Skocz do zawartości

Panel boczny - pomaga czy przeszkadza?  

56 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy panel boczny obok okien dialogowych w poszczególnych tematach zabiera Wam miejsce na pisanie i lepiej go usunąć?

Ankieta jest zamknięta na nowe głosy

Recommended Posts

Napisano
Drodzy Forumowicze - nastał czas aby zakupić mico system sypialniany o dobrym brzmieniu...
Oferta spora, rynek zalany różnymi różnościami... prawie w ostatecznym rozrachunku padło na nową wersję Piano Craft mcr 640 (wersja tylko z CD)
W zasadzie wszystko ok - pasuje mi urok tego zestawu podkreślający złoty wiek urządzeń Hi Fi i jego funkcjonalność.
I Wszystko było by ok gdyby nie dzisiejszy "nius" z promocją w Top HiFi.. a mianowicie:
Zestaw który spowodował mętlik w głowie

O co się rozbija - już piszę - w normalnym zestawie Piano - planowałem wymienić kable (czyli te 500-700zł) musi być przygotowane..i calość w 3tyś zamykam
Jak widzicie z linku powyżej - jest zestaw za owe 3 tyś bez kabli...ale B&W 686
Teraz nie wiem - czy iść w podstawowe monitory Yamahy - czy inwestować w B&W kosztem kabli...
(tylko proszę Was nie napiszcie kup z b&w kable później idz na odsłuch.. )

Pytam jak Wy byście zaryzykowali...
Napisano
Witaj !

Jak mam być szczery to znając starszych braci Piano Craft`a i wiekszego brata B&W 685 to myśle, że mając dodatkowo możliwość odsłuchu tego zestawu jest on wart grzechu i zachodu.

Gdybyś rozważał też inne propozycje to może coś z Onkyo lub JVC coc przypuszczam, że mogą zagrać troszkę inaczej:

http://www.onkyo.pl/pokaz/karta/id/25106
http://www.neomix.pl/SystemDVDAudioJVCEXA15_p122355772.html

JVC słuchałem kiedyś u znajomych (co prawda troszkę starszy) to jak na systemik do sypialni a dodatkowo z możliwością oglądania filmów może być ciekawą propozycją
Myślałem jeszcze o Teac`u Reference 380 ale jak dotarłem do cen icon_eek.gif to mi przeszło. A szkoda bo mogło być tak pięknie icon_biggrin.gif
Napisano
Według mnie kolumny Yamy są w miarę niezłe - ale tylko w miarę ...
Niewątpliwie po wymianie kolumn zestaw PC zagra lepiej.

Więc kupując pełen zestaw Yamy w pierwszej kolejności zmieniłbyś kable - i prawdopodobnie wystarczy Ci 300zł na Resony (albo może 200zl za używane). Następnym krokiem byłyby kolumny - zakładając że dostaniesz 400-500zł za swoje (nowe, na gwarancji) możesz potem zacząć szukać kolumn. A wtedy nie ograniczasz się do B&W.
Zabawa fajna - pod warunkiem, że masz parę modeli do wyboru i miejsce, gdzie Ci wypożyczą kolumny na odsłuch w domu. No i "trochę" wolnego czasu (czyli w praktyce dużo więcej niż trochę icon_mrgreen.gif )

Kupując od razu Bowersy masz tylko szukanie kabla. icon_razz.gif
Więc podobnie jak poprzednik - BW icon_lol.gif

Ale żeby nie było tak prosto icon_rolleyes.gif - to może ciut starsze rozwiązanie, ale bardzo zacne: seria Reference 500 (nie mylić z trzysetką...)
http://www.allegro.pl/item840850049_teac_r..._rarytasik.html
Masz komplet za dwójkę, do tego kolumny i kable ... Bo według mnie ewentualne zastrzeżenia do wyglądu Teaca nie powinny być zbyt mocne (chyba, że masz mało miejsca).

