tomstr Napisano wczoraj o 11:49 Napisano wczoraj o 11:49 (edytowany) Witam serdecznie, Poprosiłbym bardziej doświadczonych lolegów o poradę, jakiego sprzętu powinienem szukać. Obecnie w mieszkaniu w salonie ca.20m2 mam ustawiony amp yamaha r-n602. Gra to z monitorami Polk Audio ES20. Źródłem było przez długi czas spotify, obecnie częściej winyl z gramofonu fisher mt 6355. Zdaję sobie sprawę z jakości obecnego rozwiązania. W niedługim czasie czeka mnie przeprowadzka do nowego domy, w którym chciałbym nagłośnić salon 37 m2 z sufitem katedralnym. Amp i głośniki oczywiście muszę wymienić, ale nie wiem nawet co mógłbym przetestować. Chciałbym, żeby dźwięk nie był w żadną stronę przesunięty, bardziej zrównoważony. Lubię, jak jest dużo przestrzeni, żeby poszczególne instrumenty i wokale były słyszalne, z tak zanym powietrzem między nimi. Jeżeli chodzi o budżet, to chciałbym się zmieścić w 10000, zostawiając wyłącznie gramofon, ewentualnie wymieniając wkładkę. Obecna at vmn95e. Sprzęt może być z drugiej ręki, jeżeli dzięki temu zyskam na jakości. Edytowano wczoraj o 12:05 przez tomstr Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano wczoraj o 19:32 Napisano wczoraj o 19:32 7 godzin temu, tomstr napisał: W niedługim czasie czeka mnie przeprowadzka do nowego domy, w którym chciałbym nagłośnić salon 37 m2 z sufitem katedralnym. 7 godzin temu, tomstr napisał: Jeżeli chodzi o budżet, to chciałbym się zmieścić w 10000 Chyba o jedno zero za mało,duża kubatura wymaga mocy. Gdybym miał taki budżet,przy dużej powierzchni do wypełnienia dźwiękiem,to bym szedł w moc nie detal,który przy pewnych kompromisach da się osiągnąć. Niskobudzetowy detal zniknie w tej przestrzeni. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano wczoraj o 19:47 Napisano wczoraj o 19:47 Kolego @Sundin997 chyba nie sądzisz, że kolega @tomstr tak sobie doda to zero do budżetu. @tomstr czy chcesz nagłośnić całe pomieszczenie,czy też będziesz miał gdzieś kącik audio? Skoro bierzesz pod uwagę używki, masz szansę na więcej jakości/mocy w budżecie. Wrzuć może jakiś schemat pomieszczenia z zaznaczonym miejscem ,gdzie miałby stać sprzęt. To pomoże kolegom trafniej doradzać. Odpisz, cytując
tomstr Napisano wczoraj o 19:47 Autor Napisano wczoraj o 19:47 13 minut temu, Sundin997 napisał: Chyba o jedno zero za mało,duża kubatura wymaga mocy. Uważasz, że bez 100k nie nagłośnię tego salonu? Bo nie bardzo rozumiem twoją odpowiedź. Aż takim audiofilem nie jestem, żeby wydawać 100000 na klocki hifi. Chcę po prostu jakościowo posłuchać muzyki w swoim nowym salonie. 3 minuty temu, Nowy75 napisał: czy chcesz nagłośnić całe pomieszczenie,czy też będziesz miał gdzieś kącik audio Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano wczoraj o 19:52 Napisano wczoraj o 19:52 1 minutę temu, tomstr napisał: Uważasz, że bez 100k nie nagłośnię tego salonu? Bo nie bardzo rozumiem twoją odpowiedź. Aż takim audiofilem nie jestem, żeby wydawać 100000 na klocki hifi. Chcę po prostu jakościowo posłuchać muzyki w swoim nowym salonie. Nie o to chodzi,dasz radę taniej. Tylko chciałem ci rozruszać temat,bo widziałem że od 7 godzin nikt nie odpisuje:). I już się ktoś pojawił. Może nie jedno aż o jedno zero więcej,ale przeczytaj sobie jeszcze raz swoje wymagania. Na luzie. Odpisz, cytując
