Mike Mike Napisano Sobota o 19:49 Napisano Sobota o 19:49 Szanowni koledzy, zwracam się do Was, jako osób z dużym doświadczeniem o pomoc w wyborze kolumn pod wzmacniacz Yaqiun VK-2100. Miejscem odsłuchowym jest salon 20 m2. Odległość odsłuchowa od kolumn to 2,5-3 m. Źródłem będzie TV (streaming - filmy, YT), Spotify. Wszystko będzie przechodzić przez DAC SMSL Sanskrit 10th MK3. Do tej pory przesłuchałem wzmacniacz z kolumnami: - Focal Theva No3 - niestety nie urzekły mnie, było ok, ale tylko tylko jak na mój gust - Indiana Line Tesi 6 - bardzo fajnie i dość liniowo - ELAC Debut 3.0 F6.3- zagrały fatalnie na tle Tesi 6 - Pylon Audio Diamond 25 MKII - było super, mega lekkość i swoboda, fajny, nieprzesadzony bas, cena niestety zaporowa - Dali Oberon 7 - zaskoczenie, nie byłem nigdy miłośnikiem Dali a tutaj bardzo fajnie się zgrało. Bas jednak mimo wszystko zbyt wolny, rozciągnięty i mało szczegółów - Triangle Borea BR08 - rewelacja, dla mnie bomba, dużo szczegółów, ładne i bliskie wokale, szeroka scena, szybki bas, na górze troszkę na jasno bo potrafiło zakuć czasem w ucho, ale bez przesady - Monitor Audio Bronze 300 7G - mega zaskoczenie, małe kolumny o pięknej średnicy i tak jak lubię wypchanej do przodu. Góra w sam raz. Bas jest, ale już bardziej na takie minimum niż w sam raz - Monitor Audio Silver 200 7G - nie rozumiem jak mogą kosztować drożej niż Bronze, zagrały fatalnie, sprzedawca w salonie też nie rozumie tego paradoksu, odpięliśmy je po kilkunastu sekundach - Dynaudio Emit 30 - tutaj dylemat bo choć grają ciemno to jednak bardzo podobał mi się ich charakter w szczególności bas, nie były na pierwszym miejscu, ale wysoko je oceniam Niestety w miedzy czasie okazało się, że muszę ograniczyć budżet dość poważnie. Poszukałem trochę tzw, okazji, ale nie miałem możliwości przesłuchania ich dlatego proszę o poradę, ale tylko osoby, które miały możliwość przesłuchania tych poniższych modeli: 1. audiosymptom i6 - wersja copper i carbon 2. Monitor Audio Bronze 200 6G 3. FYNE AUDIO F501 4. FYNE AUDIO F303 5. INDIANA LINE TESI 661 6. Dynavoice Challenger M-65 7. Energy RC-30C-1 8. QBA MODERATOR III Z góry dziękuję Michał Odpisz, cytując
HejTomek Napisano wczoraj o 10:40 Napisano wczoraj o 10:40 Hej, a jaki masz mniej więcej budżet już po ograniczeniach ? Jak będą ustawione kolumny? Czy słuchałeś może podstawkowych kolumn ? Czy bierzesz pod uwagę kolumny z rynku wtórnego ? Odpisz, cytując
Mike Mike Napisano 23 godziny temu Autor Napisano 23 godziny temu 42 minuty temu, HejTomek napisał: Hej, a jaki masz mniej więcej budżet już po ograniczeniach ? Jak będą ustawione kolumny? Czy słuchałeś może podstawkowych kolumn ? Czy bierzesz pod uwagę kolumny z rynku wtórnego ? Hej, dzieki za odpowiedź. Budżet to 3,5 tys. Kolumny będą stały między meblami w odległości siebie ok 2 m. Od ściany 0,5 m. Podstawki nie sprawdziły się ze względu na bas. Na suba nie mam miejsca. Kolumny nowe bo z używkami jest problem w okolicy - Wrocław. Na miejscu stan bywa mocno odbiegający od zdjęć czy opisu (jak z autami). Ograniczyłem się to tych ośmiu pozycji z pierwszego posta. