nUmer Napisano 11 lipca 2009 Udostępnij Napisano 11 lipca 2009 Witam!Jestem tu nowy, tak więc witam wszystkich serdecznie.Jestem raczej totalnym laikiem jeśli chodzi o sprzęt audio.Czego oczekuję w tej cenie? - dobrego amplitunera oraz dobrych głośników (5.1 + możliwie z subwooferem osobno.; zastanawiałem się nad tymi tutaj)Proszę o rady co wybrać. Muza ma popłynąć strumieniem audio z komputera. Przypuszczalna karta muzyczna X-Fi Elite Pro (również jestem otwarty na propozycje)Sprzęt ma nagłośnić pokój 10m2 przy czym chciałbym poczuć ten "ucisk" w klatce piersiowej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryba82 Napisano 11 lipca 2009 Udostępnij Napisano 11 lipca 2009 JA tez za bardzo na tym sie nie znam ale uwazam,że te kolumny ktore proponujesz sa za duze dla twoich 10m2.Proponuje cos takiego http://www.rtvexpert.pl/amplitunery/denon-...09-1?v=10898744 http://www.elektropunkt.pl/opis/Jamo_S_606_HCS_3/9728amplituner DENONA porzadna firma, moc tez wystarczajaca i posiada wszystkie potrzebne dekodery dzwieku lacznie z HD. jesli chodzi o kolumny to rowniez dobra firma za ta cene jedne z lepszych.Napisz czy potrzebujesz jakies dvd, jakiej muzyki sluchasz i czy bedziesz wiecej ogladal filmow czy sluchal muzyki. w granicach kwoty jaka mozesz przeznaczyc na zakup sprzetu istnieje wiele kombinacji oraz mozliwosci wyboru.nie kieruj sie tylko i wylacznie moja opinia bo rowniez dopiero zaczynam przygode z KDpoczekaj az bedzie na forum pacio94 on ci napewno pomoze, on zna sie bardzo dobrze w tych tematach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 11 lipca 2009 Udostępnij Napisano 11 lipca 2009 Witaj nUmercenę w tytule Twojego wątku już poprawiłem i mamy już 5 tysięcy ... Napisz jeszcze, czyh głównie zależy Ci na muzyce w stereo czy na kinie domowym.Poza tym na stosunkowo małej powierzchni jak Twoja większe kolumny mogą się dusić - może lepiej sprawi się system (ale nie najtańsze modele jak np. Tannoy FX za niecały tysiąc złotych) oparty na małych satelitkach i subwooferze - albo na kolumnach podstawkowych plus subwoofer.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 11 lipca 2009 Udostępnij Napisano 11 lipca 2009 Z pierwszego postu wynika, że chcesz słuchać muzyki. W pomieszczeniu 10m2. Z amplitunera 5.1. Dobrze zrozumiałem? Jeżeli tak, koniecznie przeczytaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nUmer Napisano 12 lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 lipca 2009 Tak - chcę słuchać głównie muzyki w systemie 5.1Najczęściej słuchanymi przezemnie gatunkami jest Smooth Jazz, Pop oraz House. (dość spora rozpiętość )Na dvd mi nie zależy.Pablo1964 - z uwagą przeczytałem wskazany link. Wywnioskowałem, że cenę za kolumny i głośniki powinienem zatem zrównoważyć. Tak około:2000 - głośniki2500 - elektronika500 - subwooferCzy zatem możecie mi polecić coś w tych cenach alternatywnego do zestawu wskazanego przez ryba82. Chciałbym się poprostu rozeznać w waszych cennych opiniach. (z miłą chęcią poczekam również na pacio94) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 12 lipca 2009 Udostępnij Napisano 12 lipca 2009 nUmer, zakładam że muzyka będzie nagrana w 5.1 czyli koncerty chcesz oglądać ? Bo jak nie to wzmak stereo + monitorki + ewentualnie sub , ale się zastanawiam czy w 10m2 sub ma sens . Czyli np zestaw : Monitorki Monitor Audio BR2 , do tego sub jak potrzebujesz + http://www.allegro.pl/item683954161_harman...salon_wawa.html i muzyka gra . Ja bym tak zrobił, nie pakując się w kino....Jak się upierasz na 5.1 to odpuść sobie te Quintasy , Jamo 606 czy jakiekolwiek inne zestawy oparte na dużych podłogówkach, bo w Twoim metrażu to naprawde nie ma sensu. Jak