Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Mam takie pytanie czy wiim ultra czy rotel a12 mk2 na lepszy dac?

Druga kwestia to połączenie z tego co czytałem to jak się podłączy otwarzacz sieciowy do rotela poprzez wejścia cyfrowe i na to wychodzi że również przez USB pc to będzie grał dac rotela a nie otwarzacz sieciowego to prawda? 

Screenshot_2026-01-01-22-56-24-506_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg

Screenshot_2025-12-29-22-42-18-212_com.miui.gallery.jpg

Napisano

Hej, to musiałby określić ktoś, kto słuchał obu sprzętów jeden po drugim i porównywał te przetworniki. Takich osób wielu nie ma. 

I tak, jak podepniesz się wejściami cyfrowymi (w tym USB), to będzie grał DAC z Rotela. Jeśli masz oba sprzęty, to najlepiej sprawdzić samemu na własne uszy :) 

Napisano
4 minuty temu, rafica napisał:

Ja potrzebuję odtwarzacz sieciowy 

To jak kupisz wiim to podłączysz,raz jeden ,raz drugi ,porównasz i zostawisz lepszy.

Na tym pułapie cenowym możesz nie wychwycić różnicy,zależy jak bardzo masz audiofilskie ucho:).

Ja przynajmniej nie slyszałem różnicy,pomiędzy heglem h70(myślę że podobny pułap co twój rotel) a wiim ultra.

Napisano
9 minut temu, rafica napisał:

No właśnie. A najlepsza jakość połączenie to przez co?

To sprawa bardzo subiektywna , do oceny samemu. W przypadku streamera bardziej skupiłbym się na aspektach praktycznych obsługi , jakości aplikacji , wyświetlacza niż na różnicach w DAC-ach. 

Napisano

No właśnie. Musi być streamer z chromecast. Na wyświetlaczu nie zależy mi bo i tak będę obsługiwał telefonem aplikacje. Więc myślę o wiim podobno ma dobrą aplikacje do sterowania . 

Druga sprawa w grę wchodzą 2 no może 3 modele wiima. Przyjmijmy że będzie podłączony cyfrowo to tutaj wchodzą 2 modele wiim pro albo pro plus w sumie ultra też . Natomiast przez USB to tylko wiim ultra. Niby najlepsza jakość ponieważ 32bity a pozostałe 24bity . Tyle z teorii a w praktyce że Spotify itp to jak piosenka jest w dobrej jakości to pewnie 24 bit 

Trzecia sprawa jest taka skoro streamer sieciowy ma być wyłącznie w roli otwarzacz pomijając dac wiim to chyba żadnej różnicy nie będzie pomiędzy tymi modelami w dźwięku? 

Teraz tak pomijając czy będzie podłączony  po Wi-Fi czy Ethernet to bardziej chodziło mi o podłączenie do rotela coaxial czy optyk który ma lepszą jakość albo po prostu bezstratne połączenie ale to w wiim pro albo pro plus.  Bo ultra to chyba najlepiej przez przewód USB. 

Ogólnie jeżeli wiim będzie tylko otwarzaczem i nie będzie różnicy w dźwięku pomiędzy tymi modelami to wiim pro byłby najlepszą opcją. 

Napisano
4 minuty temu, rafica napisał:

Teraz tak pomijając czy będzie podłączony  po Wi-Fi czy Ethernet to bardziej chodziło mi o podłączenie do rotela coaxial czy optyk który ma lepszą jakość albo po prostu bezstratne połączenie ale to w wiim pro albo pro plus.  Bo ultra to chyba najlepiej przez przewód USB

Ja się wypowiadam o wiim ultra bo taki mam.

Jak go podłączysz przez USB z rotelem,to zagra dac z rotela.

Jeśli chcesz żeby zagrał wiim to masz do wyboru,najbardziej klasyczne 2xrca lub coax albo optyk.