stan Napisano 19 czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 19 czerwca 2007 Widziałem gdzieś w sklepie takie filtry - duże listwy, do których podłączony był sprzęt, sprzedawca mówił, że to kondycjonery i one poprawiają zasilanie = gra dużo lepiej. Co o tym sądzicie, prawda czy mit? No i od jakiego poziomu cenowego (sprzętu) warto? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mito Napisano 20 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 20 czerwca 2007 Poprawiają zasilanie, filtrują z różnych śmieci, telefonów kom, anten nadawczych itp. Przy sprzęcie za ok. 3000/element powinno być już coś "czuć". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldi Napisano 29 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2007 Sprawdź najpierw, na dowolnym sprzęcie w sklepie, czy w ogóle słyszysz jakąkolwiek różnicę, zmiany są tak mikroskopijne, że moim zdaniem trzeba to traktować jako kolejny gadżet, który ładnie wygląda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 6 lipca 2007 Udostępnij Napisano 6 lipca 2007 Między listwami zasilającymi a kondycjonerami sieciowymi jest jednak różnica nie znamsię na tym za bardzo i niech sie wypowiedza fachowcy.W moim przypadku jak parę lat temu kupiłem Heliona i podłączyłem do niego sprzęt /teżkabelkami zaslającymi Heliona/ to nastapiła znacząca poprawa tak,że nie dałó się jużwrócić do stanu poprzedniego.No ale wtedy z jednego gniazda sieciowego "ciągnąłem" TV,ampli-KD,DVD,tuner satelitarnyoraz całe stereo, teraz jak już jestem "mądzejszy" o parę lat doświadczeń to mam zrobioneosobne zasilanie do zestawu stereo i z gniazdka w ściane zasilam wzmaka a z Heliona/pomałych udoskonaleniach/ zasilam CD ,DAC-a i pre i gramofon.TV i KD też nie zaniedbałem i zastosowałem listwę Audionova , różnicę widać od razu na ekranie TV a niedowiarkom pokazuję TV włączone do gniazdka w ścianie i do listwy i odrazu przechodzi im sceptytyzm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hoko Napisano 8 lipca 2007 Udostępnij Napisano 8 lipca 2007 Testowanie w sklepie nie jest do końca wiarygodne, gdyż zmiana jakości zależy od jakości napięcia. jesli koło sklepu jest elektryczny tartak to różnica będzie pewnie bardzo duża. A w domu może okazać się, że nie ma żadnej. Chociaż dzisiaj jakość napięcia prawie wszędzie pozostawia do życzenia.W listwach znajduje się z reguły jakiś prosty filtr i zabezpieczenie przeciwprzepięciowe, natomiast kondycjonery mają znacznie bardziej zaawansowane filtrowanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
npl Napisano 8 lipca 2007 Udostępnij Napisano 8 lipca 2007 Bardzo wiele zależy od posiadanego sprzętu.Niektóre urządzenia mniej lub bardziej reagują na kwestię zasilania.W przypadku dobrego sprzętu jest to pewna rzecz o której należy pamiętać, jedak zazwyczaj większą poprawę uzyskamy zamieniając odtwarzacz czy gramofon na lepszy, bądź zmieniając na lepszą pozycję odsłuchową. Kabelki potrafią kosztować nawet po kilka tysięcy, lecz przeznaczone są do systemów za kilkadziesiąt bądź kilkaset tysięcy złotych. Tam poprawa nawet małego aspektu jest dobrze przyjmowana - a audiofil bądź meloman może sobie na nią pozwolić... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wili forseti Napisano 6 maja 2009 Udostępnij Napisano 6 maja 2009 Kondycjonery profesjonalne są przeznaczone do "poprawiania" prądu elektrycznego w instalacjach zasilających konsolety, stoły mikserskie, instrumenty orkiestry, zespoły mikroportów, dysponując możliwością obciążenia mocą rzędu 2 a nawet 5 kVA. Wszystkie bazują na rozwiązaniach technicznych wcześniej sprawdzonych w zastosowaniach audiofilskich. Różnią się od nich sposobem wykonania i montażu końcowego. Wszystkie też wyposażone są w układy ochrony przeciwprzepięciowej oraz rozbudowane układy filtrów przeciwzakłóceniowych. Napięcie zasilania wynosi zawsze 230V AC. Najprostsze kondycjonery, oparte na modelu N7-2300K zalecane są do stosowania w obwodach zasilania konsolet i stołów mikserskich (obciążalność wyjść 1,4kVA). Większe modele, typu N2500 oraz N5000, wykorzystujące technikę kondycjonerów typu Dragon (wszystkie wyjścia galwanicznie separowane), przeznaczone są do zasilania instrumentów orkiestry. Kondycjoner N2500 można obciążyć mocą 2,5kVA a N5000 mocą dwukrotnie większą. Obydwa wykonywane są w obudowach typu case z kółkami i demontowalną pokrywą zewnętrzną. Wszystkie modele wyposażone są w cyfrowy miernik napięcia wyjściowego. Ponieważ wykonywane są w ramach konkretnych projektów, szczegółowa konfiguracja dopasowywana jest do indywidualnych potrzeb użytkownika. Dotyczy to w szczególności obciążalności, długości kabli zasilających oraz rodzaju, liczby i rozmieszczenia gniazd wyjściowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 6 maja 2009 Udostępnij Napisano 6 maja 2009 Mam oddzielną linię zasilająca do sprzętu audio ale używam kondycjonera ,ponad rok temu zakupiłem Gigawatta PC-3,aktualnie używam PC-3SE z kablem zasilającym LC-2.Jak bym nie słyszał poprawy dzwięku to nikt by mnie nie zmusił do poniesienia takich ,wcale nie małych kosztów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts