Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
2 godziny temu, Rob74 napisał:

która wkładka gramofonowa będzie najlepszym wyborem pod ramię gramofonu Gold Note T 5,

Z tego co doczytałem to ramie lekkie /masa efektywna 10g/ , zaleca się więc wkładki o średniej lub wysokiej podatności. Tutaj możesz sobie sprawdzić , do masy efektywnej dodajesz masę śrubek i headshella.

rezonans.PNG

Napisano
1 godzinę temu, Q21 napisał:

Cześć :) Jaki powód zmiany? Czego oczekujesz brzmieniowo od nowej wkładki? 

Powód jest bardzo prosty, uszkodziłem igłę w Hana, więc potrzeba nowej. Bardziej muzykalne brzmienie. 

42 minuty temu, Audio Autonomy napisał:

No i jaki budżet zakładamy? :)

Budżet to max do 1500-2000

Napisano

To zależy od szlifu wkładki i innych cech konstrukcji wkładki. W każdym razie przy tym budżecie, chyba łątywiej będzie o dobrą MM. Jeżeli szukasz muzykalnej wkładki, to możesz pomyśleć o Nagaoka MP150. Ona lepiej by się sprawdziła na cięższym ramieniu, ale tu też powinna się w miarę zgrać.

Alternatywnie poszukaj Shure M95  lub Ortofona VMS20 i dokup przyzwoitą igłę. Nie będzie tylu detali, ale muzykalność i "gęstość" średnicy powinna Ci się spodobać :)

Napisano
1 godzinę temu, Audio Autonomy napisał:

To zależy od szlifu wkładki i innych cech konstrukcji wkładki. W każdym razie przy tym budżecie, chyba łątywiej będzie o dobrą MM. Jeżeli szukasz muzykalnej wkładki, to możesz pomyśleć o Nagaoka MP150. Ona lepiej by się sprawdziła na cięższym ramieniu, ale tu też powinna się w miarę zgrać.

Alternatywnie poszukaj Shure M95  lub Ortofona VMS20 i dokup przyzwoitą igłę. Nie będzie tylu detali, ale muzykalność i "gęstość" średnicy powinna Ci się spodobać :)

Dziękuję za informację. 

Napisano

Mam Hane EL  jak na MC ona gra  nawet ciepło muzykalnie . Jak chcesz fajne przyjemne brzmienie to polecam Nagaoka MP110 mam i wole ją od  tejHany i ATVM745xML ,którą równiez mam. Jakoś najlepiej mi sie słucha  starych płyt na Nagaoce ,najtansza  a wole ją od tych drozszych wkładek.

Napisano

Dzięki za informację, dużo osób pozytywnie mówi o tej wkładce, ja oczywiście nie neguje hana, ale muszę z konieczności wymienić, więc chciałbym spróbować coś innego. Jeszcze mam na myśli wkładkę Sumiko,więc chyba to będzie jedna z tych - Nagaoka 110 lub Sumiko olympia. 

Napisano (edytowany)

Nagaoka to bedzie ok poszukaj na aukcjach są ponizej 500 zł albo z Japonii sprowadz tez idzie za 500 wyrwać. Igła krótko trzyma koło 300 godzin ale jest tania z Japoni w okolicach 250 zł kosztuje. Mozna kupić lepszy szlif z Nagaoki MP150 czy MP200  jak bedzie ci mało detali. Mi brzmienie MP110 przypasowało dla niektorych jest takie potulne a mnie to pasuje.W muzyce takiej jak Pink Floyd,Led Zeppelin sprawdza sie idealnie. MP to nie sa typowe MM bliżej im do MC w budowie stąd lepsze brzmienie niż wkładki MM innych producentów w podobnej cenie z prostym szlifem eliptycznym.

Ja byłem w szoku że mi sie brzmienie MP110 bardziej spodobało niż Hana EL czy ATVM740ML ni e wierzyłem że taka prosta tania wkladka ładnie gra.

Edytowano przez Sławomir Unknown