już kup coś w stylu ego co poleca RoRo, czyli np : 4x http://www.allegro.pl/item681046378_kolumn..._br_2_lodz.html1x http://www.allegro.pl/item677101891_monito..._w_wa_raty.htmlWyjdzie na oko 3400 , na ampli zostanie akurat . Suba byś może później dokupił, jeśli naprawdę byłby potrzebny .Z gotowych zestawów widzę : http://www.allegro.pl/item681407964_kef_kh...usic_lubin.htmlhttp://www.rb.com.pl/jbl3/index.jsp?place=...3&page=textPozdrawiam,M Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nUmer Napisano 12 lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 lipca 2009 Cytat nUmer, zakładam że muzyka będzie nagrana w 5.1 czyli koncerty chcesz oglądać ? Bo jak nie to wzmak stereo + monitorki + ewentualnie sub , ale się zastanawiam czy w 10m2 sub ma sens . Czyli np zestaw : Monitorki Monitor Audio BR2 , do tego sub jak potrzebujesz + http://www.allegro.pl/item683954161_harman...salon_wawa.html i muzyka gra . (...) A tak na przyszłość, bym nie zakładał kolejnego wątku jakiego suba byś polecił do tego zestawu? Zakup planuję gdzieś za 3 tygodnie dopiero a tymczasem się zaznajomię z parametrami różnych konfiguracji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryba82 Napisano 12 lipca 2009 Udostępnij Napisano 12 lipca 2009 Jeśli chodzi o sub to ja osobiście polecam sony saw-2500 w tym przedziale cenowym (ok. 550 zł.) jeden z lepszych, u mnie na 21m2 spisuje się świetnie ale nie wiem czy na tak malej powierzchni jaką ty dysponujesz (10m2) jest on ci potrzebny tym bardziej ze twój budżet nie jest "mały" i możesz pozwolić sobie na dosyć "dobre" kolumny.Najlepiej kupić zestaw bez sub trochę go przetestować w rożnych ustawieniach i zobaczysz czy jest on ci potrzebny.Koledzy chyba maja racje ze kolumny podłogowe w tak malej przestrzeni moga nie miec sensu i lepiej kupic jakies kolumny podstawkowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
geforce86 Napisano 14 lipca 2009 Udostępnij Napisano 14 lipca 2009 Od siebie polecilbym zestaw mission M - CUBE (zestaw z subem)troche ponad budzet jaki ustaliles ale warto wydac wiecej na kolumny kosztem elektroniki(Nie sugeruj sie cena podana przez niektore portale , rzeczywista cena tego zestawu to 550 funtow plus 30 za przesylke w calej unii europejskie .) . Na tak malej powierzchni spisze sie doskonale a w razie przeprowadzki na wieksza bedzie gral tez naprawde dobrze , niestety nie wiem jak sie spisuje z muzyka (slyszalem zestawik tylko z blu rayem )co do ampa to te do kina domowego najczesciej nie radza sobie dobrze z muzyka , duzo pozytywnego mozna zaslyszec o Denonie, ja od siebie powiem ze Onkyo z opcja pure music brzmi naprawde niezle , slyszalem tez Yamahe i tak naprawde to radzilbym przy wyborze tej marki posluchac sprzetu tej firmy przed zakupem . PSGdzie jest pacio czyzby urlop ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 15 lipca 2009 Udostępnij Napisano 15 lipca 2009 W końcu jestem. Szczerze powiedziawszy jestem mile zaskoczony tym jak na mnie czekacie Nie wiedziałem, że zdobywam takie uznanie, mimo swojego wieku znacznie poniżej średniej "forumowej" Dobra, ale koniec off-topu.nUmerRozumiem, że przekonałeś się jednak do zestawu stereo i myślę, że to bardzo dobra decyzja. Tak jak pisali koledzy z subem się wstrzymaj, go myślę, że do 10m2 "mięsiste" monitorki załatwią sprawę. Teraz konkretniej, widząc smooth jazz nie spodziewałem się zobaczyć na końcu popu, szczerze powiedziawszy trochę zbiłeś mnie z tropu (skąd się wziął ten rym ). Najpierw pomyślałem o zestawieniu Cambrige Audio z Missionem, albo zamiast CA ewentualnie NAD, ale jeśli masz też w repertuarze pop/elektornikę to moim zdaniem to nie będzie najlepszy zestaw. Ogólnie