowiony" przetwornik cyfrowo-analogowy R2R nie każdemu przypadnie do gustu, mnie przypadł i tyle. 

Dokładnie. I mi też podszedł, ale niektórym innym nie.

21 minut temu, JACEK HABRAJSKI napisał:

Jeżeli odprawia Poczta to zawsze nalicza za "papierkową" odprawę (nie mylic cłem i vatem)

Mi też nic poczta nie naliczyła.

Napisano
13 minut temu, JACEK HABRAJSKI napisał:

nie chodziło mi o "efekty" bo ich nie ma / przesył przez COAX też wiadomo ze bez efektów płynie ...

Właśnie że efekty są, nie tylko przy połączeniu fizycznym transportu do dac, szczególnie przy streamingu - jitter skorelowany, stabilność czasowa strumienia, szum hf, common mode noise, pętle masy, stabilność prądowa. Oprócz danych jest wiele innych części sygnału elektrycznego które wpływają na brzmienie w zależności później od rodzaju dac i filtrów.