Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 years later...
Napisano
Tonsil to czy nie ale ich kolumny naprawdę dobrze grają .Na Audio Show spędziłem w ich pokoju dobrych parę chwil.Dźwięk był jak na takie kolumny super z pięknym basem.Z Polskich lepiej grały tylko małe RLS- y ale to inna klasa cenowa.
  • 3 weeks later...
Napisano
To chyba jest trochę tak, że wielu im kibicuje, a niewielu kupuje. Moim zdaniem ich sieć dystrybucji jest bardzo marna, tańsze kolumny powinny być w każdym markecie, ułożone w zestawy kina itd. Nie mówię już o tym, że w "audiofilskich" salonach to w ogóle nie ma szans trafić tych kolumn.
Napisano
Masz rację. Raz, że nie widać tych produktów, a dwa, że ludzie ich raczej chętnie nie kupują. Wolą kolumny Niemieckie, Brytyjskie, ale nie Polskie. I nie dziwię się temu, bo jak tu się dziwić, kiedy takie firmy mają za sobą lata istnienia, doświadczenia i mnóstwo udanych i cenionych modeli kolumn.
No i przede wszystkim kwestia promocji. Łatwiej zainteresować się produktem, który jest często pokazywany, niż szukać średnio popularnych produkcji.
Napisano
zieluwid właśnie nie wiem czy wolą niemieckie czy z UK, często nie mają jak posłuchać i kupić naszych tonsili i najczęściej kupują w ciemno altusy, które ciągną biznes. Klientami tonsila są ludzie mniej majętni i nie będą podróżować po kraju do wrześni by kupić kolumny za 500-900zł, kupią "co jest w mieście" u nich .

Problemem może być też słaby dział handlowy z Wrześni. Kiedy zmieniałem kolumny jakieś 3-4 lata temu bardzo chciałem posłuchać siesty, czy maestro, w jednym z salonów sprzedawca powiedział "proszę pana my tu Kolumny i Sprzęt sprzedajemy", a spora część ekspozycji to jamo 426 ,606, najtańsze heco i koda. A jeszcze 1999 roku tonsil miał z dwa salony w Łodzi.
Tani pylon potrafi częściej wcisnąć się z ofertą do jakiegoś sklepu.

Napisano
Być może masz rację.
Ogólnie jak sam piszesz, promocja, dostępność, oraz mentalność i rzetelność co niektórych sprzedawców, sprowadza te pozycje do rangi sprzętu nisko cenionego, o dystrybucji nie wspominając.
Napisano
Bandzior85 przecież ja nie twierdze, że te kolumny nie sprzedają się w Polsce wcale. Chodzi mi o to, że zapewne mogły by się sprzedawać lepiej.
Czytałaś to co napisał Jacek75 napisał ? To o czym to świadczy ?
A to, że facet w salonie odpowiada w ten sposób na pytanie klienta, to już tylko świadectwo jego prostactwa i arogancji, bo o doświadczeniu i profesjonalizmie, chyba nie ma co mówić. Tak, czy inaczej kolumn tam nie było.
W marketach Tonsila też nie widziałem. Najczęściej Koda, Taga, Wharfedale itp... Na Forum nie pamiętam, żeby ktoś ich szukał, ktoś je miał. Może kiedyś się to zmieni.
A może eksportują kolumny na inny rynek, być może tam znaleźli klientów.
Napisano
no to w końcu jak jest z tymi Tonsilami
warto je brać pod uwagę gdy się szuka nie drogich kolumn?

zieluwid nie miałem na myśli że kolumny nie sprzedają się w ogóle tylko że mogłyby lepiej
zobaczcie chociażby Pylona ich dział marketinu działa zupełnie inaczej
nie problem poszukać salonu audio, w którym można by posłuchać któregoś z modeli
widać w Pylon Audio są ludzie którzy znają się na rzeczy w promowanu marki.

Podobnie jak w Tonsil sprawa przedstawia się w STX - brak dobrego marketingu i sieci handlowej - jedna wielka lipa moim zdaniem ;/
Napisano
No właśnie o to chodzi.
W Q21 wysyłają sprzęt, można przetestować w domu i odesłać w razie niezadowolenia. Może taka forma promocji była by pomocna dla zainteresowanych. Ale chyba nie nam podpowiadać Tonsilowi, jak powinni prowadzić rozwijać sprzedaż icon_wink.gif .
Napisano
Ja miałbym 200 km. Jak byłbym zdecydowany, to bym się nie zawahał (po moje Kappy pojechałem ponad 300 w jedną stronę icon_biggrin.gif ). Gorzej jak jak po odsłuchu doszedłbym do wniosku, że mi się nie podoba. I kolejne 200 km do domu, bez kolumn oczywiście icon_neutral.gif.