radziu11 Napisano 26 stycznia Napisano 26 stycznia Witam Wszystkich, zastanawiam się nad zakupem kolumn: MA 7G 300 SILVER/ B&W 603 S3. Pomieszczenie 23m3 Wzmacniacz CXA 81 Odtwarzacz CXN100 Sub SVS SB-1000 PRO Muzyka POP, DANCE - GŁÓWNIE STREAMING Proszę o opinie głównie użytkowników wymienionych kolumn. 1 Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 26 stycznia Napisano 26 stycznia Cześć, Z B&W dobrze brzmią z nie co ciemniejszą elektroniką. Więc szanse są .W wymienionej muzyce, na brak basu, dynamiki i stanowczości narzekać niepowinieneś. Ale żeby podejść do sprawy fachowo, proponuję zwyczajnie odsłuch i to najlepiej najpierw w salonie a potem w domu 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 27 stycznia Napisano 27 stycznia Cześć CXA81 to dość jasny wzmacniacz, co nie według każdego pasuje idealnie do Bowersa i MA Silver. Jakie kolumny masz obecnie i czego Ci w nich brakuje? Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 27 stycznia Napisano 27 stycznia Obie kolumny należą do tych grających jasno. Ale jednak mają inna prezentację. Monitor Audio przez swoją czystość przekazu. Z kolei Bowers przez zmniejszenie ilości średnicy i naznaczenie bardziej gory. Nasze Audio zaprezentowało to w ten sposób W obu przypadkach możesz kolumny ustawić na przykład na wprost (nie skręcać na siebie )gdyby ilość góry z tym konkretnym wzmacniaczem była za duża. Jeśli lubisz taki przekaz do listy dopisał bym Heco Revolution 7 Ze swojej strony wybrał bym Monitor audio ze względu na łatwiejszą możliwość ich postawienia w salonie. U znajomego z kolei z Naimem graja te Bowersy. 1 Odpisz, cytując
radziu11 Napisano 27 stycznia Autor Napisano 27 stycznia Aktualnie posiadam Monitory Audio RX6 + subw. Nie wiem czy słowami będę w stanie opisać dokładnie tego czego oczekuję - ale w dużym skrócie chciałem "uzyskać coś więcej" tzn. więcej szczegółów/detali. Dodatkowo chciałbym przy niskim poziomie głośności słuchać muzyki z fajnymi efektami Ze swoimi kolumnami przerobiłem mnóstwo innych wzmacniaczy od onkyo,denona 1520, marantza 6007 i wiem że nie wycisnę z nich nic więcej. Dlatego biorąc pod uwagę powierzchnię pokoju ok 23-25m2 chciałem kupić kolumny które zagrają lepiej. Niestety ze względu na miejsce zamieszkania nie mam możliwości umówienia się w którymś z Państwa salonów. Pozdr. Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 27 stycznia Napisano 27 stycznia 6 godzin temu, radziu11 napisał: Aktualnie posiadam Monitory Audio RX6 + subw. Nie wiem czy słowami będę w stanie opisać dokładnie tego czego oczekuję - ale w dużym skrócie chciałem "uzyskać coś więcej" tzn. więcej szczegółów/detali. Dodatkowo chciałbym przy niskim poziomie głośności słuchać muzyki z fajnymi efektami Ze swoimi kolumnami przerobiłem mnóstwo innych wzmacniaczy od onkyo,denona 1520, marantza 6007 i wiem że nie wycisnę z nich nic więcej. Dlatego biorąc pod uwagę powierzchnię pokoju ok 23-25m2 chciałem kupić kolumny które zagrają lepiej. Niestety ze względu na miejsce zamieszkania nie mam możliwości umówienia się w którymś z Państwa salonów. Pozdr. Możemy umożliwić Tobie odsłuch w domu, to znaczy wysłać te kolumny pod wskazany adres (za kaucją). To bardzo mogłoby pomóc Zainteresowany? Odpisz, cytując
Q21 Napisano 27 stycznia Napisano 27 stycznia 8 godzin temu, radziu11 napisał: Nie wiem czy słowami będę w stanie opisać dokładnie tego czego oczekuję - ale w dużym skrócie chciałem "uzyskać coś więcej" tzn. więcej szczegółów/detali. To nowsze Silvery są dobrym kierunkiem, ale nie będzie to olbrzymi skok do przodu. Taki pokroju np. Goldów od nich. Sprawdziłbym za to Dali Opticony. Lekki krok w bok, ale inna prezentacja może Ci przypaść do gustu 1 Odpisz, cytując
