Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam mam pytanie mam amplituner YAMAHA RX-V657 i 6 głośników z czego 4 podłączone VK i przy zbyt wysokiej głośności rozłącza nie znam się na sprzętach jestem tylko kobieta ale znam się na muzyce i wiem że jest to zdecydowanie za cicho na możliwości. Pomóżcie bo oczywiście mąż mówi że nie da się już nic zrobić bo dla niego jest wystarczająco. Jak trzeba to wydam i dokupie co trzeba tylko wytłumaczcie jak blondynce 🥹🫣

Napisano

Kolumny niskich lotów, a nawet bardzo niskich....

Co za pomysł by podłaczyć 6 kolumn i to kiepskich, a na dodatek 4 w rogach pokoju??? Czemu to ma służyć i kto to wymyślił?

Jak ma być głośniej-to włącz tylko 2 frontowe kolumny (czyli stereo, a nie A+B i kino domowe). Już nawet nie pytam jak to jest podłączone i ustawione...

Kolejny krok żeby jakoś zagrało (i zdecydowanie lepiej niż teraz), to kup lepsze kolumny na front, rozstaw je porządnie i graj w stereo-czyli na tych 2 kolumnach.. Bo teraz to cała para idzie w liczbę kolumn, a nie w jakość i mamy dramat, a nawet tragedię😥!

Jeżeli chcesz wiedzieć więcej to podaj powierzchnię pokoju i zamieść jego rysunek oraz zastanów się ile możesz wydać i czy chcesz się bawić w stereo (bo w tym dziale zamieściłaś swój post) czy w kino domowe (masz kolumnę centralną?).

Żeby było bardziej czytelnie: to co jest teraz (i nie gra) można porównać do sytuacji gdybyś do małego Fiata podpięła 2 przyczepy z ładunkiem i dziwiła się że nie chce jechać (i że jest gorzej niż sam maluszek), a przecież gdy jechały w nim tylko 2 osoby to dawało się nawet przekroczyć stówkę 😎

Pozdrawiam  

Napisano

W takiej konfiguracji da się zrobić jedną rzecz, podłączyć te dwie przednie pary kolumn szeregowo. To spowoduje zsumowanie ich impedancji i w efekcie będzie mniejszym obciążeniem dla końcówki mocy. Będzie też wstępnie ciszej, ale to można skompensować bardziej odkręcając Volume. W takim podłączeniu amplituner powinien rzadziej się wyłączać.