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 53 minuty temu, Mike Mike napisał: Podstawki nie sprawdziły się ze względu na bas. Moim zdaniem w 20 m2 powinieneś iść właśnie w monitory. I to nie bas jest problemem, a niestety budżet. Większe kolumny typu podstawkowego produkuje sporo firm , Monitor Audio , KEF , Pylon , QLN , Focal Dali .... Całe życie miałem podłogówki w 23 m2 i mówiłem dokładnie to co Ty , czyli muszą być duże przetworniki niskotonowe , bo nie będę miał basu. Od kilku lat gram na monitorach i w życiu już nie pójdę w podłogówki. 1 Odpisz, cytując
Mike Mike Napisano 20 godzin temu Autor Napisano 20 godzin temu 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Moim zdaniem w 20 m2 powinieneś iść właśnie w monitory. I to nie bas jest problemem, a niestety budżet. Większe kolumny typu podstawkowego produkuje sporo firm , Monitor Audio , KEF , Pylon , QLN , Focal Dali .... Całe życie miałem podłogówki w 23 m2 i mówiłem dokładnie to co Ty , czyli muszą być duże przetworniki niskotonowe , bo nie będę miał basu. Od kilku lat gram na monitorach i w życiu już nie pójdę w podłogówki. Klika monitorów sprawdzałem i nie spełniły moich oczekiwań. Być może to kwestia akustyki pomieszczenia, a może fakt, że jednak fizyka czyli pojemność skrzynki i strojenie zwrotnic przy podziale 3-way itd są nieubłagalne żeby odtworzyć niższe częstotliwości. Wbrew pozorom bas jest chyba najtrudniejszym odcinkiem pasma (dynamika, zróżnicowanie itd). Zgadza się, że budżet jest problemem, się nawet Arcusy Tm66 miałem problem z basem jakiego oczekiwałem. Kwestia gustu choć nie mogę powiedzieć, że monitory mi się nie podobają. Upieram się przy tych większych kolumnach bo będą musiały poradzić sobie także przy oglądaniu filmów. Odpisz, cytując
cymes Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Jak Diamondy tak przypasowały to może warto sprawdzić Monitor 18. Odpisz, cytując
Sipo Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 3 godziny temu, tomek4446 napisał: Od kilku lat gram na monitorach i w życiu już nie pójdę w podłogówki W czym podłogówki są gorsze od podstawek? 4 godziny temu, Mike Mike napisał: Podstawki nie sprawdziły się ze względu na bas. Z basem jest trudna historia, w tym przypadku długość nie zawsze ma znaczenie. Ale prawda, im większy litraż kolumny, tym w teorii bas powinien być większy. Chociaż są konstrukcyjne wyjątki np. linia transmisyjna. FYNE AUDIO gra ładnie basem. Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Dnia 7.02.2026 o 20:49, Mike Mike napisał: Szanowni koledzy, zwracam się do Was, jako osób z dużym doświadczeniem o pomoc w wyborze kolumn pod wzmacniacz Yaqiun VK-2100. Miejscem odsłuchowym jest salon 20 m2. Odległość odsłuchowa od kolumn to 2,5-3 m. Źródłem będzie TV (streaming - filmy, YT), Spotify. Wszystko będzie przechodzić przez DAC SMSL Sanskrit 10th MK3. Do tej pory przesłuchałem wzmacniacz z kolumnami: - Focal Theva No3 - niestety nie urzekły mnie, było ok, ale tylko tylko jak na mój gust - Indiana Line Tesi 6 - bardzo fajnie i dość liniowo - ELAC Debut 3.0 F6.3- zagrały fatalnie na tle Tesi 6 - Pylon Audio Diamond 25 MKII - było super, mega lekkość i swoboda, fajny, nieprzesadzony bas, cena niestety zaporowa - Dali Oberon 7 - zaskoczenie, nie byłem nigdy miłośnikiem Dali a