Palmos Napisano 28 stycznia Napisano 28 stycznia 12 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Możemy umożliwić Tobie odsłuch w domu, to znaczy wysłać te kolumny pod wskazany adres (za kaucją). @radziu11 Ja bym w to poszedł. Mam te Silvery 300. Grają na 20m bez suba i basu nie jest mało i powiem Ci, że szybko się ich nie pozbędę. A teraz widzę, że nawet za nowe jest niezła cena. Jeszcze pól roku temu były po około 5000PLN/szt. Odpisz, cytując
radziu11 Napisano 28 stycznia Autor Napisano 28 stycznia Jaki wzmacniacz masz nich podłączony Odpisz, cytując
Palmos Napisano 28 stycznia Napisano 28 stycznia (edytowany) 2 godziny temu, radziu11 napisał: Jaki wzmacniacz masz Magnat MR 780 (ale z lampami Philips), ale mój kolega ma do nich podpiętego CA Azur 851A - to trochę inne brzmienie ale też fajne - takie energiczne i czyste. U mnie (z tym że mam zew. dac R2R, który zrobił robotę) jest bardzo muzykalnie, przestrzennie, nie tak energicznie. Także co kto lubi - ale kolumny są niekiepskie. Edytowano 28 stycznia przez Palmos Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano 28 stycznia Napisano 28 stycznia 18 minut temu, Palmos napisał: ale kolumny są niekiepskie. Ciekawe określenie 🙂 Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 28 stycznia Napisano 28 stycznia Do takich kolumn lampa.Mam Silvery ale 500 i z lampą grają wspaniale.Jutro wjedzie kolejny lampowiec.W przypadku Bowersa nie wiem jak tam jest ze skutecznoscią. Odpisz, cytując
Palmos Napisano 28 stycznia Napisano 28 stycznia 5 godzin temu, T Z6 napisał: Jutro wjedzie kolejny lampowiec Fajnie że się pochwaliłeś i gratulacje i miłej zabawy z nowym sprzętem ale nie takie było tutaj pytanie autora wątku. Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 28 stycznia Napisano 28 stycznia 11 minut temu, Palmos napisał: Fajnie że się pochwaliłeś i gratulacje i miłej zabawy z nowym sprzętem ale nie takie było tutaj pytanie autora wątku. To tylko tak przy okazji.Ktoś tu proponował Magnata MR 780 do Monitor Audio.Ja bym odradzał.Owszem ostrosci w górze pasma nie było ale brakowało dociązenia.Chyba ze MA Silver 300 potrzebuje mniej prądu od 500.Ale bez odsłuchu w ciemno bym nie brał. Odpisz, cytując
Palmos Napisano 28 stycznia Napisano 28 stycznia 1 minutę temu, T Z6 napisał: Ktoś tu proponował Magnata MR 780 do Monitor Audio Przede wszystkim nikt tu nie proponował żadnego wzmacniacza do tych kolumn. Proszę dokładnie czytać zanim się coś napisze. Ale jak już o tym mowa to powtarzam poraz chyba 50ty że Mr 780 + ma silver 300 nie równa się mało basu. Bas mam skręcony na godz 10 a i tak jest go dużo. Poza tym to jak już coś to w przeciwieństwie do kolegi to Magnata bardzo mocno polecam do tych silverow. Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 28 stycznia Napisano 28 stycznia 15 minut temu, Palmos napisał: Przede wszystkim nikt tu nie proponował żadnego wzmacniacza do tych kolumn. Proszę dokładnie czytać zanim się coś napisze. Ale jak już o tym mowa to powtarzam poraz chyba 50ty że Mr 780 + ma silver 300 nie równa się mało basu. Bas mam skręcony na godz 10 a i tak jest go dużo. Poza tym to jak już coś to w przeciwieństwie do kolegi to Magnata bardzo mocno polecam do tych silverow. Mialem.Ale z MA Silver 500.Nie podobało mi sie.Kazdy ma swój gust.Moze 300 są inne.Nie sluchalem ich.I po co sie zaraz spinać... Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 29 stycznia Napisano 29 stycznia Dnia 27.01.2026 o 16:14, radziu11 napisał: Aktualnie posiadam Monitory Audio RX6 + subw. Nie wiem czy słowami będę w stanie opisać dokładnie tego czego oczekuję - ale w dużym skrócie chciałem "uzyskać coś więcej" tzn. więcej szczegółów/detali. Dodatkowo chciałbym przy niskim poziomie głośności słuchać muzyki z fajnymi efektami Ze swoimi kolumnami przerobiłem mnóstwo innych wzmacniaczy od onkyo,denona 1520, marantza 6007 i wiem że nie wycisnę z nich nic więcej. Dlatego biorąc pod uwagę powierzchnię pokoju ok 23-25m2 chciałem kupić kolumny które zagrają lepiej. Niestety ze względu na miejsce zamieszkania nie mam możliwości umówienia się w którymś z Państwa salonów. Pozdr. To jak chcesz wybrać ? W ciemno? Czy wypożyczać do domu? Moim zdaniem w porównaniu do tego co masz i do tego co chcesz to faktycznie Silver 500 dobrze by się wpasował. Można dołożyć? Odpisz, cytując
radziu11 Napisano 29 stycznia Autor Napisano 29 stycznia Na początku był pomysł na serię 500 , ale w miarę upływu czasu ze wględu na pow. pomieszczenia przestawiłem się na silver 300 Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 29 stycznia Napisano 29 stycznia Dnia 28.01.2026 o 11:54, Palmos napisał: @radziu11 Ja bym w to poszedł. Mam te Silvery 300. Grają na 20m bez suba i basu nie jest mało i powiem Ci, że szybko się ich nie pozbędę. A teraz widzę, że nawet za nowe jest niezła cena. Jeszcze pól roku temu były po około 5000PLN/szt. Podtrzymuję, zachęcam. Mamy taką parkę dobrze wygrzaną do testów Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 30 stycznia Napisano 30 stycznia 10 godzin temu, radziu11 napisał: Na początku był pomysł na serię 500 , ale w miarę upływu czasu ze wględu na pow. pomieszczenia przestawiłem się na silver 300 Chodzi o wygląd? Bo uwierz wielkość nie będzie im stanowiła problemu. Te kolumny radzą sobie świetnie z bliskością ściany i małymi pomieszczeniami. Edit. Mniejszymi Znowu bez przesady z "małymi" Odpisz, cytując
radziu11 Napisano 30 stycznia Autor Napisano 30 stycznia 20 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Podtrzymuję, zachęcam. Mamy taką parkę dobrze wygrzaną do testów Ok - proszę zostawić namiar bespośrednio do siebie. Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 30 stycznia Napisano 30 stycznia 1 godzinę temu, radziu11 napisał: Ok - proszę zostawić namiar bespośrednio do siebie. Proszę pisać na priv. Dam dogramy wszystkie szczegóły Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 31 stycznia Napisano 31 stycznia Dnia 30.01.2026 o 07:25, Piotr Sonido napisał: Chodzi o wygląd? Bo uwierz wielkość nie będzie im stanowiła problemu. Te kolumny radzą sobie świetnie z bliskością ściany i małymi pomieszczeniami. Edit. Mniejszymi Znowu bez przesady z "małymi" Mam 500 na 20 metrach i nie ma żadnego problemu.Nie buczy i nie dusi sie.Wynika z tego to ze 300 chyba maja tak samo.Nie boją sie mniejszych pomieszczeń. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Środa o 16:36 Napisano Środa o 16:36 Dokładnie tak. To kwestia konstrukcji tych kolumn. Im mniejsze pomieszczenia nie straszne, a i w druga stronę to też idzie dość płynnie. Odpisz, cytując
adamusic Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Dnia 28.01.2026 o 14:43, T Z6 napisał: Do takich kolumn lampa.Mam Silvery ale 500 i z lampą grają wspaniale.Jutro wjedzie kolejny lampowiec.W przypadku Bowersa nie wiem jak tam jest ze skutecznoscią. Jaką masz lampę ? Zastanawiam się również nad nimi, środek-góra bardzo mi pasują (dużo detalu, szczegółów), ale nie do końca pasuje mi charakter niskich tonów - wolę inny - taki jak np. w Acoustic Energy 320.2 Czy lampa da im zbliżony charakter ? Odpisz, cytując
Recommended Posts