marek9224 Napisano 19 sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2009 Moje pytanie:Jeśli mam wzmacniacz o impedancji 16ohm to czy mogę do niego podłączyć kolumny o impedancji 8ohm? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 19 sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2009 Jeśli wzmacniacz jest mocniejszy od kolumny to nie ma problemu, ewentualnie jeśli wzmak jest słaby to można słuchać tylko po cichu, bo inaczej wzmak się przeciąży i może się spalić, a przy okazji może spalić kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 19 sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2009 Fizykiem nie jestem ale wydaje mi się, że podpinając kolumny o mniejszej impedancji niż wzmacniacza, przy głośniejszym graniu narażasz wzmacniacz. W odwrotnej sytuacji jedynie będzie grało ciszej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 19 sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2009 Po pierwsze - poczytaj FAQ na stronie AUDIOhttp://audio.com.pl/index.php?page=faq&katId=3Po drugie - sprawdź oznaczenia na wzmacniaczu, bo zazwyczaj gra z parą kolumn o impedancji min.8om (a z 16 om gdy podpięte są i grają jednocześnie 2 pary kolumn).P trzecie - jak mocny i wzmak i kolumny? Jeżeli mają spory zapas mocy a Ty słuchsz normalnie (czyli nie na 100%), to masz bardzo dużą szansę że będzie OK.PozdrawiamPS. Przy okazji - co jest za wzmak i kolumny (firma i symbol, a najlepiej jeszcze moc) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts