Sundin997 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Wzmacniacz lampowy SE 8ohm,głośnik 16 ohm Można podłaczyć,czy nie można? Według mojego znajomego,stracę połowę mocy co jest oczywiste,ale czy coś jeszcze? Brzmienie? Czy istnieją wzmaki lampowe z odczepami 16 ohm? Czy jest sens zbudować lampę DIY 16ohm? Odpisz, cytując
Rega Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 10 minut temu, Sundin997 napisał: Czy istnieją wzmaki lampowe z odczepami 16 ohm? Owszem. Nawet mam jeden:) Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 1 minutę temu, Rega napisał: Owszem. Nawet mam jeden:) Zapewne jakiś vintage? Odpisz, cytując
Rega Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) A czy to umniejsza jego wartość? Nie zamieniłbym go nawet na Diablo. Zdjęcie w chwilę po zdobyciu. Edytowano 2 godziny temu przez Rega Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, Rega napisał: A czy to umniejsza jego wartość? Podbija Odpisz, cytując
michaudio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Podłączaj śmiało, wystarczy mocniej odkręcić Volume i też uzyskasz normalną głośność. Odpisz, cytując
elektron6 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Dwukrotna różnica impedancji w wzmacniaczu lampowym jest do przyjęcia choć bezpieczniejszą opcją jest zestaw wzmak 16 ohm kolumny 8 ohm wszak dla lampy lepszym wyborem jest zawarcie niż rozwarcie. Przy podanej konfiguracji nie stracisz połowy mocy - w lampach to tak nie działa… tu nie ma przelicznika z prawa ohma. Stracisz nie co mocy ale przed wszystkim zmieni się pasmo przenoszenia wzmacniacza zatem barwa dźwięku będzie inna…czy do przyjęcia sam ocenisz. Trafa z impedancja 16ohm były standardem w konstrukcjach z lat 60 tych. Kolumny 16 ohm to obecnie niezły rarytas a jeśli to jest wysoki model kolumn to warto zainwestować w wzmacniacz z odczepem 16 ohm ( Fisher, Scott, Leak,…) Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 51 minut temu Autor Napisano 51 minut temu (edytowany) 52 minuty temu, elektron6 napisał: Trafa z impedancja 16ohm były standardem w konstrukcjach z lat 60 tych. Kolumny 16 ohm to obecnie niezły rarytas a jeśli to jest wysoki model kolumn to warto zainwestować w wzmacniacz z odczepem 16 ohm ( Fisher, Scott, Leak,…) Może prościej by było zlecić wykonanie takiego trafa i wzmacniacza 16 ohm Parcia nie mam,zbieram na razie informacje z czym to się je. Edytowano 49 minut temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
Recommended Posts