Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć.

W temacie poprawy akustyki można na forum znaleźć niemal wszystko, ale nie udało mi się trafić na temat w którym użytkownicy dzieliliby się swoimi własnymi projektami absorberów z wełny PT80. Tych najczęściej stosowanych - do likwidacji pogłosu, zmniejszenie rezonansów własnych pomieszczenia, ale bez szczegółów technicznych, nazwijmy to ogólnie - do poprawienia akustyki tanim kosztem.  

Na YT jest już sporo filmów instruktażowych do zrobienia ustrojów o wymiarach 120x60x10 (lub podobnych) w których siedzi jeden płat wełny PT80 docięty do profili aluminiowych i ramy ze sklejki lub z innego materiału. Są różne opcje - sama rama, albo z plecami, z frontem obitym tylko materiałem albo z frezowanym frontem co staje się już płytą akustyczną a nie absorberem. 

Wiem, że dziś każdy woli kupić coś gotowego, bo koszty nie są duże jeśli ktoś potrzebuje 2 czy 4 ustroje to faktycznie bez sensu, ale ja chciałbym zrobić kilkanaście i stąd pomysł na DIY :)

Jest sporo patentów na wykonanie tego poprawnie - np. stosowanie lakieru do włosów aby wełna się mniej pyliła, ale pewnie trzeba to robić z głową bo przecież ma ona wchłaniać dźwięk a nie go odbijać jeśli przesadzimy itd. 

Ma ktoś do polecania jakiś filmik z YT wg którego sam robił i efekt wyszedł lepszy od oczekiwań ? A może warto coś odradzić ? Ilu z Was robiło takie ustroje? Może to jednak niszowy temat i trzeba próbować uczyć się na własnej skórze? ;)

Napisano
1 godzinę temu, Arek_Gd napisał:

Jest sporo patentów na wykonanie tego poprawnie - np. stosowanie lakieru do włosów aby wełna się mniej pyliła, ale pewnie trzeba to robić z głową bo przecież ma ona wchłaniać dźwięk a nie go odbijać jeśli przesadzimy itd. 

Mam jak to określiłeś płyty akustyczne :) Polecam nie bawić się w żadne lakiery do włosów tylko owinąć wełnę agrowłókniną na to dać materiał i tyle. Co do kosztów to musisz to skalkulować. Zrobienie ramy nie jest trudne , jak nie chcesz frezować boków pod plecy to wystarczy zróżnicować głębokość ramy poprzez dołożenie węższych listew. Koszt zależy od użytego materiału i ceny w jakiej jesteś w stanie go kupić.

IMG_4586.JPG

IMG_4592.JPG

IMG_4589.JPG

IMG_4546.JPG

Napisano

Sam robiłem ale nie panele, z rozpędu wyszła mi cała ściana i jeszcze trochę pod kanapą 😁. @Rega ma super eleganckie ustroje! Podobnie jak @tomek4446 owijalem agrowłókniną, a na wierzch dawalem zwykly material tapicerski. Zamiast PT80, ktorej nie ma chyba w ogóle w detalu, uzylem welny skalnej o podobnej gęstości, chyba 85 kg/m, zdaje się fasadowej. Grubość 15-20 -cm. Koszty? Nieporównywalnie niskie do gotowych. 

20260109_190902.jpg.1e4ae0425a8eeececec7e587e8b224ae.jpg

20260109_191005.jpg.401892eee2b27703b9b0c3abe4a5350a.jpg

20260109_191057.jpg.0f0d4e1e882dba63bb3c50ef1a04a2e3.jpg

20260109_191040.jpg.b7853bb89cb469188d01c2e124bc4031.jpg

Napisano

Jeśli robi się we własnym zakresie, nawet ze sklejki, zamiast z płyty mdf, jak na ogół proponują sprzedawcy, to koszt wykonania mieści się w 25--30% tych kupowanych. Oczywiście, nie liczy się kosztów własnej pracy:). Można też indywidualnie dopasować sobie wymiary i kolor. Ja pozostwiłem naturalny kolor drewna. 

Napisano (edytowany)
7 minut temu, Rega napisał:

Jeśli robi się we własnym zakresie, nawet ze sklejki, zamiast z płyty mdf, jak na ogół proponują sprzedawcy, to koszt wykonania mieści się w 25--30% tych kupowanych. Oczywiście, nie liczy się kosztów własnej pracy:). Można też indywidualnie dopasować sobie wymiary i kolor. Ja pozostwiłem naturalny kolor drewna. 

Na jednym ze zdjęć widać, ze używałeś chyba bardzo miękkiej wełny. To bylo przemyślane, czy brałeś co bylo pod ręką? Zastanawiałem się nawet nad użyciem wełny podłogowej  chyba 120 czy 150 kg/ m ale obawiałem się czy efekt będzie odpowiedni. Pisali tu na forum, ze zbyt twarda wełna nadaje sie co prawda na basy ale juz nie na wysokie. A chodzilo mi w sumie o absorber szerokopasmowy.

Edytowano przez BlaBla
Napisano (edytowany)

Nie jest miękka tak , jak ta z rolki. Kupowałem wełnę akustyczną w płatach, w Castoramie. W mniejszych i sześciokątach jest PT 80 ze starych zapasów. A ta akustyczna, zastosowana w ustrojach profilowanych była zastosowana celowo ze względu na to, iż wewnątrz jest jeszcze membrana ze sklejki, a wełna akustyczna, dzięki swojej elastyczności lepiej ułożyła się wewnątrz, wypełniając wnętrze, a pozostawiając profilowaną pustkę. Ściana tylna zamknięta arkuszem sklejki. No i ze względu na zastosowanie perforowanych ścian przednich te ustroje to raczej hybrydy. Zarówno absorbery, jak i dyfuzory :)

IMG_20250615_182622.jpg

IMG_20250615_191304.jpg

IMG_20250616_201006.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano

@Slawko69 Jeśli chodzi o wzory płyt czołowych - tu , niestety, potrzebny laser CNC. Mnie nie stać. Zamawiam gotowe. Opisuję wzór lub wysyłam zdjęcie, opisuję interesujące mnie wymiary oraz okreslam grubość sklejki. Nie jest to drogie. Sklejkę do samej skrzynki kupuję w Castoramie. Docinam , kleję, szlifuję i łaczę w ustroje już sam. Żadna tajemnica.

IMG_20250206_155731.jpg

IMG_20250308_161931.jpg

Bez tytułu.jpg

Napisano

Najgorzej się zabrać. Wbrew pozorom, najwięcej czasu zajęły mi te małe sześciokąty. Trudno było ręcznie dopasować. Natomiast czas wykonania jednego największego ze zdjec to dwa popołudnia. Nie licząc lakierowania. Musiałem kilkakrotnie  bo sklejka była surowa i piła lakier jak głupia:). Mam materiał na następne sześć sześciokątów i też trudno mi się zabrać. Materiał czeka od dwóch lat:). Może w tym roku zrobię. Teraz będzie mi łatwiej bo mam elektryczną piłę kątową, stołową szlifierkę itp. Pierwsze robiłem całkowicie recznie.

20200320_154700.jpg

IMG_20220219_183939.jpg