Pozdrawiam
Napisano
Romanie icon_smile.gif dziękuję za odpowiedz, ale nie zaznaczyłem jednego w moim poście ..a mianowicie - nie szukajmy alternatywy.
Pokazałeś mi tego TECA i mam nockę z głowy.. i jeżeli się nie wyśpię.. wine zrzucam tylko na Ciebie icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif

Co do zakupów - ograniczam się do nowego systemiku (bez opcji sprzedam, kupię zamienię) .. dlatego też zapytałem b.konkretnie.
(to mój drugi system - więc nie rozciągnę ceny ponad 3tyś) no w zasadzie z salony top hi fi - wynegocjuję jakieś druty do zestawu
Napisano
No to po czymś innym się przejadę icon_razz.gif
W końcu to Twoja noc będzie nieprzespana icon_wink.gif

Co do kabli to mimo wszystko posłuchałbym paru tańszych możliwości: poza Resonem jeszcze IXOSy z serii Gamma Geometry (na lampie i na Rotelu trochę podkreślają dół, ale brzmią nieźle) i KODY bi-wire (bo chyba 686 mają podójne zaciski).
Oczywiście jak sam wiesz - nie musi to zagrać, bo nie sprawdzałem w takim systemie. Ale warto spróbować zanim pojdziesz w wyższą półkę icon_razz.gif
A poza tym wystarczy znaleźć znajomego który będzie w Wwie i masz ode mnie parę kabelków do testowania icon_wink.gif Bo zakładam, że chwilę wytrzymasz na takich drutach jakie wyrwiesz z salony przy okazji zakupu...

Pozdrawiam
Napisano
Odległość do odsłuchu spora icon_rolleyes.gif . Opierając się jednak na tym jak u mnie gra Yamacha z B&W i na znajomości starszych i większych braci wymienionego przez Ciebie zestawu, chyba bym zaryzykował i ruszył z nimi w tango. Ale jak co to rzeby nie było na mnie. Mimo wszystko mam Top hi-fi nie tak daleko i miałbym możliwość odsluchania tego zestawu.
Napisano
Napisałęm do gościa a propos TEACa icon_mrgreen.gif
Tylko widzisz Romanie - tu mi B&W wychodzą taniej.. jak by nie było, a jak gość uprze sie nawet na 1,8tyś.. to zostaje mi max 1,2tyś
A zauważ, że kable w aukcji to takie kabelki za 6zł icon_wink.gif wiec do wymiany jest jeszcze więcej niż myślę..

cooledit muszę pomyśleć (ale dziękuję) - będę miał Ciebie oraz Twoje miasto na uwadze.. icon_wink.gif i mam do Ciebie pytanie ponieważ jak widzę masz zestaw kina B&w jakie posiadasz monitorki tylne?

no i ta jak się spodziewałem.. z prostego tematu zrobi się kocioł icon_mrgreen.gif icon_twisted.gif icon_mrgreen.gif
Napisano
Proszę bardzo:
a) Teac Reference 500 = 1800zł

b) Kolumny Koda Harmony K-200B za 900zł (głośnik nisko-średniotonowy 133mm jak w B&W)
http://www.allegro.pl/item845586097_koda_k...z_z_salonu.html

c) Kabel KODA bi-wire albo Reson = 300zł

Jak w pysk strzelił wychodzi trójeczka (coś będzie taniej, inna rzecz drożej)...

A o kablach do testowania pisałem w poprzednim poście - a Ty nic ... icon_rolleyes.gif

Pozdrawiam
PS. Mógłbys docenić, że nie proponuje Ci lampowej hybdrydy Magnata z SACD (zazwyczaj czarny kolorek, ale może Ktoś w Twoim pobliżu ma zapędy malarskie icon_mrgreen.gif ) albo wysokiej miniwieży Kenwooda (firma w Starej Miłosnej koło Wwa ma takie rzeczy), prawda? icon_mrgreen.gif
Napisano
muzyczny_gość

Tak jak wspominałem , mam większych braci B&W 686 czyli model 685 z bassrefleksem z przodu. I bardzo często mnie zaskakują choć stoją niby z tyłu i na uboczu. Co do wizyty to jak tylko będziesz w pobliżu to jak najbardziej zapraszam icon_biggrin.gif choć odległość spora to nic nigdy nie wiadomo gdzie człowieka zaniesie