tomstr Napisano wczoraj o 19:52 Autor Napisano wczoraj o 19:52 Odsłuch z pozycji foteli w salonie. Kolumny na ścianie naprzeciwko. 1 minutę temu, Sundin997 napisał: Nie o to chodzi,dasz radę taniej. Spoko. Rozumiem o czym piszesz. Może nie nagłośnię całego salonu i takiej potrzeby też nie mam. Powyżej wrzuciłem plan jak to wygląda. Zdaję sobie po prostu sprawę, że moja r-n602 z podstawkami się tam zgubi. Potrzebuję coś mocniejszego, ale nie chcę się koncentrować na mocy, tylko na jakości. Nie słucham muzyki wybitnie głośno, tak na średnim poziomie, gatunki głównie blues i soul z lat 70. Dużo fajnych instrumentów i wokalu ale bez hałasu i chciałbym to ws,ystko usłyszeć. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano wczoraj o 20:00 Napisano wczoraj o 20:00 @tomstr całkiem dobre miejsce i proporcje pokoju. No to czekamy na propozycje kolegów,a może i branża wyczaruje coś z egzemplarzy demonstracyjnych w dobrej cenie😁 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano wczoraj o 20:01 Napisano wczoraj o 20:01 (edytowany) 12 minut temu, tomstr napisał: Odsłuch z pozycji foteli w salonie. Kolumny na ścianie naprzeciwko. Spoko. Rozumiem o czym piszesz. Może nie nagłośnię całego salonu i takiej potrzeby też nie mam. Powyżej wrzuciłem plan jak to wygląda. Zdaję sobie po prostu sprawę, że moja r-n602 z podstawkami się tam zgubi. Potrzebuję coś mocniejszego, ale nie chcę się koncentrować na mocy, tylko na jakości. Nie słucham muzyki wybitnie głośno, tak na średnim poziomie, gatunki głównie blues i soul z lat 70. Dużo fajnych instrumentów i wokalu ale bez hałasu i chciałbym to ws,ystko usłyszeć. To napisz jeszcze jak daleko będziesz siedział od glosnikow? Teraz dopiero zaczaiłem ten rysunek czyli około 4 m? Edytowano wczoraj o 20:05 przez Sundin997 Odpisz, cytując
tomstr Napisano wczoraj o 20:03 Autor Napisano wczoraj o 20:03 1 minutę temu, Sundin997 napisał: To napisz jeszcze jak daleko będziesz siedział od glosnikow? 3 do 4 metrów. Rzuć okiem a układ który wrzuciłem. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano wczoraj o 20:16 Napisano wczoraj o 20:16 6 minut temu, tomstr napisał: 3 do 4 metrów. Rzuć okiem a układ który wrzuciłem. Moim zdaniem będziesz miał problem basem,bo on się rozejdzie przy takie kubaturze i dźwięk będzie chudy. Jeśli chodzi standardowe kolumny ,to bym celował z wooferami 20 cm . Na myśli w tej chwili przychodzi mi heco aurora 1000. Co do wzmaka to wolę nie polecać,niech ktoś inny się wypowie,bo ja bym to skleił z DIY IcePower 1200as2 ,dobry dac na wysokich akm i wiim ultra jako streamer na którym bym korygował peq w dsp. Na gramofonach się nie znam. Całość osiągalna w 10k Ale są różne drogi. Odpisz, cytując
tomstr Napisano wczoraj o 20:22 Autor Napisano wczoraj o 20:22 5 minut temu, Sundin997 napisał: ędziesz miał problem basem A czy ewentualne dostawienie suba, w przypadku faktycznych problemów z basem ma sens? Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano wczoraj o 20:24 Napisano wczoraj o 20:24 Przed chwilą, tomstr napisał: A czy ewentualne dostawienie suba, w przypadku faktycznych problemów z basem ma sens? Ma ale patrz na budżet. Kupisz sobie ,będzie mniej na resztę. No chyba że 10k plus sub. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano wczoraj o 20:36 Napisano wczoraj o 20:36 10 minut temu, tomstr napisał: czy ewentualne dostawienie suba, w przypadku faktycznych problemów z basem ma sens Pewnie ma,ale po pierwsze ,musisz pamiętać o budżecie ,tak jak radzi @Sundin997,po drugie,nie wystarczy go postawić i podłączyć,patrz popularny ostatnio wątek o subie do 4000. Odpisz, cytując
tomstr Napisano wczoraj o 20:41 Autor Napisano wczoraj o 20:41 14 minut temu, Sundin997 napisał: No chyba że 10k plus sub Budżet jest troszkę elastyczny. Wynika bardziej ze zdrowego rozsądku niż z braku finansowania. Poza tym nie trzeba go kupować od razu. Najpierw szedłbym i tak w wypożyczanie i odsłuch zestawów u siebie na miejscu, a po wybraniu odpowiedniego zapadnie decyzja, czy trzeba dokładać basu. Odpisz, cytując