tutaj bardzo fajnie się zgrało. Bas jednak mimo wszystko zbyt wolny, rozciągnięty i mało szczegółów - Triangle Borea BR08 - rewelacja, dla mnie bomba, dużo szczegółów, ładne i bliskie wokale, szeroka scena, szybki bas, na górze troszkę na jasno bo potrafiło zakuć czasem w ucho, ale bez przesady - Monitor Audio Bronze 300 7G - mega zaskoczenie, małe kolumny o pięknej średnicy i tak jak lubię wypchanej do przodu. Góra w sam raz. Bas jest, ale już bardziej na takie minimum niż w sam raz - Monitor Audio Silver 200 7G - nie rozumiem jak mogą kosztować drożej niż Bronze, zagrały fatalnie, sprzedawca w salonie też nie rozumie tego paradoksu, odpięliśmy je po kilkunastu sekundach - Dynaudio Emit 30 - tutaj dylemat bo choć grają ciemno to jednak bardzo podobał mi się ich charakter w szczególności bas, nie były na pierwszym miejscu, ale wysoko je oceniam Niestety w miedzy czasie okazało się, że muszę ograniczyć budżet dość poważnie. Poszukałem trochę tzw, okazji, ale nie miałem możliwości przesłuchania ich dlatego proszę o poradę, ale tylko osoby, które miały możliwość przesłuchania tych poniższych modeli: 1. audiosymptom i6 - wersja copper i carbon 2. Monitor Audio Bronze 200 6G 3. FYNE AUDIO F501 4. FYNE AUDIO F303 5. INDIANA LINE TESI 661 6. Dynavoice Challenger M-65 7. Energy RC-30C-1 8. QBA MODERATOR III Z góry dziękuję Michał Możemy się odnieść do modelu Tesi 661. To jest poprzednik, który brzmi dość podobnie do Tesi 6 w zakresie basu. Również jest ładnie poprawadzony, dość precyzyjny. Natomiast góra pasma i środek, trochę mniej dokładny, nie tak bliski. Czuć, w całym przekazie że te kolumny mają co pokazać. W bezpośrednim teście, nowsze Tesi 6 pokaże przewagę ale dopóki nie porównasz, to będziesz spać spokojnie Odpisz, cytując
Mike Mike Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu 5 godzin temu, cymes napisał: Jak Diamondy tak przypasowały to może warto sprawdzić Monitor 18. Poza budżetem 🙂 4 godziny temu, Sipo napisał: W czym podłogówki są gorsze od podstawek? Z basem jest trudna historia, w tym przypadku długość nie zawsze ma znaczenie. Ale prawda, im większy litraż kolumny, tym w teorii bas powinien być większy. Chociaż są konstrukcyjne wyjątki np. linia transmisyjna. FYNE AUDIO gra ładnie basem. Tak właśnie kuszą mnie FYNE AUDIO F501 7 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Możemy się odnieść do modelu Tesi 661. To jest poprzednik, który brzmi dość podobnie do Tesi 6 w zakresie basu. Również jest ładnie poprawadzony, dość precyzyjny. Natomiast góra pasma i środek, trochę mniej dokładny, nie tak bliski. Czuć, w całym przekazie że te kolumny mają co pokazać. W bezpośrednim teście, nowsze Tesi 6 pokaże przewagę ale dopóki nie porównasz, to będziesz spać spokojnie Dzięki, bardzo pomocna informacja. Jak jest dźwięk zbliżony to jest szansa, że się spodoba, tym bardziej, że różnica to chyba 1 tys zł. Co do porównywania to pewnie tak jak z zakupem TV w sklepie. Różnice są, a w domu... Nikt już tych różnic nie pamięta o ile są subtelne 😁 Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 6 minut temu, Mike Mike napisał: Poza budżetem 🙂 Tak właśnie kuszą mnie FYNE AUDIO F501 Dzięki, bardzo pomocna informacja. Jak jest dźwięk zbliżony to jest szansa, że się spodoba, tym bardziej, że różnica to chyba 1 tys zł. Co do porównywania to pewnie tak jak z zakupem TV w sklepie. Różnice są, a w domu... Nikt już tych różnic nie pamięta o ile są subtelne 😁 Niektóre nasze salony użyczają na testy kolumny. Sądzę, że w Twoim przypadku miałoby to sens Odpisz, cytując
Q21 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 9 godzin temu, Mike Mike napisał: Klika monitorów sprawdzałem i nie spełniły moich oczekiwań. Jakie to były modele? I słuchałeś u siebie, czy w salonie? Odpisz, cytując
Mike Mike Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu 9 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Niektóre nasze salony użyczają na testy kolumny. Sądzę, że w Twoim przypadku miałoby to sens Jeżeli znajdę chwilę to podjadę do HiFi bo jeszcze nie było okazji 6 godzin temu, Q21 napisał: Jakie to były modele? I słuchałeś u siebie, czy w salonie? wszystkie u siebie w domu. Nowe: Pylon Audio Opal Monitor, MA 100, KEF LS50 Vintage: Arcus TM66, Arcus TS300, Celestion i JBL nie pamiętam modeli Tak dla jasności, ja lubię monitory, ale zagrały pięknie w sypialni. W dziennym pokoju niestety były niedostatki. Pokój ma 5x4, a kolumny umieszczone są na dłuższym boku, być może to ma wpływ na te "niedostatki" Odpisz, cytując
Sipo Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 19 minut temu, Mike Mike napisał: Pokój ma 5x4 20m2 tez mam taki salon, standardowy rozmiar unijny:) Może masz pokój trudny akustycznie, i stad niedostatki basu. Bo to raczej nie jest wina kolumn, monitory nawet ze średniej wielkości wooferem, powinny dać rade w takim metrażu. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Dnia 7.02.2026 o 20:49, Mike Mike napisał: Pylon Audio Diamond 25 MKII Dnia 7.02.2026 o 20:49, Mike Mike napisał: Szanowni koledzy, zwracam się do Was, jako osób z dużym doświadczeniem o pomoc w wyborze kolumn pod wzmacniacz Yaqiun VK-2100. Miejscem odsłuchowym jest salon 20 m2. Odległość odsłuchowa od kolumn to 2,5-3 m. Źródłem będzie TV (streaming - filmy, YT), Spotify. Wszystko będzie przechodzić przez DAC SMSL Sanskrit 10th MK3. Do tej pory przesłuchałem wzmacniacz z kolumnami: - Focal Theva No3 - niestety nie urzekły mnie, było ok, ale tylko tylko jak na mój gust - Indiana Line Tesi 6 - bardzo fajnie i dość liniowo - ELAC Debut 3.0 F6.3- zagrały fatalnie na tle Tesi 6 - Pylon Audio Diamond 25 MKII - było super, mega lekkość i swoboda, fajny, nieprzesadzony bas, cena niestety zaporowa - Dali Oberon 7 - zaskoczenie, nie byłem nigdy miłośnikiem Dali a tutaj bardzo fajnie się zgrało. Bas jednak mimo wszystko zbyt wolny, rozciągnięty i mało szczegółów - Triangle Borea BR08 - rewelacja, dla mnie bomba, dużo szczegółów, ładne i bliskie wokale, szeroka scena, szybki bas, na górze troszkę na jasno bo potrafiło zakuć czasem w ucho, ale bez przesady - Monitor Audio Bronze 300 7G - mega zaskoczenie, małe kolumny o pięknej średnicy i tak jak lubię wypchanej do przodu. Góra w sam raz. Bas jest, ale już bardziej na takie minimum niż w sam raz - Monitor Audio Silver 200 7G - nie rozumiem jak mogą kosztować drożej niż Bronze, zagrały fatalnie, sprzedawca w salonie też nie rozumie tego paradoksu, odpięliśmy je po kilkunastu sekundach - Dynaudio Emit 30 - tutaj dylemat bo choć grają ciemno to jednak bardzo podobał mi się ich charakter w szczególności bas, nie były na pierwszym miejscu, ale wysoko je oceniam Niestety w miedzy czasie okazało się, że muszę ograniczyć budżet dość poważnie. Poszukałem trochę tzw, okazji, ale nie miałem możliwości przesłuchania ich dlatego proszę o poradę, ale tylko osoby, które miały możliwość przesłuchania tych poniższych modeli: 1. audiosymptom i6 - wersja copper i carbon 2. Monitor Audio Bronze 200 6G 3. FYNE AUDIO F501 4. FYNE AUDIO F303 5. INDIANA LINE TESI 661 6. Dynavoice Challenger M-65 7. Energy RC-30C-1 8. QBA MODERATOR III Z góry dziękuję Michał Siema. Zrobiłeś to co większość ludzi tu zaglądających w ogóle nie robi,odsłuch z wieloma kolumnami przed zakupem,o nic tutaj nie pytaj tylko idź tą scieżka dalej,bo ci tylko w głowie namieszają. Jak masz już swoje typy to potarguj się z branżą na forum,lub dozbieraj kasy. Olx też jest opcją. Edytowano 3 godziny temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
Mike Mike Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 42 minuty temu, Sundin997 napisał: Siema. Zrobiłeś to co większość ludzi tu zaglądających w ogóle nie robi,odsłuch z wieloma kolumnami przed zakupem,o nic tutaj nie pytaj tylko idź tą scieżka dalej,bo ci tylko w głowie namieszają. Jak masz już swoje typy to potarguj się z branżą na forum,lub dozbieraj kasy. Olx też jest opcją. Dzięki za posta, tak też czynię, jak to się mówi "wszystkie opcje na stole" Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 16 godzin temu, Sipo napisał: W czym podłogówki są gorsze od podstawek? Nie są gorsze , podłogówki to też bardzo szerokie pojęcie. Ja popełniałem niestety karygodny błąd i miałem te kolumny z dużymi wooferami. A to generowało kłopoty z basem , rezonanse i takie tam W pokoju bas był podbity , mod na 46 Hz wyeksponowany , a najlepszy słyszalny bas miałem nie w pokoju odsłuchowym gdzie stały paczki, a w łazience. Wiem , że teoretycznie monitory na standach zajmują tyle samo miejsca co podłogówki , ale jednak wizualnie monitor prezentuje się w pomieszczeniu lżej. Mam też wrażenie , że jest łatwiejszy w pozycjonowaniu. Większość monitorów rozpoczyna granie od 40 Hz / moje np. Dali Grandy 27,5 Hz/ , co jak się u mnie okazało nie jest wadą, a zbawieniem. Nagle bez DSP bas był do przyjęcia , nic nie dudniło. Jechałem zresztą po kolejne kolumny mając na myśli podłogówki / QLN 3/, w Audio Connect uzmysłowili mi Panowie , że jestem w błędzie i proszę się o identyczne problemy jakie miałem do tej pory. Odsłuchałem zresztą i QLN One i trójki w 40 m2 sali odsłuchowej. Monitory spokojnie wystarczyły , bas był idealny , bez niedoborów. A więc jak dały radę w 40 m2 to pomyślałem , że 23m2 też będzie dobrze. I tak jest. Zaczynając wypowiedź napisałem , że są różne podłogówki , oczywiście to samo dotyczy monitorów. Jak podłączę o siebie ProAc Response one SC , B&W 686 S2 , Usher S 520 2 to tego basu faktycznie brakuje. Ale to małe kolumienki , z małymi przetwornikami. Ja bym się do monitorów nie zrażał , po prostu trzeba znaleźć właściwe. Odpisz, cytując
Recommended Posts