A w kwestii prostych tematów - to takie chyba tu nie istnieją icon_twisted.gif icon_twisted.gif
Napisano
Cytat

PS. Mógłbys docenić, że nie proponuje Ci lampowej hybdrydy Magnata z SACD (zazwyczaj czarny kolorek, ale może Ktoś w Twoim pobliżu ma zapędy malarskie icon_mrgreen.gif ) albo wysokiej miniwieży Kenwooda (firma w Starej Miłosnej koło Wwa ma takie rzeczy), prawda? icon_mrgreen.gif

doceniam doceniam icon_wink.gif

przyszły tydzień jade na odsłuch..

Generalnie obawiam sie, że wersja z B&W wyjdzie mi jakieś 4tyś.. a jak mi się zechce jakiś sub..a znając siebie zachce się (mając ucho przyzwyczajone do podłogowców) to sub B&W..to te 2,5 tyś + 500kabel.. no i znowu II system rośnie mi w kwotę.. i..od Pana Janusza (z Rogoz Audio) stolik..i zęby w ścianę.. bo się 6tyś nie zmieszczę
Roman chce mnie pogrążyć ?icon_smile.gif) icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif

cooledit za daleko mi do Ciebie icon_smile.gif
Napisano
Przemek
Teac Reference 500 cały czas czeka na nabywcę, a rozwiązanie z KODĄ Harmony 2000 i porządnymi kablami (również z Yamą) to nie całe 3500zł.
O Kenwoodzie nie pisze chwilowo, bo faktycznie to 5 trzeba liczyć z kolumnami... (hybryda Magnata podobnie)

Pozdrawiam
PS. Jak widać - Koledze daleko jest do obu stolic icon_rolleyes.gif
Napisano
Tą 500-tkę Teac`a sam bym z chęcią łyknął ale akurat nie jestem na kupnie nowych "klocków" do żadnego pokoju. Jeśli tylko dźwięk jest tej samej miary co wygląd to.... icon_rolleyes.gif Poza tym sprzęcik jest nie tak całkiem bardzo daleko od muzycznego gościa icon_twisted.gif
Napisano
Przeglądałem google (które prawdę Ci powiem) i 2-3 m-c temu też ten zestaw był na allegro (ta sama cena) icon_wink.gif [osobiście postawiłem na nówkę, 3letnia gwarancję i takie tam, wzgląd estetyczny również = chodz TEAC powala ] a Roman to chyba wiedział co mi podsunąć - chyba doskonale wie co mi się w audio podoba... zresztą jak widać nie tylko mi icon_mrgreen.gif
Napisano
Zamówienie jest realizowane..i uwaga.. nowość zamówiłem jeszcze inaczej (tzn podobnie) Yamaha + B&W 685 wt./śr. powinienem mieć w domu icon_wink.gif
To teraz temat kabli mnie czeka - ale jako, że okres świąt i zabawy sylwestrowej mam spory problem z wydaniem kolejnych złotówek i musze poszukać minimalnego rozwiązania nia patrząc na jakość, coś koło marca zakupię normalne kable..
o chyba, że ktoś z forumowiczów ma na stanie kable leżące zapomniane z wtykami bananowymi icon_smile.gif
Napisano
No to fajnie - masz nową zabawkę i Twoja Pani będzie szczęśliwa, że obyło się bez "staroci".
A zmieścisz to pod choinką? icon_mrgreen.gif Możesz drzewko postawisz na pudłach...

Tym niemniej polecam innym poszukiwaczom małych, ale wypasionych systemów posłuchanie w tej cenie proponowanych wcześniej Kenwooda RT-1 i lampowej hybrydy Magnat MC1 (z SACD).
http://www.allegro.pl/item855104575_kenwoo...199zl_gwar.html
http://www.allegro.pl/item858206417_magnat...lko_3099zl.html

Pozdrawiam