rzecz biorąc ja skoncentrowałbym się na elektornice Harman Kardona. Starczy ci na wzmak HK980. Kwestia kolumn jest znacznie trudniejsza, Mission (M62i, albo 792) może zostać, a do tego jeszcze np. Dynaudio (dla ciebie bodaj DM2/7) czy DALI (IKON 2). Nie jestem w stanie zagwarantować ci, że basu będzie wystarczajćco dlatego powinieneś wypożyczyć taki zestaw przed samym zakupem po odsłuchach w sklepie.Końcową kwestią jest dobór kabli, ja nie mam w tym zbyt wielkiego doświadczenia, ale trochę już próbowałem, a oto moje spostrzerzenia. Jeśli chcesz bardziej położyć nacisk na jazz (ciepła średnica, brak uwydatnienia skrajów pasma) to zainteresuj się kablem DNM Reson, zaś jesli bardziej zależy ci na skrajach (czyli pop/elektro) to standardowa propozycja QED Silver Anniversary, albo Chord Company Carnival Silverscreen (Chord jest trochę droższy, ale ponoć też troche leszpszy, ja nie stwierdzam, bo bezpośrednio nie porównywałem).Co do karty to zainteresuj się lepiej Audiotrakiem, albo jeszcze lepiej ESI czy M-Audio. Pierwsza firma jest na forum znana i ceniona w niskim pułapie cenowym, druga to taki przedsionek do zastosowań studyjnych, a ostatnia to specjalista od studia (ceny wcale nie są straszne, więc najpierw sprawdź zanim pomyślisz o mnie źle ).geforce84To rzeczywiście był urlop, a raczej jeden z wyjazdów wakacyjnych. Szczerze mówiąc to plaża mnie nie kręci, wolę zdecydowanie sprzęt i muzę. Na szczeście nawet na wakacjach miałem szansę posłuchać muzyki od świetcych wokalistów. To może się pochwalę byłem na festiwalu MTV Gdańsk Dźwiga Muzę, za całokształt artystów nie dałbym więcej niż 7/10, ale ostatni występ rozłożył mnie na łopatki. Mianowicie Katie Melua z zespołem, naprawdę tego mi było trzeba po kilku godzinach muzyki rozrywkowej coś z pogranicza jazzu/bluesa/popu, w dodatku z cudownym wokalem. Cud, cud, cud. Muszę się wybrać na jej pełny koncert. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nUmer Napisano 16 lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 lipca 2009 Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi oraz wszelkie sugestie.A co byście powiedzieli na głośniki Jamo C803 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 18 lipca 2009 Udostępnij Napisano 18 lipca 2009 Spokojnie można wsiąść takie kolumny ale.............. no jest zawsze jakieś ale. Ale lepiej ich posłuchać.Szcvególnie kolumny to taki element toru który warto posłuchać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaamar1 Napisano 19 lipca 2009 Udostępnij Napisano 19 lipca 2009 http://www.audiostereo.pl/Jakie_kino_domow...20m2_57011.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nUmer Napisano 9 sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2009 Witam!Ostatecznie zdecydowałem się na stereo. Zakupiłem1. Wzmacniacz Harman Kardon HK980 2000zł2. Mission 792 27003. Kable Ultralink 300Wyniosło mnie to rónwe 5000złMissiony są wspaniałe (choć nie wykluczone, że na 10 metrach kwadratowych równie dobrze spisałyby się kolumny 2,5 drożne).Sztuka waży około 8,5 kg. Rossenwood , czyli różane są wykonane perfekcyjnie. Pokryte nie różowym ale bordowym fornirem na wysoki połysk. Do zestawu są dołączane białe, bawełniane rękawiczki co by nie pozostawić odcisków palców. Bas schodzi bardzo nisko, jest soczysty i gładki, choć stawia na zdecydowane uderzenie. Reszta dźwięku jest klarowna i niesamowicie czysta, jak wskazano na testach - pastelowa.Tyle ze strony laika. (Oczywiście nie ma jakiegokolwiek porównania z zestawem komputerowym Logitech Z-2300)Dziękuję wszystkim za opinie.Szczególne podziękowania należą się Pacio94 za zdecydowane sugestie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts