Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Miałem kiedyś stare wzmacniacze, denon 860 - no najmniej mi się podobał, talerze troszke nieco siarkawe, trochę za ciemny, 920 był już dla mnie fajniejszy albo 925, yamaha ax-750 jaśniejsza, wyższy bas, ale... jakoś taka sucha nie wiem... ciekawe czy współczesna as-701 mi by podeszła. Muszę przyznać, że sony ES dopiero najfajniej mi grał, chce się go słuchać. Jestem ciekaw, jakie propozycje możecie napisać z współczesnych wzmacniaczy, po 2000r+, używka albo nowy, tych starych z lat 90 już nie chce, powiedzmy do 4k.

Napisano

Cześć, pod jakie kolumny szukasz? :) 

Ogółem, tak bardzo wstępnie sprawdziłbym Audiolaba 6000A MKII, Regę Brio Mk7, czy Musical Fidelity B1xi. Z jaśniej grających rozwiązań mamy w świetnej cenie Primare I15 Analog :) 

Napisano

Żaden? 

Nowe wzmacniacze mają inna prezentację dzwieku. 

W kwocie do 4000 zł kupujesz bazowy wzmacniacz. Owszem sa fajne wzmacniacze. Jak na przykład wspomniane wyżej 

+ Cyrus ONe, Atoll IN 50 itp. Ale no moim zdaniem to nie jest poziom Sony ES

Napisano

Nie no ludzie za 4tys zł można kupić na prawdę fajny używany wzmacniacz. W tych pieniądzach widziałem Atolla in200. Roksan k3, Denon pma 1600ne a czasem 1700, Baltlab epoca 3 czy Krell s300i. Trzeba szukać po ogłoszeniach bo trafiają się czasem okazje. 

Napisano

Dziękuje za propozycje Panowie, no tego się obawiałem że być może żaden.. ale no zerknąłem sobie wyrywkowo na te nowe propozycje oraz tutaj wyżej używane. Kurcze no ciężka sprawa, najgorzej to tak w ciemno kupić, musiałbym coś testować, ale może jakiś nowy powystawowy kupić i ewentualnie zwrócić jeśli się nie spodoba. No ale może faktycznie coś się da uzyskać podobnego do sony, chociaż może aż tak nie koniecznie, ja słucham ciężkiej muzy, lubie fajną żywą średnice nie suchą, nieco punktowy bas, nie rozlane, nie ciemne, gitarka lubi to, sam gram i nagrywam. Ewentualnie poprosze jeszcze propozycje inne, to już myślę, że będe wiedział jaki kierunek wybrać.

Napisano (edytowany)
6 minut temu, AndyBul napisał:

To może ja tutaj się jeszcze podepnę z zapytaniem. Co lepiej Roksan Kandy k2 czy denon pma 1500 lub denon pma 1510ae do muzyki trance , klubowej i elektronicznej?

Niedługo będziemy dobierać wzmacniacz pod artystę.

A do kolęd jaki polecacie?

Edytowano przez Sundin997
Napisano
2 minuty temu, Sundin997 napisał:

Niedługo będziemy dobierać wzmacniacz pod artystę.

A do kolęd jaki polecacie?

Żebyś się czasem nie .....

To że Pan w niczym nie pomaga to niech Pan chociaż nie przeszkzadza.

Napisano
Przed chwilą, AndyBul napisał:

Żebyś się czasem nie .....

To że Pan w niczym nie pomaga to niech Pan chociaż nie przeszkzadza.

Nie zaśmiecajmy wątku.A ty zacznij słuchać a nie peplać/pisać.

Masz swój temat.

Napisano (edytowany)
36 minut temu, AndyBul napisał:

To może ja tutaj się jeszcze podepnę z zapytaniem. Co lepiej Roksan Kandy k2 czy denon pma 1500 lub denon pma 1510ae do muzyki trance , klubowej i elektronicznej?

Wzmacniacz się dobiera pod kolumnę, a nie pod gatunek muzyczny.

Tak samo autor wątku - nawet nie napisał jakie kolumny.

Wzmacniacz każdy z siebie gra tak samo (nie gra, tylko wzmacnia sygnał), dopiero po połączeniu z danymi kolumnami pokazuje bardziej to czy tamto, ale to też nie są różnice rozmiarów 5 dB, tylko dużo, dużo mniej.

Edytowano przez d00
Napisano
21 godzin temu, Miszkail napisał:

Miałem kiedyś stare wzmacniacze, denon 860 - no najmniej mi się podobał, talerze troszke nieco siarkawe, trochę za ciemny, 920 był już dla mnie fajniejszy albo 925, yamaha ax-750 jaśniejsza, wyższy bas, ale... jakoś taka sucha nie wiem... ciekawe czy współczesna as-701 mi by podeszła. Muszę przyznać, że sony ES dopiero najfajniej mi grał, chce się go słuchać. Jestem ciekaw, jakie propozycje możecie napisać z współczesnych wzmacniaczy, po 2000r+, używka albo nowy, tych starych z lat 90 już nie chce, powiedzmy do 4k.

Mnie kusiło zadać pytanie,czy autor wątku słuchał tych wszystkich wzmacniaczy z jednymi kolumnami,czy z wieloma:)?

Napisano
4 minuty temu, d00 napisał:

Wzmacniacz się dobiera pod kolumnę, a nie pod gatunek muzyczny.

Tak samo autor wątku - nawet nie napisał jakie kolumny.

Wzmacniacz każdy z siebie gra tak samo (nie gra, tylko wzmacnia sygnał), dopiero po połączeniu z danymi kolumnami pokazuje bardziej to czy tamto, ale to też nie są różnice rozmiarów 5 dB, tylko dużo, dużo mniej.

Dzięki. WIem że do odpowiednich kolumn wzmacniacz itd ale dałem takie porównanie samych wzmacniaczy który jest powiedzmy lepszy  sam w sobie a muzykę dodałem żeby można było iść takim tropem.

Napisano
6 minut temu, d00 napisał:

po połączeniu z danymi kolumnami pokazuje bardziej to czy tamto, ale to też nie są różnice rozmiarów 5 dB, tylko dużo, dużo mniej.

A barwę np. ciepło, nasycenie, czy neutralność można zmierzyć decybelami ? 😏

Napisano (edytowany)
9 minut temu, DiBatonio napisał:

A barwę np. ciepło, nasycenie, czy neutralność można zmierzyć decybelami ? 😏

Takie rzeczy mierzą tylko uszy audiofila nietoperza.

Edytowano przez Sundin997
Napisano (edytowany)
3 minuty temu, Sundin997 napisał:

Takie rzeczy to mierzą tylko uszy audiofila nietoperza.

Zapomniałeś dodać słowo klucz "moim zdaniem" .

Albo nie rozumiesz o co w tym chodzi deprecjonując moją wypowiedź.

Edytowano przez DiBatonio