Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Czołem.

Ktoś coś w temacie nowych Lucia? 
W jakim kierunku poszły zmiany, czego jest więcej a czego mniej? 
Warto się nimi zainteresować? 

@Q21 a co u Was słychać na nowych Luśkach? Zdjęcia na fejsa poszły i cisza jak po śmierci organisty. :) Wtopa ? 

Napisano
Dnia 2.02.2026 o 16:28, kaczadupa napisał:

Czołem.

Ktoś coś w temacie nowych Lucia? 
W jakim kierunku poszły zmiany, czego jest więcej a czego mniej? 
Warto się nimi zainteresować? 

@Q21 a co u Was słychać na nowych Luśkach? Zdjęcia na fejsa poszły i cisza jak po śmierci organisty. :) Wtopa ? 

Adam, z tego co widziałem na audiostereo, już w połowie ubiegłego roku @lpomis pisał o nowej odsłonie tego monitora. Rozumiem, że nasze salony mają go od teraz?

A tak na marginesie - patrząc na opis to chyba niewiele tam zmienili. Pewnie zmiany bardziej kosmetyczne niż jakiś milowy krok w modyfikacji dźwięku. 

No i jeszcze jeden margines. Wszyscy wypuszczają kolejne eMKi a kiedy ATC wprowadzi nową odsłonę swojej podstawowej serii 🙂? Czy ostatnia wersja jest tak dobra, że nie ma czego poprawiać? 

Napisano
22 minuty temu, kaczadupa napisał:

Nowy woofer jak dobrze pamiętam.

Tak, do tego chyba jakieś zmiany w zwrotnicy. Patrząc na cenę nowych jakoś znacznie nie odbiega ona od pierwszej wersji. 

31 minut temu, kaczadupa napisał:

Co do ATC to dla mnie wystarczy jak zmienię czarne na białe, kwestia czasu. :) 

Kiedyś widziałem ATC SCM7 robione chyba na rynek chiński. Tam masz całą paletę barw, w tym piękny, czerwony kolor 😁

Napisano
25 minut temu, KrólKiczu napisał:

Rozumiem, że nasze salony mają go od teraz?

Luśki MK2 na pewno są w Audio-Connect i Q21. 

26 minut temu, KrólKiczu napisał:

patrząc na opis to chyba niewiele tam zmienili

Wzmocniona obudowa, przeprojektowana zwrotnica, nowe przetworniki (woofer ale i chyba też gwizdek?). Bardziej rozbudowany opis jest tutaj - https://blog.son-video.com/en/2025/05/jmr-lunna-mkii-and-lucia-mkii-a-new-take-on-two-icons/

Chętnie bym posłuchał i porównał bezpośrednio z poprzednią wersją, ale coś mi się wydaje, że Adam ma jednak większe chęci na ich sprawdzenie :)

Napisano (edytowany)
31 minut temu, KrólKiczu napisał:

Tam masz całą paletę barw, w tym piękny, czerwony kolor 😁

Widziałem. Ładne są też specjalne wersje wykończenia SCM 40 wysyłane do Francji. 

19 minut temu, lpomis napisał:

większe chęci

Moja dobra passa z wyborem głośników na testy  to już przeszłość. :) 

Dobre strzały to była seria - ProAc D2R/Harbeth m30.3xd2/Spendor Classic 3/1, KEF ls50Meta.
Ostatnio idę ostro w dół, aż na dno. Oczywiście subiektywnie.

Już Ci mówiłem, Ty i Rafał lepiej potraficie wybrać mi wzmacniacze i głośniki pod moje oczekiwania niż ja sam. Problem w tym, że Rafał wybrał mi Accu za 50 kzł a to już troszkę kłóci się z moim sumieniem. Jednak doceniam chęci. Wiem, że chcecie dobrze. Twoją propozycję Gryfa 120 też doceniam. 

Edytowano przez kaczadupa