d00 Napisano wczoraj o 20:52 Napisano wczoraj o 20:52 No już bez przesady, że za 10K się nie da zbudować fajnie grającego zestawu do salonu, nawet o większym metrażu. 😂😂😂 Niektórym to serio się tu w głowie przewraca. Jutro dzień pracujący, marketingowcy sklepowi się pojawią i coś Ci podpowiedzą. Sub do takiego pomieszczenia wg mnie konieczność. Zawsze można popatrzyć na używki, niekoniecznie nówki. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano wczoraj o 20:57 Napisano wczoraj o 20:57 (edytowany) 8 minut temu, d00 napisał: Jutro dzień pracujący, marketingowcy sklepowi się pojawią i coś Ci podpowiedzą To jest dopiero rada. Moim zdaniem,oni powinni tutaj bana dostać. Ale to się nie stanie,bo zapewni po cześci sponsorują to forum Tak jak mi powiedział kolega który pracował w marketingu,najpierw polecasz to co ci daje największą marże a dopiero później to co jest dobre. Edytowano wczoraj o 21:01 przez Sundin997 Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 21:15 Napisano wczoraj o 21:15 (edytowany) @tomstr zostaw Yamahę i skup się na kolumnach. Wzmacniacz mocy ma dosyć, a za dychę spokojnie kupisz porządne kolumny. Bardziej niż o braki basu bałbym się o jego nadmiar - może u Ciebie dudnić. Może być też spory problem z pogłosem. Poczekaj z zakupami. Najpierw pograj w nowym lokalu na tym, co masz i zdiagnozuj potencjalne problemy. Potem się zobaczy. Edytowano wczoraj o 21:16 przez Kraft 1 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano wczoraj o 21:23 Napisano wczoraj o 21:23 9 godzin temu, tomstr napisał: yamaha r-n602. Gdzieś mi umknęła ta Yamaha swojego czasu Heco było polecane z Yamaha. 5 minut temu, Kraft napisał: Najpierw pograj w nowym lokalu na tym, co masz i zdiagnozuj potencjalne problemy. Potem się zobaczy Tak powinien każdy zrobić. Ale przeważnie każdy chce od razu odp. I jak tu czegoś nie zasugerować. Przynajmniej temat się rozruszał... Odpisz, cytując
maciek72 Napisano wczoraj o 21:23 Napisano wczoraj o 21:23 Plus https://www.olx.pl/d/oferta/buchardt-s300-mkll-CID99-ID16JM3h.html Sub zbędny Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano wczoraj o 21:33 Napisano wczoraj o 21:33 7 minut temu, maciek72 napisał: Plus https://www.olx.pl/d/oferta/buchardt-s300-mkll-CID99-ID16JM3h.html Sub zbędny Nie chce się kłócic ale jakbym miał może 75 lat na karku to by mi takie buchardty na basie wystarczyły. Ale ze mam 45 to wolę 15 cali Nie wiem jak autor wątku Odpisz, cytując
tomstr Napisano wczoraj o 21:43 Autor Napisano wczoraj o 21:43 17 minut temu, Sundin997 napisał: Tak powinien każdy zrobić. Pewnie tak zrobię. Myślałem, że moja yamaha nie uciągnie porządnych kolumn, które wystarczą na taki salon. Ale w sumie to nie lubię słuchać nazbyt głośno. Co do rozmiaru basu to jak najbardziej 15 cali lub więcej. Pytanie, jakich kolumn potestować z tą yamaha? Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano wczoraj o 21:48 Napisano wczoraj o 21:48 3 minuty temu, tomstr napisał: Pewnie tak zrobię. Myślałem, że moja yamaha nie uciągnie porządnych kolumn, które wystarczą na taki salon. Ale w sumie to nie lubię słuchać nazbyt głośno. Co do rozmiaru basu to jak najbardziej 15 cali lub więcej. Pytanie, jakich kolumn potestować z tą yamaha? Poszukaj na forum. Swojego czasu te yamaszki były zestawiane często z heco aurora 700 i 1000 Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 21:59 Napisano wczoraj o 21:59 14 minut temu, tomstr napisał: Pytanie, jakich kolumn potestować z tą yamaha? Najpierw posłuchaj na tym, co masz. Potem podziel się odczuciami, to będziemy myśleć konkretniej. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Hej Powyższy komentarz Krafta podsumował to, co chciałem napisać. Najpierw odsłuch w nowym miejscu, określenie tego, czego Ci brakuje, a dopiero potem szukanie nowych rozwiązań Odpisz, cytując
Recommended Posts